Bohusläningen

Fakta: Sverige mot USA i mästerskap

-

Sverige och USA har mötts åtta gånger i seniormäst­erskap på damsidan. USA har fem segrar, Sverige två (inklusive en seger på straffar) och en har slutat oavgjort. Här är alla möten, med Sveriges siffror först.

VM i Kina 1991:

gruppspel: 2–3. USA:S första seger mot Sverige kom i den fjärde landskampe­n länderna emellan, i Vm-premiären 1991. USA gick upp i en 3–0-ledning innan Lena Videkull och Ingrid Johansson putsade siffrorna i andra halvlek. USA tog sedermera hem Vm-guldet medan Sverige åkte hem med ett brons.

OS i Atlanta 1996:

gruppspel: 1–2. Efter 0–2 i premiären mot Kina behövde Sverige minst en poäng för att gå vidare. Men Tisha Venturini och Shannon Macmillan sänkte Bengt Simonssons lag. USA vann hela turneringe­n, och tog därmed det första Os-guldet i fotboll på damsidan.

gruppspel: 1–3. Victoria Svensson (numera Sandell Svensson) gjorde mål, men det var USA som lämnade Vm-premiären med tre poäng. I slutändan drog dock svenskorna det längre strået, genom att ta Vm-silver efter finalförlu­st mot Tyskland. USA blev trea.

gruppspel: 0–2. Sveriges fjärde raka mästerskap­sförlust mot USA kom i Kina 2007. Abby Wambach gjorde båda målen i segern som i förlängnin­gen innebar att Sverige missade avancemang från gruppen. USA tog Vm-brons.

VM i USA 2003: VM i Kina 2007: VM i Tyskland 2011:

2–1.

Den dystra mästerskap­strenden mot USA bröts i Wolfsburg när Lisa Dahlkvist och ett självmål från Amy Lepeilbet gav tre svenska poäng i den avslutande gruppspels­matchen. Sverige vann gruppen, men USA vann VM. Sverige fick nöja sig med brons efter semifinalf­örlust mot Japan.

0–0. Sverige tog visserlige­n poäng av blivande världsmäst­aren USA, men mycket roligare än så blev det inte i Kanada. Tre raka oavgjorda matcher gav bara en tredjeplat­s i gruppen, och i åttondelsf­inalen mot Tyskland blev det klar förlust, 1–4.

VM i Kanada 2015: OS i Brasilien 2016:

5–4 efter straffar (1–1 vid full tid). En klassisk svensk fotbollskv­äll i Brasiliens huvudstad Brasilia där USA anföll och anföll, men där Sverige stod emot och tvingade matchen till förlängnin­g och straffar. Där blev målvakten Hedvig Lindahl och den iskalla straffavsl­utaren Lisa Dahlkvist stora hjältar för Sverige, som till slut lämnade OS som silvermeda­ljörer.

VM i Frankrike 2019:

0–2. Sverige var redan klart för avancemang och inför gruppfinal­en mot USA valde förbundska­pten Peter Gerhardsso­n därför att byta ut hela sju spelare i startelvan. Det blev förlust, men var ändå ett smart drag. Ett utvilat Sverige slog Kanada i åttondelsf­inalen, besegrade sedan Tyskland i kvartsfina­l och lämnade till slut Frankrike med ett oväntat Vmbrons.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden