Bohusläningen

Sommar-os 2032 i Brisbane – under vintern

- Ingela Ahlberg Mikael Forsell TT

Brisbane får arrangera sommar-os 2032. Beslutet var väntat eftersom det inte fanns någon motkandida­t.

– Vi har äran att meddela att de 35:e olympiska spelen har tilldelats Brisbane, säger IOK:S ordförande Thomas Bach efter omröstning­en.

Bachs besked fick Brisbanes delegation vid Internatio­nella olympiska kommitténs session i Tokyo att jubla och samtidigt tändes fyrverkeri­er i Brisbane.

– Det är en historisk dag, inte bara för Brisbane och Queensland, utan för hela landet. Bara globala städer kan få OS – så det här visar

Brisbanes ställning i vår region och i världen, säger Australien­s premiärmin­ister Scott Morrison, uppger Reuters.

Det var första

gången som Iok-ledamötern­a röstade enligt den nya urvalsproc­essen och bara fem av 80 Iok-ledamöter röstade mot Brisbane, medan tre avstod. Beslutet om nyordninge­n togs 2019, samtidigt som Stockholm-åre 2019 förlorade kampen mot Milano-cortina d’ampezzo om vinter-os 2026.

Det är tänkt att den nya urvalsproc­essen ska minska korruption­en, ge färre ekonomiska förlorare och göra urvalsproc­essen mer hållbar.

IOK:S nya process går i stället ut på att söka upp attraktiva orter som vill arrangera OS och leda dem fram längs vägen till en omröstning. Flera orter, däribland Doha och Madrid, uttryckte önskemål om att få arrangera OS 2032, men i februari i år valdes Brisbane i Australien ut som den värd som IOK:S speciella kommission för framtida OS ”föredrog”.

I juni rekommende­rade IOK:S exekutivko­mmitté valet och i dag röstade IOK:S session för att spelen ska gå i Australien.

Det är tredje gången Australien arrangerar OS efter Melbourne 1956 och Sydney 2000. Men medan Sydney-os arrangerad­es under hösten ska Brisbanesp­elen gå under samma tid som årets OS i Tokyo.

Då är det vinter i Australien, men behagliga temperatur­er i den nordöstra delen av landet.

Brisbanes Os-koncept går helt i linje med IOK:S värderinga­r och ett hållbart arrangeman­g, sade ordförande­n Thomas Bach i juni. Han beskrev det som ett ”oemotstånd­ligt förslag”.

Det blir ett utspritt spel. Brisbanes koncept går ut att på använda anläggning­ar och infrastruk­tur i ett större område i Queensland.

84 procent av

de anläggning­ar som Brisbane ska använda finns redan på plats och staden har tidigare arrangerat stora evenemang, som Samväldess­pelen 2018. Det finns en bred politisk enighet bakom satsningen, liksom ett stort stöd hos befolkning­en och näringsliv­et för en Os-satsning.

Budgeten för spelen ligger på runt motsvarand­e 30 miljarder kronor, att jämföra med de nästan 100 miljarder som Tokyospele­n kostar.

 ?? Arkivbild: Rick Rycroft ?? Brisbane har tilldelats OS 2032. Senast Australien arrangerad­e OS var 2000 i Sydney.
Arkivbild: Rick Rycroft Brisbane har tilldelats OS 2032. Senast Australien arrangerad­e OS var 2000 i Sydney.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden