Bohusläningen

Bävrar ställer till det i Henån – välter träd över vägar

- Love Schiller love.schiller@lokaltidni­ngensto.se

De kan vara rätt så aggressiva och svårfångad­e

Vid Björvattne­t på Orust riskerar bilister titt som tätt att köra in i fallna träd.

Ett gäng bävrar har sedan några år tillbaka sin boplats där. Om nätterna arbetar de flitigt. Gnager på träden, bygger sina dammar och hyddor. Boende i området har tröttnat på virrvarret.

Från sjön, där bävrarna har sin boplats, går utloppet längs med en hårt trafikerad väg. Åtskilliga gånger har Kjell Hagvall, boende i området, fått fälla halvgnagda träd som annars riskerar att falla över vägen vilket i slutändan leder till olyckor och bekymmer.

– De lever sitt liv, behöver sin mat och så fäller de träd som hamnar på vägen. De ställer till det. Jag har varit i kontakt med länsstyrel­sen angående skyddsjakt, men det är inte tillåtet att jaga bäver nu. Jakten börjar först i oktober, men då är det mörkt och väldigt svårt att jaga, säger Kjell Hagvall.

För några dagar

sedan var Trafikverk­et vid platsen och hjälpte till att fälla träd i förebyggan­de syfte. I tid och otid rensar Kjell Hagvall undan bävrarnas landskapsa­rkitektur – men några dagar senare får han göra om hela proceduren.

Kjell förstår länsstyrel­sens beslut att skjuta ned hans ansökan om skyddsjakt. Men han berättar att han har försökt att decimera stammen under hela vintern – utan någon som helst lycka.

– Vi har försökt att jaga hela vintern men de upptäcker oss före vi upptäcker dem, och så hör man bara ett plask. Jag tar bort dammarna med jämna mellanrum och ett par dagar senare så har de byggt upp det igen. Det är strävsamma små djur – duktiga på att jobba, säger Kjell.

Robin Wolf som är utbildad viltförval­tare och skyddsjäga­re menar att bävrarna kan bli rätt så aggressiva.

– Det är viktigt

att hålla efter när det blir för många bävrar, och det kan vara upp till åtta bävrar per bo. De har tre olika lager i boet – längst ner har de toaletten, i mitten torkar de sig och längst upp sover de. Det är faktiskt väldigt rena djur. Han fortsätter:

– De kan vara rätt så aggressiva och svårfångad­e. Bävrarna har inga direkt naturliga fiender och de flyttar ofta runt, säger Robin Wolf.

 ?? Bild: Lars Pehrson ?? Ett gäng bävrar som har sin boplats vid Björvattne­t i Henån gnager sönder träd som ofta faller över den hårt trafikerad­e vägen intill.
Bild: Lars Pehrson Ett gäng bävrar som har sin boplats vid Björvattne­t i Henån gnager sönder träd som ofta faller över den hårt trafikerad­e vägen intill.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden