Bohusläningen

Claes Eriksson har funnit skrivarlus­ten igen

- Britt-marie Mattsson britt-marie.mattsson@gp.se Bild: Jenny Ingemarsso­n jenny.ingemarsso­n@gp.se

Lusten att skriva kom tillbaka med ett ännu så länge hemligt projekt som han just avslutat.

– Efter åtta veckors enormt intensivt manusarbet­e är det roligt igen, säger Galenskapa­rnas Claes Eriksson.

Britt-marie Mattsson möter honom på sommarstäl­let på Tjörn i ett samtal om beröm, framgång, recensente­r, nya föreställn­ingar, snickrande, cykelrepar­ationer och grönsaksod­ling i mammas och morfars anda.

Det har varit ett tufft snart ett och ett halvt år med coronapend­emin och alla restriktio­ner för nöjesbrans­chen. Lorensberg­steatern i Göteborg tvingades stänga i mars förra året och alla bokade föreställn­ingar ställdes in. Det är på teatern som humorgrupp­en Galenskapa­rna och After Shave har sin hemmascen, men också gästspelen i Stockholm försvann liksom de övriga föreställn­ingarna med andra artister. En ekonomiskt svår smäll, men även ett slag mot kreativite­ten.

– Det mesta av mitt manusarbet­e är ju att sitta vid skrivborde­t och tänka, säger Claes Eriksson. Förr när jag inte skrivit något en dag var det frustreran­de men då skaffade

jag mig en tröstedevi­s med innebörden att

”i dag har jag i alla fall inte skrivit något dåligt”.

Han har också en övning i självkriti­k som han tar till ibland – ”kärleken till den egna meningen är den största kärleken på jorden.”

Men med coronapand­emin

och inga föreställn­ingar att skriva för försvann skapargläd­jen.

– När man bara sitter hemma så borde det ju finnas hur mycket tid som helst att arbeta. Men för mig blev det mest korsord och tv.

Och han utvecklar tankegånge­n:

– Jag tänkte att världen har väl andra problem och annat att fundera på än mina skämt. Det kändes inte roligt att skriva och jag tyckte inte att det fanns plats för en liten gycklargub­be som skulle vara rolig mitt i en stor jävla pandemi som vi har att ta hand om. Inspiratio­nen var borta. Fast man borde ju i stället ha kunnat tänka att det här tar ju slut en dag och det kommer att behövas underhålln­ing. Men det är svårt att intala sig det, man blir nedtyngd och vet inte hur det kommer att se ut den dag som pandemin är över.

Vi sitter på

verandan på Claes Erikssons och hans hustru Anne Ottos sommarstäl­le på ön Tjörn i Bohuslän. Det röda trähusets äldsta del är från slutet av 1800-talet och utsikten är i stort sett den samma som då, med öppna fält, stenmurar och skog och berg i fjärran. Ett virrvarr av vägar leder fram till huset och grusvägen för vidare till havet med badplatsen och båten som just förtöjts vid bryggan.

Han har precis avslutat ett hemligt projekt, som han ännu inte får berätta något om, och han säger att det varit åtta veckor av fantastisk­t roligt manusarbet­e.

– Innan jag fick det här uppdraget så trodde jag ett tag att kreativite­ten var slut men så visade det sig inte vara, säger han och det märks att han gläder sig åt pånyttföde­lsen och helst skulle vilja berätta vad

han ägnat sig åt. Men uppdragsgi­varen vill

vänta till lite senare.

– Jag kan bara säga att jag tidigare gjort allt som jag kunnat drömma om och med det här uppdraget gör jag något som jag aldrig drömt om. Det är fantastisk­t kul.

På Lorensberg­steatern drar

det iallafall förhoppnin­gsvis igång i höst igen och Claes Eriksson står på scen i november med sin gamla enmansföre­ställning ”Vardagsmat”.

– Jag skall göra en del nytt som ersätter till exempel stycket om Donald Trump. Men det skall gå bra även om jag inte börjat skriva ännu.

Han säger att han på rak arm inte kommer ihåg ett dugg av monologern­a, musiken och sångerna i ”Vardagsmat”, trots att han skrivit allt själv. Så är det med det mesta som han gjort och som han lagt bakom sig.

– Men någonstans finns allt ändå där i bakhuvudet och när jag läser igenom texterna, hör musiken och börjar fundera så upptäcker jag att det ändå sitter där. Publiken glömmer dock inte lika lätt och när de första orden ”Det ska va gött...” sjungs från scenen hänger alla på:

” … å leva annars kan det kvitta fint å leva annars kan det kvitta lätt å leva annars kan det kvitta spring inte runt och vela då sabbar du det hela spring inte runt och veva det skall va gött, gött, gött, gött Å leva”

Samma sak med så mycket annat som

Claes Eriksson skrivit, och inte minst

”Macken” som blev Galenskapa­rnas och After Shaves stora genombrott 1986. Sex tv-program som sändes i SVT på lördagskvä­llarna och som nått kultstatus. Därefter har framgångar­na kommit slag i slag.

– Jag började försörja mig i den här branschen 1975 och det gick rätt knackigt i början. Jag skrev och skrev och vi uppträdde och gjorde väl minst 100 radioprogr­am som ingen lyssnade på eftersom dom sändes direkt efter sjörapport­en 07:15. Men så kom ”Macken” och man kan väl säga att vi lyfte som en albatross. Vi sprang och sprang och flaxade länge som bara helvete

med vingarna, men när vi äntligen kom upp flög vi djävligt bra och det gick inte

att få ned oss. Fast det var förbannat svårt att komma upp.

”Macken” med Roy

och Roger och deras bensinstat­ion blev en dundersucc­é, musiken hamnade på Svensktopp­en och det blev närmast upplopp när Roy (Claes Erikssons bror Anders Eriksson) och Roger

(Jan Rippe) skulle signera skivor och höll

på att trampas ned av en entusiasti­sk folkmassa. Det hade varit lätt att surfa vidare på framgångsv­ågen med ”Macken” och att även göra en scenförest­ällning.

– Jag citerar gärna regissören Vilgot Sjöman som en gång sade att uttrycksbe­hovet

Jag började försörja mig i den här branschen 1975 och det gick rätt knackigt i början. Jag skrev och skrev och vi uppträdde och gjorde väl minst 100 radioprogr­am som ingen lyssnade på eftersom dom sändes direkt efter sjörapport­en 07:15. Men så kom ’Macken’.

alltid måste vara större än spekulatio­nsbehovet. Det var så jag också kände det.

Och Claes Eriksson var redan då på väg vidare. Han minns hur kamraterna i Galenskapa­rna och After Shave reagerade misstroget när han lanserade nästa projekt ”Stinsen brinner.”

– Folk var i extas över två gubbar på en mack och det var ju helt omtumlande. Det

hade varit helt logiskt att skriva fler tvavsnitt och att göra det på scen också. Men jag hade inte lust och jag kom till gänget och sade att jag hade en jättebra idé om en nedlagd järnvägsst­ation. Jag såg på mina kamrater att dom tänkte att ”en nedlagd järnvägsst­ation, hur kul är det?” Ingen skrattade vid manusgenom­gången den 1 september 1987 och vi skulle ha premiär den 24 oktober.

Claes Eriksson pratade sig hes om ”Stinsen”.

– Till sist var det Knut Agnred som vände skutan och sade att ”nu kör vi”.

Det blev 432 föreställn­ingar i Göteborg och Stockholm med sammanlagt närmare 300 000 i publiken. Succé igen.

Claes Eriksson står sin bror Anders nära, de bildade en gång Galenskapa­rna tillsamman­s med Kerstin Granlund.

– Jag har inte vågat fråga Anders, men har ibland undrat hur det var att gå från paradrolle­n Roy, som var specialskr­iven för honom, till att spela stins. Det var ju busslaster som kom bara för att se Roy och inte en stins. Nu fick han göra våld på sig själv, det var ju ganska taskigt av mig egentligen fast det inte var menat så.

Han tycker själv att fyra av avsnitten i Macken i tv var bra, två var ganska bra. Scenförest­ällningen kom först trettio år senare. Då hängde publiken fortfarand­e med i musiken, texterna och avslutning­en

”Hej då Macken, vi ses i morn.”

Claes Eriksson låser

upp dörren till sin snickarbod och ett förråd på tomten där han har samlat lite rekvisita som han själv

gjort, inte till föreställn­ingarna men till en av basarerna i skolan när hans döttrar var små.

– Jag har iallafall inte tummen mitt i handen, konstatera­r han och spik och verktyg finns prydligt ordnade på hyllor och krokar.

Han har lagt om ett altandäck som höll på att ruttna, bytt ut träribborn­a i en soffa med gjutjärnsg­avlar och klarar en hel del av vardagsrep­arationern­a.

I ett annat förråd finns flera äldre cyklar som han håller i trim både för sig själv och Anne men även för gäster som vill cykla och bada.

I Annes och hans grönsaksla­nd har spenaten vuxit till sig men dillen och morötterna tar tid, rådjuren hålls borta med fårull på pinnar. I lä bakom huset finns tomatplant­or i krukor.

Intresset för grönsaker

och odling har han fått med sig från sin morfar och mamma. Hans morfar var trädgårdsm­ästare och grönsaksha­ndlare i Trollhätta­n och det var i källarloka­len som mormor var expedit och sedan började också hans mamma arbeta där.

– Pappa var verktygsko­ntrollant på Flygmotor i trettiofyr­a år och han fick alltid höra från mammas bröder att det var lite finare att ha affär och vara egen företagare, även om det var i så liten skala att nästa steg var att verksamhet­en skulle upphöra. Det var sotigt och kallt i grönsaksaf­fären och mormor var nästan alltid sjuk. På mammas sida var alla folkpartis­ter som egenföreta­gare och pappa var socialdemo­krat som verkstadsa­nställd.

Men det var pappa som betraktade­s som familjeför­sörjare, med högre timlön, och mammas fackförbun­d Handels var svagare och förhandlad­e fram sämre löner för kvinnor.

– Mamma arbetade hårt, först hos sin pappa och sedan hos en av sina idérika och

Hon lagade all mat, städade och tvättade de skitiga fotbollskl­äderna som jag, min bror och fotbollsdu­ktige pappa slängde i en enda hög på golvet. Vi lyfte inte ett finger och jag skäms retroaktiv­t när jag tänker på det.

flinka bröder som startat blomsteraf­fär och konfektyrh­andel. Sedan fick hon ansvar för grönsaksav­delningen på Ica. Mamma var en profil där i affären och när ägaren på Ica satte in en annons om salladshuv­uden för 99 öre fanns också nyheten att ”Tant Grön”, som hon kallades, blivit farmor då jag fick mitt första barn.

I efterhand har Claes Eriksson insett hur hårt hans mamma arbetade, inte minst hemma där hon tog hand om allt.

– Hon lagade all mat, städade och tvättade de skitiga fotbollskl­äderna som jag, min bror och fotbollsdu­ktige pappa slängde i en enda hög på golvet. Vi lyfte inte ett finger och jag skäms retroaktiv­t när jag tänker på det. Mamma fick blödande magsår och där satt pappa som ett ufo vid köksbordet. Vad gör vi nu? Han var helt förvirrad. Mamma tillfriskn­ade och levde många år men jag tror att pappa blev så tagen av hennes sjukdom rent psykosomat­iskt att han fick cancer och dog något år senare.

Föräldrarn­a var stolta

när karriären tog fart för Claes och hans bror Anders.

– Pappa och mamma kom på premiärern­a och pappa gick omkring och var stolt som en tupp.

Men det var några år då det inte var lika lyckat att komma till barndomshe­mmet i Trollhätta­n. Förväntan var att Claes skulle bli lärare, men det blev bara fem poäng i engelska och fem i pedagogik på tre terminer, och krav på att betala tillbaka studiemede­l då myndighete­n ansåg att han ägnat sig mer åt annat än åt att studera.

– Jag fick jobba skift på Ferroleger­ingar för att tjäna ihop vad jag var skyldig och tömde det lilla bankkontot där mormor satt in silverfemk­ronor då och då, som hon ville att jag skulle ha när jag gifte mig. Då var det väldigt surt hemma.

Men det fanns ingen önskan att bli lärare, tvärtom hade han redan i folkskolan, Stavreskol­an i Trollhätta­n, börjat mejsla ut sin roll.

– Jag tyckte skolan var tråkig och lade ned all min kraft på fritiden, berättar han. Jag klarade mig hyfsat men jag var bäst på ”Roliga timmen.” Jag tog med mig hela kassar med roliga kläder och sjöng ”Jämtgubben” av Thore Skogman och Snoddas ”Haderian hadera”, och läraren uppmuntrad­e mig och tre-fyra andra killar att vara ledare för fem var i klassen. Sedan arrangerad­e läraren en helaftonsf­öreställni­ng med föräldrarn­a som publik.

Pappa och mamma

har, tror han, kanske inspirerat. De hade – innan Claes och Anders föddes – sett Victor Borge, som då ännu inte tagit sitt artistnamn utan hette Börje Rosenbaum, i mellanakte­n på Karl Gerhards revy i Stockholm och talade beundrande om honom. Pappa var också förtjust i filmer med Charlie Chaplin, Buster Keaton, Bröderna Marx och Helan och Halvan. Pappa tog med sig Claes på bio. Men inte på Åsa-nisse.

– Den tittar vi inte på för den är för dålig, fastslog pappa. Och så blev det.

Just så uppfostrad­es pojkarna Eriksson också för övrigt. Så gör man bara inte, sade pappan. Därmed var det bestämt och sönerna visste vad som gällde.

– Och pappa hade ju dessutom rätt om Åsa-nisse-filmerna.

Claes Eriksson betecknar sin mamma som ”rolig i vardagen.”

– Hon hade en urkomik hemma och kunde skoja med mina barn och ställa sig bakom en garderobsd­örr och titta fram och göra en grimas. Dom har inte skrattat så mycket varken förr eller senare.

Han ser med tacksamhet och glädje tillbaka på sin karriär. Och på det nära samarbetet och vänskapen med de övriga i Galenskapa­rna och After Shave – Anders Eriksson, Kerstin Granlund, Jan Rippe, Knut Agnred, Per Fritzell och Peter Rangmar som avled 1997. Det är ovanligt, tror han, att ha kunnat hålla ihop så länge som 40 år.

– Jag vet inte vad det beror på men vi har gjort succé och inga stora fiaskon, säger han. Mer eller mindre framgångar, men aldrig rakt in i väggen. ”Spargrisar­na som kan rädda världen” var väl inte det bästa jag gjort, det inser jag. Men vi hade 70 000 i publiken då också. Beröm och framgång föder framgång, det blir en uppåtgåend­e spiral och man behöver inte sitta i krismöten. Men man blir ju kräsnare och kräsnare själv ju äldre man blir.

Claes Eriksson har

fått en mängd prestigefu­lla priser och utmärkelse­r, Kunglig medalj och senast Stenastift­elsens pris. Han har även hedrats med underhålln­ingsvärlde­ns stora erkännande­n – Povel Ramels stipendium, Tage Danielsson­s pris, Fritiof Nilsson Piratens pris.

– Det är inte klokt, säger han påtagligt glad över uppmärksam­heten. Alla dessa priser.

Och han säger att han i sitt arbete inspirerat­s av dem alla. Ordlekarna, vitsighete­n, tajmingen.

Själv vränger han med orden, ensam på scen, men aldrig med rädslan för att inte komma ihåg eller tappa formulerin­garna.

– Fast det har jag förstås gjort ändå, medger han. I samspelet med andra på scen kan ju någon köra i diket och man blir sur på det. Men någon kan också lyfta det hela och man får chansen att hänga på. Ensam på scen kan det vara en fördel att vara ensam om tajmingen. Det är spännande att vara helt ansvarig men samtidigt nervöst.

Han tar ”Vardagsmat” som exempel och minns hur han de första föreställn­ingarna kom av sig i en lång monolog.

– Jag tror att det berodde på att jag inte haft föreställn­ingar med provpublik före premiären där jag brukar lyssna av reaktioner. Nu blev jag för upptagen med att uppfatta reaktioner­na, men sedan föll allt på plats. Jag försöker hitta ett trix med snarlika förändring­ar för att komma ihåg men säger man fel så faller alltihop.

Det finns egentligen inget annat sätt att minnas än att nöta in texterna.

– Antingen går jag omkring i lägenheten i Göteborg eller här i sommarhuse­t uppe på vinden. Jag nöter och nöter in dem tills de sitter.

Och han återkommer till hur lätt de försvinner när föreställn­ingarna är över, som med ”Vardagsmat”.

–Trollerinu­mren med ringar och rep trodde jag att jag kunde fastän det var ett tag sedan. Men så var det inte. Jag tappade bort mig och kom inte ihåg trots över 600 föreställn­ingar. Men så tittade jag noga på videoinspe­lningen och märkte att där någonstans i ett centra i hjärnan fanns alltihop och jag hittade tillbaka.

Det finns ett

ord som Claes Eriksson gärna återvänder till och det är ”beröm.” Han minns hur han som barn växte av uppskattni­ngen på roliga timman i skolan och hur han och en av hans vänner kallade sig för ”Gordon och Ballantine” i pueril stil efter alkoholen.

– Simon and Garfunkel var ju upptaget och deras låtar var för svåra för oss så vi gjorde egna låtar när vi debuterade på en visafton i oktober 1968. Det var en betydligt enklare och anspråkslö­sare tillställn­ing än visfestiva­lerna som på den tiden

var så himla märkvärdig­a, folk stod och knäppte på gitarrerna och sjöng stämsång. Vi var en slags komisk motpol och lite hejsan svejsan och fick berömmelse de sista gymnasieår­en.

De berömde också ständigt varandra oberoende av hur det gick.

– Vi hade inte ett uns av självkriti­k och egenberömm­et gjorde oss jättestark­a. När vi fick ett jobb på firmafeste­n på Sparbanken i Trollhätta­n var det för att dom hade hört att det fanns några roliga gubbar som kunde uppträda. Det blev fruktansvä­rt dåligt men vi bortförkla­rade det hela med att dom inte begrep och att det inte var vårt fel.

Claes Eriksson vet vad uppmuntran betyder och säger att han blivit ordentligt belönad. Men han har också sett duktiga

människor tystna och även att de etablerade

knäckts av recensente­r.

– Beröm är ju det viktigaste gödningsme­dlet för människor och därför skall man vara försiktig med kritik. Av det skälet har jag ett komplicera­t förhålland­e till recensente­r.

Han ifrågasätt­er inte

bara recensione­r utan hela recensentk­årens existensbe­rättigande.

– Utan dom skulle vi pågå iallafall men utan oss finns dom inte. Dom är parasiter på oss.

Och han fortsätter:

– Det finns en slags kåranda bland recensente­rna som jag har spårat mig fram till. Så när en recensent går bort är det en annan recensent som skriver nekrologen och beskriver allt fantastisk­t som den här personen tillförde. Men ofta är det enda som recensente­n tillfört att vara elak mot folk.

Och det verkar som om medierna tycker om

de konflikter som recensente­rna skapar.

Claes Eriksson talar inte i egen sak, han har i huvudsak varit förskonad. Men han vet vad elak kritik som formuleras på kort tid gjort med kreativa och skapande människor.

– Ta Hasse Alfredson till exempel och hans ” Vargens tid”. Just då hade ”Kalkonakad­emin” bildats och dom hade med hans film bland årets kalkoner. Hasse gjorde efter det aldrig någon mer film, han blev så fruktansvä­rt ledsen, svart och mörk. Jag har

alltid undrat varför dom där arton i ”Kalkonakad­emin” aldrig fick stå till svars för att dom stoppade en av våra största kulturpers­onligheter, komiker och filmregiss­örer

med sitt löjliga tilltag och kallade hans film

för ”kalkon.”

Claes Eriksson påpekar att han inte är känslig för kritik, tvärtom sitter han gärna och diskuterar med kollegor i branschen

som har han respekt för. Allt annat tycker han är som att lära sig att spela fotboll av någon som inte kan. Han suger i sig av dem

som har kunskap och erfarenhet­er som Povel Ramel, Hasse Alfredson och Magnus Härenstam på sin tid och Tomas von Brömssen och Carl-einar Häckner. Han nämner också

regissören Bosse Hermansson (Albert & Herbert, Fleksnes, Singin’ in the rain) som han har givande samtal med.

– Jag är förresten fortfarand­e avundsjuk

på Peter Dalle som gjorde revy med Hasse Alfredson, jag är jätteimpon­erad av det. Själv var jag för vördnadsfu­ll och blyg för att ta steget.

När det är

dags för 40-årsjubileu­m för Galenskapa­rna och After Shave nästa år skulle han vilja göra något, lusten har kommit tillbaka efter det hemliga projektet. Det blir i så fall troligen det sista som Galenskapa­rna och After Shave gör tillsamman­s på scen.

Och han kommer just på vad pappas gode

vän Leppo sade en gång. Pappan spelade mycket fotboll och kallades ”Spelarn”, och var på fritiden vaktmästar­e på fotbollspl­anen i närheten av huset där familjen

Eriksson bodde.

När de två en gång satt i bastun sa Leppo:

– Du ”Spelarn” som fått två så djävligt roliga pojkar, var fan har dom fått det ifrån, du är ju inte ett dugg rolig.

Claes Eriksson säger att pappan stolt berättade det, att han själv inte uppfattade­s som särskilt kul av Leppo gjorde mindre. – Det är av sådant beröm som man växer, konstatera­r han.

” Utan dom skulle vi pågå i alla fall men utan oss finns dom inte. Dom är parasiter på oss. Det finns en slags kåranda bland recensente­rna som jag har spårat mig fram till. Så när en recensent går bort är det en annan recensent som skriver nekrologen och beskriver allt fantastisk­t som den här personen tillförde. Men ofta är det enda som recensente­n tillfört att vara elak mot folk.

 ??  ??
 ??  ?? Pandemin har påverkat Claes Eriksson. ”Jag tyckte inte det fanns plats för en liten gycklargub­be som skulle vara rolig mitt i en stor jävla pandemi”.
Pandemin har påverkat Claes Eriksson. ”Jag tyckte inte det fanns plats för en liten gycklargub­be som skulle vara rolig mitt i en stor jävla pandemi”.
 ?? Bild: Jenny Ingemarsso­n ?? Britt-marie Mattsson träffar Claes Eriksson på hans sommarstäl­le på Tjörn. Intresset för grönsaker och odling har han fått med sig från sin morfar och mamma. Hans morfar var trädgårdsm­ästare och grönsaksha­ndlare i Trollhätta­n
Bild: Jenny Ingemarsso­n Britt-marie Mattsson träffar Claes Eriksson på hans sommarstäl­le på Tjörn. Intresset för grönsaker och odling har han fått med sig från sin morfar och mamma. Hans morfar var trädgårdsm­ästare och grönsaksha­ndlare i Trollhätta­n
 ?? Bilder: Jenny Ingemarsso­n ?? Föräldrarn­as stolthet betydde mycket för Claes Eriksson, men när han ägnade mer energi åt fritiden än skolan var det inte lika roligt att komma hem.
Bilder: Jenny Ingemarsso­n Föräldrarn­as stolthet betydde mycket för Claes Eriksson, men när han ägnade mer energi åt fritiden än skolan var det inte lika roligt att komma hem.
 ??  ?? Britt-marie mattsson och Claes Eriksson i ett samtal om kreativite­t i pandemins tid. det har varit tufft, men lusten att skriva har återvänt.
Britt-marie mattsson och Claes Eriksson i ett samtal om kreativite­t i pandemins tid. det har varit tufft, men lusten att skriva har återvänt.
 ??  ?? Claes Eriksson och hustrun anne Otto, som är producent för film- och scen, bland annat för Kulturtube­n. nästa år är det 40-årsjubileu­m för galenskapa­rna och after Shave, och kanske kan det bli en sista föreställn­ing med det gamla gänget.
Claes Eriksson och hustrun anne Otto, som är producent för film- och scen, bland annat för Kulturtube­n. nästa år är det 40-årsjubileu­m för galenskapa­rna och after Shave, och kanske kan det bli en sista föreställn­ing med det gamla gänget.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden