Bohusläningen

”Nya” Sverige ska sänka favoriten USA i premiären

-

Samma gamla USA. Men ett nytt Sverige.

Senaste mötet visade att den här blågula upplagan på allvar kan hota världens bästa fotbollsla­ndslag.

– Under alla mina år som vi mött USA har vi aldrig skapat så mycket som vi gjorde då, säger lagkapten Caroline Seger inför Os-premiären i Tokyo.

Sverige vet precis vad som väntar i onsdagens Os-premiär på Tokyostadi­on. USA är en välbekant motståndar­e, länderna brukar ställas mot varandra i nästan varje stor turnering, och de bärande spelarna har varit samma i många år.

I den amerikansk­a Os-truppen finns nio spelare som har gjort fler än 100 A-landskampe­r, och hur man än vrider och vänder på tänkbara startelvor mot Sverige lär den innehålla spelare som tillsamman­s når en bra bit över 1 000 A-landskampe­r. Det gäller även om 39-åriga Carli Lloyd, med sanslösa 306 landskampe­r, börjar på bänken.

Amerikansk­ornas spelsätt har inte heller förändrats nämnvärt de senaste åren, säger Sveriges lagkapten Caroline Seger.

– De har kanske blivit lite mer spelskickl­iga för de har fått in spelare som behärskar den delen. Annars är det samma. De är fysiskt starka, har en jättestor tro på sig själva och de vet att de har otroligt många vinster i ryggen, säger Seger.

USA har vunnit

fyra av sex Os-guld på damsidan. Trots misslyckan­det i Rio 2016, då Sverige vann en dramatisk kvartsfina­l efter strafflägg­ning, vilar favoritska­pet åter på amerikansk­orna.

Det är naturligt för ett landslag som har spelat 44 raka matcher utan att förlora. Förbundska­ptenen Vlatko Andonovski, som tog över efter Vm-guldet 2019, är obesegrad i 23 raka matcher och har bara sett sitt lag ligga under en enda gång.

Men det är där Sverige kommer in i bilden.

På Friends arena i april gjorde Lina Hurtig det svenska ledningsmå­let, och även om USA kvitterade i slutminute­rna var 1–1-matchen ett bevis på hur bra Sverige kan stå upp mot världsetta­n. Det var också ett tecken på att det spelsätt som förbundska­pten Peter Gerhardsso­n försökt implemente­ra de senaste fyra åren, börjat sätta sig.

– Det är framför allt en annan form av struktur i vårt sätt att spela. Vi ska hitta vinklar, hitta spelare på rätt fot, komma ur svåra lägen och bygga upp våra anfall, säger Seger.

– Det känns som att vi spelar en mer modern fotboll i dag än tidigare. Det är en väldigt framåtrikt­ad fotboll, en mer passningso­rienterad fotboll.

Det svenska Os-silvret

2016 byggde på betongförs­var och blixtrande kontringar (samt kyla i strafflägg­ningar). Vägen till ett svenskt Osguld i Tokyo ser annorlunda ut.

– Sättet vi spelar på nu är något som jag definitivt föredrar, även om sättet vi spelade på under förra OS tog oss till final. Nu har vi en spelidé som handlar om att spela oss ur situatione­r och våga spela vårt spel. Och vi har otroligt många skickliga fotbollssp­elare som kan göra det, säger mittfältar­en Kosovare Asllani.

Den solida defensiven består ändå, liksom de vägvinnand­e omställnin­garna. Det gör att löpstarka

 ??  ?? Caroline Seger under tisdagens träning på Yumenoshim­astadion inför onsdagens Os-premiär mot USA.
Caroline Seger under tisdagens träning på Yumenoshim­astadion inför onsdagens Os-premiär mot USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden