Bohusläningen

Hajar i centrum vid invigning av nytt akvarium

- Linnéa Hjortstam linhjo@bohuslanin­gen.se

För att inviga de nya akvarierna på Havets hus släpptes det under onsdagen i fyra storfläcki­ga hajar. Hajarna väntas kunna bli två meter långa och ska nu växa till sig.

– Vi ska lära oss hur hajarna fungerar, säger akvarietek­nikern Martin Stjernberg.

– Kolla där! Den ser ut som en sjöleopard.

Tvillingar­na Ebba och Alva Karlsson, 5, stannar upp och ställer sig nära glasrutan. Under onsdagsmor­gonen släpptes fyra storfläcki­ga rödhajar ner i det nya akvariet Blåberget, uppkallat efter Blåbergsho­lmen.

Systrarna är eniga – hajarna är de coolaste djuren på Havets hus.

Miljön i de nya akvarierna är inspirerad från verkliga miljöer som Gullmarsfj­orden och Västerhave­t. Maria Jämting, vd för Havets hus, är mycket nöjd med invigninge­n och släppet.

– Man ska alltid handskas varsamt med djur men vi är mycket vana och de storfläcki­ga rödhajarna är ganska lätthanter­liga, så det gick väldigt bra i dag, säger hon.

På plats var även Lysekils kommunalrå­d Jan-olof Johansson och Havets hus ordförande Micael Melin.

– Det var förvånansv­ärt lätt, säger Jan-olof Johansson som hjälpte till att sänka ner en av hajarna.

När hajarna väl släpps ner i akvariet lägger de sig lugnt och stilla på botten. Deras beige färg och mörka fläckar gör att de lätt smälter in bland stenarna och vissa av dem är svårupptäc­kta.

Den storfläcki­ga rödhajen kan bli uppåt två meter lång, enligt akvarietek­nikern Martin Stjernberg, och de två honor och två hanar som nu befinner sig i Blåberget är ungefär två till tre år gamla.

– Detta är ett avelsdjur. Tanken är att vi ska få ägg för att föda upp fler och på så vis lära oss hur hajarna fungerar. Vi kommer sedan kunna bidra med kunskap och hajar till andra akvarier, säger Martin Stjernberg.

Havets hus är relativt ensamma i Sverige om att föda upp storfläcki­ga rödhajar.

– Det finns för få hajar i våra vatten och de är viktiga för vårt ekosystem. De har reglerande funktioner och det blir instabilt utan dem, säger akvarietek­nikern Odd Bengtsson .

Havets hus får bland annat in djur från fiskare runt om i Bohuslän. Både Odd Bengtsson och Martin Stjernberg hoppas på att Havets hus snart får in ett nytt blötdjur.

– Vi brukar ha en bläckfisk men nu är det många besökare som frågar varför vi inte har någon i år, så det hade varit väldigt roligt, säger Odd Bengtsson.

 ?? Bilder: Linnéa Hjortstam ?? Den storfläcki­ga rödhajen smälter lätt in bland stenarna och vissa av dem är svårupptäc­kta.
Bilder: Linnéa Hjortstam Den storfläcki­ga rödhajen smälter lätt in bland stenarna och vissa av dem är svårupptäc­kta.
 ??  ?? Tvillingar­na Alma och Ebba Karlsson, 5, från Mjölby var på Havets hus för att kolla på hajarna, tillsamman­s med mamma, farmor och farfar.
Tvillingar­na Alma och Ebba Karlsson, 5, från Mjölby var på Havets hus för att kolla på hajarna, tillsamman­s med mamma, farmor och farfar.
 ??  ?? Maria Jämting var nöjd med invigninge­n av det nya akvariet och hur hajarna anpassade sig till sitt nya hem.
Maria Jämting var nöjd med invigninge­n av det nya akvariet och hur hajarna anpassade sig till sitt nya hem.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden