Bohusläningen

Bohuslän

-

– Mest myggbiten blir man i skuggan och på kvällen. Ska man vara på picknick ute – är det bättre att ha den på en öppen yta och inte i närheten av buskar, skugga eller i skogen, tipsar Anders Lindström.

Myggen håller sig gärna runt sjöar, vattendrag, och en del gillar diken och dammar, men Anders Lindström menar att det inte får vara för djupt, utan de håller sig i kanterna vid vegetation.

Många kanske tror

att de inte är förtjusta i havet, men det är fel, för saltvatten­myggan som är en synnerlige­n ilsken mygga och kustmyggan gillar gräsängar vid havet.

– De är väldigt påflugna och kan komma många och sätta sig och bita. De är lika aggressiva som översvämni­ngsmyggan vid Dalälven.

Vad gillar myggen hos oss då, jo hur vi luktar. Och på sommaren när det är varmt svettas vi, vilket gör att vi luktar extra mycket – då blir de ännu mer attraherad­e. Vad vi har på oss kan också påverka vår attraktion­skraft. För de verkar ha en förkärlek för mörka kläder, framför ljusa.

– Är man i ett sällskap där alla andra har mörka kläder och man själv ljusa, verkar de föredra de mörkklädda. De flesta djur är mörka, så därför kanske de mer dras till mörka siluetter, säger Anders Lindström.

För att slippa bli myggbiten tipsar

Anders Lindström om det här:

– Ha ljus skjorta och myggmedel, då har man större chans att slippa dem än om man har mörka kläder och inget myggmedel.

Men finns ju inte bara knott och mygg som är jobbiga för oss människor. Bromsar, även kallade blinningar, är inga sköna insekter. Deras larver lever i våtmarker och i sjöar. De är snabba, ihärdiga och skär upp ett litet sår i huden när de vill ha blod, vilken gör det smärtsamt.

De flesta djur är mörka, så därför kanske de mer dras till mörka siluetter

forskare

Det som knotten, svidknotte­n och bromsarna har gemensamt är att de har knivvassa mundelar som de skär ett snitt med, då kommer det upp blod som de sedan slickar i sig. Vilket kan göra rätt ont. Myggen har mer en sugsnabel de sticker ner i huden som de suger upp blod med.

En annan jobbig jäkel är hjortfluga­n som nu börjar dyka upp i skog och buskmarker. Den är mest

 ?? Bild: Anders Lindström ?? Bromsen flyger ljudlöst och ger sig oftast på kor och hästar, men även människor. Ett bett av en broms kan klia ordentligt och svullna upp. Men för det mesta brukar det försvinna av sig självt. Om inte – sök hjälp hos vården.
Bild: Anders Lindström Bromsen flyger ljudlöst och ger sig oftast på kor och hästar, men även människor. Ett bett av en broms kan klia ordentligt och svullna upp. Men för det mesta brukar det försvinna av sig självt. Om inte – sök hjälp hos vården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden