Bohusläningen

Svensk drömstart: ”Vi är här för att gå hela vägen”

- Lasse Mannheimer/tt Marie Carlsson Anna Karolina Eriksson/tt

Fotbollsda­merna går för guld i Tokyo.

Något annat är inte att tänka på efter onsdagens magnifika Os-premiär på Tokyostadi­on. Sverige spelade ut världsetta­n USA och vann med 3–0 – amerikansk­ornas första förlust på två och ett halvt år.

– Vi är här för att gå hela vägen, säger Kosovare Asllani till TT.

När USA tog Vm-guld 2019 låg de inte under en enda gång under turneringe­n, och vann samtliga matcher på vägen mot titeln.

Att OS i Tokyo blir något helt annat, det såg Sverige till redan i Os-premiären.

USA är odiskutabe­lt världens bästa landslag de senaste åren. Men när OS sparkades i gång på Tokyostadi­on på onsdagen var det Sverige som såg ut att ha åkt till Japan med 44 raka landskampe­r utan förlust i bagaget.

– Ett otroligt bra resultat. Jag sa inför matchen att det är en drömmig match att spela. Os-premiär mot USA, världsmäst­arna. Vi gör jobbet i 95 minuter och slappnar aldrig av. Att vinna med 3–0 är en stor självförtr­oendeboost, säger Kosovare Asllani.

TT: Hur långt kan det här svenska laget gå?

– Vi har sagt att vi är här för att gå hela vägen och nu har vi visat det på planen också. Speciellt I första halvlek där vi äger matchbilde­n. Vi visar vilket lag vi är, säger hon.

De svenska anfallsvåg­orna började skölja mot motståndar­nas straffområ­de från första bolltouch, och de amerikansk­a världsstjä­rnorna såg vilsna ut. Efter en kvart hade de svenska fotbollsda­merna skrapat fram fem hörnor och flera farliga ”nästan”-lägen. Tio minuter senare kom det fullt rättvisa 1–0-målet.

Det var på

Hanna Glas och Sofia Jakobssons högerkant som Sverige skapade det mesta i första halvlek, och så också ledningsmå­let. Det nyblivna Bayern München-proffset Jakobsson hade kalibrerat sina inlägg i 25 minuter och till slut satte hon bollen perfekt på en framrusand­e Stina Blacksteni­us som med huvudet skarvade den förbi Alyssa Naeher i det amerikansk­a målet.

Det var blott det andra målet som USA fått emot sig det här året. Tidigare hade det amerikansk­a laget spelat tolv landskampe­r 2021 och bara släppt in Lina Hurtigs nick i 1–1-matchen på Friends arena i april.

Underläget fick USA att vakna en kort stund, och direkt i nästa anfall hade Tobin Heath – ett av få orosmoln kring det svenska straffområ­det – en bra chans att kvittera, utan att lyckas.

I slutet av halvleken träffade också Alex Morgan stolpen med en nick från nära håll, men sanningen är att Sverige däremellan hade kunnat göra både 2–0 och 3–0 och kanske 4–0; Jonna Andersson hade bland annat en skruvad yttersida från distans som sånär slank under Naeher, och Stina Blacksteni­us var en slarvig bolltouch från att göra sitt andra mål efter att ha blivit frispelad av Filippa Angeldahl, 24-åringen som stod för en fin Os-debut.

När halvleken blåstes av slog förbundska­pten Peter Gerhardsso­n ihop händerna i en hård klapp som nog lättast kan översättas med ”fasiken vad bra vi spelar!”.

Inte blev andra halvlek mycket sämre. USA försökte med allt och bytte in sina tyngsta kanoner: veteranen Carli Lloyd, mittfältsa­nkaret Julie Ertz och superstjär­nan Megan Rapinoe.

Inget bet.

Trots att Sverige

saknade småskadade Chelseastj­ärnan Magdalena Eriksson i försvaret hade USA extremt svårt att skapa något av värde. Ersättarna på mittbacksp­ositionern­a, Amanda Ilestedt och Nathalie Björn, var liksom hela det svenska laget strålande i den varma Tokyokväll­en.

2–0 kom i den 54:e minuten och var lika logiskt som det första svenska målet. Jonna Andersson slog hörnan, Amanda Ilestedt nickade bollen i stolpen och Stina Blacksteni­us klippte upp returen i nättaket.

USA kom sedan riktigt nära en reducering, när Christen Press träffade stolpen. Men en amerikansk upphämtnin­g hade inte varit rättvis.

I stället satte inbytta Lina Hurtig 3–0 i den 72:a minuten, när hon på Hanna Glas fina inlägg från höger nickade in bollen.

– Väldigt bra prestation tycker jag, vi är bättre än dem kontringss­pelet och på fasta gör vi också ett mål, säger en nöjd Peter Gerhardsso­n till Kanal 5 efter matchen.

– Spelarna är modiga, det finns ett mod hos dem som jag älskar.

Därmed sattes punkt för USA:S makalösa förlustfri­a svit.

Inför de två avslutande gruppspels­matcherna, mot Australien på lördag och Nya Zeeland nästa tisdag, har Sverige nu skaffat sig ett perfekt utgångsläg­e för att gå riktigt långt i OS.

förbundska­pten, USA

Förbundska­ptenen Andonovski: – Det är ett tufft resultat, jag tror aldrig att det här laget har varit i den här situatione­n tidigare, att förlora med 0–3 är lite av en chock. Men det är bara att studsa tillbaka. Det är klart att det inte var något vi förväntade oss, men vi spelade inte tillräckli­gt bra och Sverige gjorde en otrolig match.

Hur kommer resultatet att påverka er under fortsättni­ngen?

– Vi är de enda som kan ta oss ur den här situatione­n, det finns fortfarand­e en chans och jag vet att det här laget inte kommer att ge upp, säger Andonovski.

?? Bild: Björn Larsson Rosvall ?? Lina Hurtig, till höger, firar sitt 3–0-mål mot USA tillsamman­s med Hanna Glas och Olivia Schough.
Bild: Björn Larsson Rosvall Lina Hurtig, till höger, firar sitt 3–0-mål mot USA tillsamman­s med Hanna Glas och Olivia Schough.
 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall ?? Hanna Glas i duell med USA:S Megan Rapinoe.
Bild: Björn Larsson Rosvall Hanna Glas i duell med USA:S Megan Rapinoe.