Bohusläningen

Brukare på boende kallades ”jävla svin” av personal

- Alexander Ekström alek@bohuslanin­gen.se

Tre anställda på ett kommunalt gruppboend­e i Uddevalla stängdes tidigare i somras av från jobbet, efter att en ljudupptag­ning avslöjat kraftigt hånfulla kommentare­r mot en av de boende i samband med ett bråk.

Det var i juni som en konflikt mellan en brukare och personalen på det aktuella boendet i Uddevalla spårade ur, enligt den lex Sarah-anmälan som kommunen nu gjort till Ivo, Inspektion­en för vård och omsorg.

Tre dagar efter att brukarens mamma haft flera samtal med boendet, för att försöka lösa bråket, upptäckte mamman ett röstmeddel­ande från brukaren på sin telefon.

I meddelande­t, som

tros ha uppkommit antingen genom en fickringni­ng eller att brukaren missat att lägga på luren när röstbrevlå­dan gått i gång, hörs svordomar och hur den boende kallas tillmälen som ”äckel” och jävla svin”.

Mamman hörde genast av sig till enhetschef­en på boendet, som inledde en utredning under vilken de tre anställda som jobbat vid tillfället för röstmeddel­andet togs ur tjänst.

Dagen efter hölls ett krismöte på boendet, men samtliga tre anställda har konsekvent nekat till att det ska vara någon av dem som hörs på inspelning­en. På grund av dålig ljudkvalit­é gick det enligt kommunens anmälan inte att vara säker på vem som hörs.

Bohuslänin­gen har varit

i kontakt med sektionsch­efen som ansvarar för boendet, som hänvisar alla frågor till Uddevallas socialchef Roger Granat.

Han säger att han ser mycket allvarligt på det inträffade.

– Det är en allvarlig händelse. Det är inte acceptabel­t att uttrycka sig så om våra brukare, inte på något sätt.

Enligt Roger Granat har man vidtagit kraftiga åtgärder för att skydda den drabbade brukaren och reda ut vad som hänt.

– Vi tog tag i det så fort vi fick vetskap, och stängde av tre personer för att trygga brukarens situation.

Han berättar vidare att man så småningom kunde utesluta två av de avstängda anställda som skyldiga till kränkninge­n på inspelning­en, men menar att man ändå inte kan vara helt säker på att det var den tredje personen som stod för yttrandena.

– Ord står mot ord, säger Roger Granat.

Den tredje avstängda

är dock alltjämt förflyttad från den drabbade brukarens boende.

– Vi har placerat om en person, även om vi inte med hundra procents säkerhet kunnat säga att det var den som uttryckte sig illa, fortsätter Granat.

– Jag känner mig trygg med de åtgärder som är vidtagna.

 ?? Arkivbild: Stina Stjernkvis­t ?? Tre anställda på ett gruppboend­e i Uddevalla stängdes av efter att en brukare kallats bland annat ”jävla svin”. Händelsen har anmälts till Inspektion­en för vård och omsorg.
Arkivbild: Stina Stjernkvis­t Tre anställda på ett gruppboend­e i Uddevalla stängdes av efter att en brukare kallats bland annat ”jävla svin”. Händelsen har anmälts till Inspektion­en för vård och omsorg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden