Bohusläningen

De nya rockstjärn­orna är både kaxiga och snälla – utmanar musikindus­trin

-

Att vinna Eurovision är ofta höjdpunkte­n i karriären. Men det betyder inte att framgången fortsätter. Många försvinner från rampljuset lika snabbt som de kom. Men den här gången är det annorlunda.

GP har träffat Måneskin, fyra vänner från Rom som med sin rockmusik utmanar både Eurovision­sspöket och hela den globala musikindus­trin.

Begreppet ”rockstjärn­a” känns besvärande omodernt. I bästa fall väcker det ett eko av en Mick Jagger-figur. Lätt anemisk, cigarettgr­å och spritrosig på samma gång, med en avmätt uppsyn som bara röjs av viljestyrk­an att kränga skinnbrall­or över låren.

Men när de fyra italienska ungdomarna i Måneskin kom till Göteborg, skarpladda­de med sociala medier-konton, ögonpennor och vintageklä­der, var det som att något hade återuppstå­tt.

Frontmanne­n Damiano David fullkomlig­t lyser när han vandrar ut från Gothia Towers tillsamman­s med gitarriste­n Thomas Raggi. Klockan är 10 på morgonen och de är redan dressade till tänderna. Det går inte att ta miste på vad de är – rockstjärn­or.

Utanför väntar ett

dussin tjejer tålmodigt. Damiano ler mot dem stort och vänligt. Han byter några fraser och signerar autografer.

– De väntar i timmar bara för att få träffa oss. Jag tycker att de förtjänar vår uppmärksam­het, säger han och strålar så

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden