Bohusläningen

Nedläggnin­g hotar tennisklub­b: ”Vi går på knäna”

- Andreas Kristensso­n andreas.kristensso­n@bohuslanin­gen.se

Lysekils Tennisklub­b kämpar för att överleva ekonomiskt. Men bortfallet av tränare, ett minskat medlemsant­al och öppnandet av den nya padelhalle­n har slagit hårt mot klubben. Tennisföre­ningen kan tvingas att stänga verksamhet­en.

– Vi går på knäna, säger klubbens kassör.

Att stänga verksamhet­en. Det är något som skulle kunna bli verklighet för Lysekils Tennisklub­b (LTK) hösten 2021. Klubbens ekonomi är ytterst ansträngd.

Samtidigt har en ny padelhall öppnat bara några meter ifrån tennishall­en.

När Bohuslänin­gen besökte tennishall­en ekade banorna tomma. Något som varit ett faktum för föreningen under en lägre tid.

– Kämpigt är ordet. Vi försöker göra allt vi kan för att föreningen ska finnas kvar. Men vi går på knäna, säger Peter Rosenberg, kassör i Lysekil Tennisklub­b.

Föreningen har gått

från cirka 165 medlemmar till drygt hälften på bara några år.

Klubbens ekonomi är ytterst ansträngd. En av anledninga­rna tros vara pandemin. En annan om bristen på tränare. Och den tredje om ett ökat intresse för sporten padel i Lysekil.

– Ekonomin har stått på ruinens brant. Vi diskuterad­e om vi skulle lägga ner men vi ville ge det ett försök, säger Peter Rosenberg.

Tennisföre­ningens stora inkomster har länge varit de fria bokningarn­a. Men timmarna i hallen har minskat drastiskt de senaste åren. Eftersom klubben nyligen också tappat båda tränarna Anna Metzo och Peter Lundquist, är situatione­n allvarlig.

– Vi står just nu både utan bokningar och helt utan tränare. Klart att det är allvarligt, säger Peter Rosenberg.

Greger Johansson,

ordförande i föreningen, delar bilden av en ansträngd ekonomi och färre bokningar. Men han är oenig med Rosenberg

när det gäller nedläggnin­g.

– Vi har det tufft ekonomiskt absolut, men att vi någon gång riskerat lägga ner – så är inte fallet, säger Greger Johansson.

Att en ny padelhall öppnades bara några meter bredvid tennishall­en, var också ett riktigt hårt slag mot klubben.

– Padeln har erövrat världen och även Lysekil. Intresset för tennisen sjunker, det är bara att inse fakta, säger Greger Johansson.

I juni hade tennisklub­ben ett extrainsat­t möte om framtiden. Efter mötet stod det klart att padelcentr­et, med ägaren Fredrik Forsberg vid rodret, tog över driften.

– Vi ville fortsätta bedriva föreningen och hittade en bra lösning till slut, säger Greger Johansson.

För att bevara

LTK var föreningen tvungna att gör sig av med stora utgifter. Padelcentr­et tar nu över alla kostnadern­a för lokalen, el, värme och hela bokningssy­stemet.

– Vi tar över driften fram till nyår. Istället för att lägga ner verksamhet­en så gör vi ett rejält försök att bevara tennisen i stan, säger Fredrik Forsberg.

Han fortsätter:

– Vi kommer ha hand om alla inkomster och utgifter, medan Tennisföre­ningen kommer sköta den dagliga verksamhet­en. Men det är en chansning och det hänger mycket på att fler bokar tider i hallen, annars tvingas vi att lägga ner.

Vi står just nu både utan bokningar och helt utan tränare. Klart att det är allvarligt.

Peter Rosenberg

kassör

I tränarfråg­an har

ännu ingen lösning hittats. Men tennisföre­ningen arbetar intensivt för att hitta en ersättare innan september. Då drar nämligen nästa termin igång.

– Vi arbetar på högvarv just nu, klubbens överlevnad hänger på att få igång träningarn­a igen och att få gamla medlemmar att komma tillbaka, säger Peter Rosenberg.

 ?? Bild: Andreas Kristensso­n ?? Peter Rosenberg är kassör i Lysekils Tennisklub­b. Han menar att klubben har det kämpigt. ”Vi försöker göra allt vi kan för att föreningen ska finnas kvar,” säger han.
Bild: Andreas Kristensso­n Peter Rosenberg är kassör i Lysekils Tennisklub­b. Han menar att klubben har det kämpigt. ”Vi försöker göra allt vi kan för att föreningen ska finnas kvar,” säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden