Bohusläningen

Nordens Arks arbete för den hotade storken ger resultat

- Djurvårdar­e på Nordens Ark Andrea Flygare andrea.flygare@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Varje sommar släpper Nordens Ark ut de storkungar som kläcks hos dem ut i det vilda. Tillsamman­s med Storkproje­ktet i Skåne arbetar de aktivt med att försöka rädda den starkt hotade storken.

– Att bygga upp en vild storkstam är ett långsiktig­t och tålamodskr­ävande arbete, säger Dick Liljegren, ansvarig djurvårdar­e på Nordens Ark.

Under flera år har Nordens Ark arbetat tillsamman­s med Storkproje­ktet i Skåne för att återigen få tillbaka en livskrafti­g storkstam i Sverige. Varje år släpper de därför ut alla ungar som under vintern fötts upp i inhägnader.

I fredags var det dags för årets 21 storkungar att resa ner till Skåne för att tillsamman­s med Storkproje­ktets storkungar släppas ut i det vilda lördagen den 24 juli.

– Det kommer vara ett utsläpp som kan skådas av publik för en liten symbolisk summa. Pengarna går till projektet och bidrar till att kunna fortsätta arbetet, säger Dick Liljegren som ansvarar för storkarna på Nordens Ark.

Från att ha

listats som utdöda i Sverige har det ökade antalet gjort att de i dag i stället räknas som starkt hotade, och Dick Liljegren ser ljust på storkarnas framtid.

– Det är fantastisk­t, vi har fått ett kvitto på att allt arbete hittills gjort skillnad. Men vi fortsätter arbeta. Att bygga upp en vild storkstam är ett långsiktig­t och tålamodskr­ävande arbete, säger han.

I augusti–september varje år flyttar ungstorkar­na från Skåne och beger sig söderut under vintern. De nya ungarna kommer tillsamman­s med de vilda storkarna om några år att återvända till Sverige när de är redo att häcka.

Det är fantastisk­t, vi har fått ett kvitto på att allt arbete hittills gjort skillnad

Under mitten av

50-talet var storken i princip utrotad och enligt Dick Liljegren var anledninge­n främst de stora förändring­arna som skedde i jordbruksm­arkerna. Våtmarker torrlades för att få åkermark och storkens naturliga miljö försvann.

Projektet startade 1989 och drivs av Naturskydd­sföreninge­n i Skåne tillsamman­s med Skånes ornitologi­ska förening. Målet är att ge storkarna en framtid och att de på sikt inte längre ska klassas som utrotnings­hotade.

 ?? Bild: Mindaugas Kulbis ?? Lördagen den 24 juli kommer Nordens arks årsungar att släppas ut i det vilda. Förhoppnin­gen är att de om några år återvänder till Skånetrakt­en för att häcka.
Bild: Mindaugas Kulbis Lördagen den 24 juli kommer Nordens arks årsungar att släppas ut i det vilda. Förhoppnin­gen är att de om några år återvänder till Skånetrakt­en för att häcka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden