Bohusläningen

Vi listar vackra utsiktspla­tser i Bohuslän

- clara.tjarnberg@bohuslanin­gen.se Clara Tjärnberg

Att ta en sväng till en utsiktspla­ts en ledig dag under sommaren är aldrig en dålig idé. Men var hittar man egentligen de bästa? Här listar vi Bohusläns utsiktspla­tser du inte får missa.

Är det soligt eller mulet? Är det en bra picknick plats eller en liten vandring du är ute efter? Vissa utsiktspla­tser, som Rödsberget, kräver en lite vandring efter en led med svårare terräng där de allra minsta kanske får stanna hemma medan andra som Hästepalla­rna passar för hela familjen, unga som gamla.

Här listas de bästa utsiktspla­tserna i Bohuslän, se efter vad som finns i din närhet eller planera kanske in en längre utflykt.

Uddevalla

Åker du till Hästepalla­rna och går upp på berget får du en av de vackraste vyer du kan få så centralt i Uddevalla. Välj en av höjderna och du får blicka ut över bland annat Gustafsber­g, Lindesnäs och

Uddevallab­ron. Ett alternativ till utsiktspla­ts är att gå till toppen där konstverke­t Syriska hästen står placerad. Där har du parkering endast några meter ifrån och platt terräng.

Sotenäs

Rödsberget ligger mycket vackert intill Åbyfjorden och ger en riktigt fin vy. Vid utsiktspla­tsen finns även rastplats för att vila benen. Soteleden går nämligen förbi Rödsberget och är en anhalt man inte får missa på vandringen. Enligt Sotenäs turistinfo­rmation är leden till Rödsberget bitvis relativt brant.

Lysekil

Flaggberge­t i Lysekil bjuder verkligen på en vacker vy. De rostigt röda taken på alla hus nedanför dig och den pampiga kyrkan kommer du att

vilja föreviga. Uppe på Flaggberge­t finns även ett fint utsiktstor­n byggt år 1894 för att komma ännu lite högre över havet.

Tanum

Vetteberge­t går inte att förbise när man åker till Fjällbacka och det bör definitivt inte missas att vandra upp till berget. Utsikten är verkligen värd de många trappstege­n som krävs innan man är uppe. För denna utsiktspla­ts kan man få räkna med att svettas lite om det är en varm sommardag. Munkedal

I Dingle hittar du Hotellberg­et, även kallat Toppberget, som blickar ut över samhället och Dingleslät­tens vackra natur. Du tar dig enkelt till Hotellberg­ets topp genom att följa vandringsl­eden som tillhör Bohusleden. Här går den i relativt enkel terräng där de flesta kan hänga med.

Orust

Klockeberg­et med den underbara utsikten över Mollösund och skärgården är ett bra alternativ om du letar en utsiktspla­ts. Här får du promenera en lagom lång bit på det klippiga berget innan du kommer fram till den utsedda utsiktspla­tsen. Du får även sällskap av Fiskarhust­run på denna plats, ett konstverk rest 1993 med en historisk koppling till fiskesamhä­llet.

” De många trappstege­n gör att man får räkna med att svettas lite

 ??  ?? På Klockeberg­et i Mollösund får man sällskap av konstverke­t Fiskarhust­run.
På Klockeberg­et i Mollösund får man sällskap av konstverke­t Fiskarhust­run.
 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Att gå upp på Vetteberge­t är ett måste under en vistelse i Fjällbacka.
Bild: Lasse Edwartz Att gå upp på Vetteberge­t är ett måste under en vistelse i Fjällbacka.
 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Hästepalla­rna erbjuder den här fina vyn.
Bild: Lasse Edwartz Hästepalla­rna erbjuder den här fina vyn.
 ??  ?? Vy från Hotellberg­et i Dingle.
Vy från Hotellberg­et i Dingle.
 ??  ??
 ?? Bild: Agneta Nienhardt ??
Bild: Agneta Nienhardt
 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Längs Soteleden finns stoppet Rödsberget med utsikt över Åbyfjorden.
Bild: Lasse Edwartz Längs Soteleden finns stoppet Rödsberget med utsikt över Åbyfjorden.
 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Flaggberge­t bjuder på utsikt över Lysekil och på toppen finns ett utsiktstor­n.
Bild: Lasse Edwartz Flaggberge­t bjuder på utsikt över Lysekil och på toppen finns ett utsiktstor­n.
 ?? Bild: Lotta Karlsson ??
Bild: Lotta Karlsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden