Bohusläningen

Jakt på bildskön miljö styr vägval

- Julia Brzezinska TT

Med över 30 år i motorjourn­alistikens tjänst är fotografen Peter Gunnars ständigt på jakt efter nya fotomiljöe­r. Hans bästa tips för att hitta nya vägar är att studera kartboken, aldrig ha för bråttom och att undvika motorvägar­na.

Mellan Göteborg och Stockholm väljer PG, som han kallas, alltid att köra ”bakvägen” från Alingsås via Falköping.

– I Falköping kan man stanna vid ostfabrike­n för att sedan köra vidare mot Skövde, Karlsborg och Askersund. Det tar lite längre tid men är mycket trevligare eftersom det är omväxlande miljöer och hastighet.

PG berättar att han gillar att resa på det ”gamla sättet” och att han föredrar att gå in på ett fik på en liten ort och äta en köttbullem­acka framför att äta på de stora restaurang­kedjorna längs motorvägar­na.

Alla som någon

gång har arbetat med Peter Gunnars vet att han avskyr störande elledninga­r och stolpar på bild och därför gärna tar bilder i Sörmland, där många av ledningarn­a är nedgrävda. Det handlar också om att hitta det perfekta ljuset, utsikten och kurviga partier som är härliga att köra på. När han arbetade som mest kunde det bli 12000–15000 mil bakom ratten varje år.

– Vad som definierar en bra väg beror på vilken bil man har. Sitter jag i min fotobil, en Citroën Berlingo, handlar det mest om transport. Men plåtar jag en sportigare bil vill jag ha kurviga vägar. Väg 2221 från Dals Långed till Håverud är som att åka berg-och-dalbana på Gröna Lund eller Liseberg. Den kör man inte för utsiktens skull utan för att svänga och växla.

PG tillhör den

generation som växte upp med kartböcker. Han är fortfarand­e övertygad om att en bra kartbok är nyckeln till att hitta nya vägar eftersom det ger en överblick som inte går att få med mobilen eller med en gps.

– Med en karta får man ett begrepp om hur man kan ta sig härifrån till dit – vilket gör det lättare att vara spontan när man sitter bakom ratten.

Hans bästa tips för att hitta nya vägar är att ge sjutton i riksvägar och motorvägar och att våga svänga av på mindre vägar.

– Det underlätta­r nog att jag är kroniskt nyfiken, men faktum är att de flesta vägar ju leder någonstans. Visst blir det lite galet ibland men det är ju samtidigt det som är det roliga.

Hur förbereder du dig inför en långresa?

– Så här på sommaren gillar jag att sticka ut vid fyra på morgonen och möta ljuset. Då är man dessutom rätt ensam. Jag brukar ta med kaffe i termos och vatten. Men det viktigaste är att ha en bekväm bil som man trivs med annars spelar det ingen roll hur vägarna ser ut.

Hur hittar man bra matställen på resan?

– Tyvärr är många mindre samhällen avfolkade i dag, men undviker man de stora vägarna slipper man åtminstone äta på de stora restaurang­kedjorna. Jag söker mig till golfrestau­rangerna, där får man alltid bra mat!

 ??  ??
 ?? Bilder:peter Gunnars ?? Vägskyltar­na på Brudfjälls­vägen mellan Dals Långed och Håverud skvallrar om kuperade partier (översta bilden). Stekenjokk (nedre högra bilden) är ett måste för alla som älskar att köra bil, vägen är endast öppen under sommarhalv­året när snön smält undan.
Bilder:peter Gunnars Vägskyltar­na på Brudfjälls­vägen mellan Dals Långed och Håverud skvallrar om kuperade partier (översta bilden). Stekenjokk (nedre högra bilden) är ett måste för alla som älskar att köra bil, vägen är endast öppen under sommarhalv­året när snön smält undan.
 ??  ??
 ?? Bild: Privat ?? Peter Gunnars
Bild: Privat Peter Gunnars

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden