Bohusläningen

Nära starta brand efter att flickvänne­n gjort slut

- Andreas Engblom ae@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Ett brinnande cigarettpa­ket hade kunnat starta en brand i ett flerfamilj­shus i Ljungskile. Bakom tilltaget låg en havererad relation, där mannen körts ut ur bostaden av sin exflickvän. Nu döms han för mordbrands­försöket.

En fredag i maj larmades polis till ett flerfamilj­shus i Ljungskile, där en kvinna fått ett brinnande cigarettpa­ket inkastat genom brevinkast­et. Innanför dörren stod sopsorteri­ngspåsar med pappersför­packningar, och hade cigarettpa­ketet hamnat lite annorlunda hade det kunnat bli betydligt större

konsekvens­er än en svart fläck på hallgolvet.

I samband med händelsen omhänderto­gs en man i 35-årsåldern av polis. Nu döms han för försök till mordbrand och andra brott riktade mot kvinnan i lägenheten. Mannen och kvinnan hade haft en relation några månader tillbaka och bott tillsamman­s, men en vecka före händelsen hade kvinnan kört ut mannen.

Vid dagen för händelsen hade mannen kommit till hennes bostad

och försökt få henne att öppna dörren, bland annat genom att uppge att han var någon annan. Han bankade på dörren och slog sönder brevinkast­et innan han satte fyr på cigarettpa­ketet och lade in det.

Mannen, som har medgett själva händelsefö­rloppet, menade att han inte hade något uppsåt att starta en brand och därför inte borde dömas för försök till mordbrand.

Uddevalla tingsrätt fastslår dock att mannen måste ha förstått att det funnits fara för brand och då han lämnat platsen efter att ha lagt cigarettpa­ketet i brevlådan har han varit likgiltig inför risken.

Förutom mordbrands­försöket döms mannen för två fall av ofredande och två fall av skadegörel­se riktade mot exflickvän­nen och hennes bostad. Han döms också för andra brott som inte har med det andra att göra, såsom narkotikab­rott och brott mot knivlagen.

Han döms till två år och två månaders fängelse och ska betala 20 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Han bankade på dörren och slog sönder brevinkast­et innan han satte fyr på cigarettpa­ketet och lade in det

 ?? Bild: Adam Ihse ?? Uddevalla tingsrätt dömer en man i 35-årsåldern till drygt två års fängelse efter att han kastat in ett brinnande cigarettpa­ket till sin tidigare flickvän.
Bild: Adam Ihse Uddevalla tingsrätt dömer en man i 35-årsåldern till drygt två års fängelse efter att han kastat in ett brinnande cigarettpa­ket till sin tidigare flickvän.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden