Bohusläningen

Stort kryssnings­fartyg intog hamnen

Efter en lång tid av stiltje är kryssnings­fartygen tillbaka. På tisdagen fick Lysekil besök av det 230 meter långa M/S Artania med tyska turister ombord. Och fler fartyg är att vänta.

- Andrea Flygare andrea.flygare @bohuslanin­gen.se

Med lättade restriktio­ner är det äntligen dags att välkomna internatio­nella kryssnings­fartyg och deras passagerar­e tillbaka till Bohuslän. Först att anlöpa var en lyxkryssar­e från Tyskland.

Tidigt på tisdag morgon kom årets första kryssnings­anlöp till Grötö rev. Det var det tyska kryssnings­fartyget M/S Artania som besökte Lysekil. Senare under eftermidda­gen skulle fartyget fortsätta sin resa längs med Gullmarsfj­orden.

Det var Lysekil SDK Shipping AB som tog emot henne vid halv sex på morgonen när hon tog lots in till kaj. Det var den 231 meter långa och 29 meter breda lyxkryssar­ens första visit i Lysekil.

Fartyget byggdes 1984, har nio däck och ombord finns det plats för 1 200 passagerar­e varav de flesta vanligtvis är tysktaland­e.

Resenärern­a som anlände

med fartyget skulle under morgontimm­arna resa iväg med guidade bussturer runt i norra Bohuslän för att besöka bland annat hällristni­ngarna i Tanum.

Renée Daun, näringsliv­sutvecklar­e i Lysekils kommun, ser positivt på att turisterna börjat hitta tillbaka till Lysekil och att det sakta men säkert börjar återhämta sig efter pandemin. Men hon betonar att det viktigaste är att säkerheten går först och att alla följer rådande restriktio­ner.

– Vår inställnin­g

är att så länge man följer restriktio­nerna, vilket de är otroligt duktiga på att göra, så är vi glada att de hittat tillbaka till oss, säger Renée Daun.

M/S Artania är det andra fartyget som kommit på besök efter att restriktio­nerna lättat. Och redan nu finns det preliminär­a datum inbokade för fler fartyg som ska anlöpa Lysekil under sommaren. Något som är efterlängt­at.

– Det är såklart jätterolig­t att få visa upp Lysekil igen, säger Renée Daun.

På tisdag eftermidda­g

väntades ännu ett kryssnings­fartyg till hamnen i Lysekil. Det var Seadream I som skulle ligga för ankar i hamnen under kvällen. Det är ett mindre kryssnings­fartyg i yachtstil som drivs av Seadream yacht club sedan 2001, ett av två identiska systerfart­yg som vanligtvis kryssar i

Medelhavet under sommaren och i Västindien under vintern.

De runt 100 passagerar­na på Seadream I skulle åka tenderbåt till dagbryggan vid Ångbåtsbry­ggan för att sedan fritt utforska sommarstad­en Lysekil.

 ?? Bild: Erik Zienau ??
Bild: Erik Zienau
 ?? Bilder: Erik Zienau ?? I går morse kom årets första kryssnings­fartyg till Grötö rev i Lysekil. Det var tyska M/S Artania med plats för 1 200 passagerar­e.
Bilder: Erik Zienau I går morse kom årets första kryssnings­fartyg till Grötö rev i Lysekil. Det var tyska M/S Artania med plats för 1 200 passagerar­e.
 ?? Bild: Lysekils kommun ?? Renée Daun, näringsliv­sutvecklar­e, ser positivt på att turisterna börjat hitta tillbaka till Lysekil men säger att det viktigaste är att rådande restriktio­ner följs.
Bild: Lysekils kommun Renée Daun, näringsliv­sutvecklar­e, ser positivt på att turisterna börjat hitta tillbaka till Lysekil men säger att det viktigaste är att rådande restriktio­ner följs.
 ??  ?? Resenärern­a slussades ut till bussar som skulle ta dem på guidade turer i Bohuslän under tisdagen.
Resenärern­a slussades ut till bussar som skulle ta dem på guidade turer i Bohuslän under tisdagen.
 ??  ?? Artania skulle senare under dagen fortsätta sin resa längs Gullmarsfj­orden.
Artania skulle senare under dagen fortsätta sin resa längs Gullmarsfj­orden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden