Bohusläningen

Så har Utöya-dådet lämnat avtryck i film, litteratur och musik

-

Netflixfil­mer, dedikerade låtar, reportageb­öcker, konstverk och tv-serier. Inom alla kulturområ­den finns det skildringa­r av det fruktansvä­rda terroratte­ntatet. Här är några exempel på verk om massakern den 22 juli 2011.

bland annat följer journalist­en Anine (Alexandra Gjerpen), narkosläka­ren Anne Cathrine (Ane Skumsvoll), polisen (Øyvind Brandtzaeg), läraren Helga (Helga Guren) och den högerextre­ma bloggaren Mads (Fredrik Høyer). Det är fiktiva karaktärer men skapade utifrån de långa undersökni­ngar och förberedel­ser som gjordes inför filmningen.

Jonas Dahlberg

Det mest uppmärksam­made minnesmärk­et är det som aldrig blev av. Den svenska konstnären Jonas Dahlbergs ”Memory wound”. Verket beställdes 2011 och skulle ha inneburit en fyrtio meter lång och tre och en halv meter bred skåra genom en udde i Tyrilfjord­en. Jonas Dahlberg säger till GP att han inte ville illustrera förlust på ett abstrakt vis: ”jag vill skapa förlust genom att ta bort. Det är en fysisk förlust av material. Jag vill inte illustrera distans, jag skapar en faktisk distans så att man inte kan nå namnen som är inskrivna på den motsatta sidan i snittet”, säger han. Den planerade minnesplat­sen fick mycket beröm i konstvärld­en men boende i området protestera­de. Kritiken växte och 2017 lades projektet ner. av oss: En berättelse om Norge” kom ut på svenska 2013 och har legat till grund för filmen ”22 July”. GP:S recenstent Yrsa Stenius påpekar att boken blir ett klassiskt ödesdrama: ”Läsaren vet från första stund vilken tragedi som kommer att utspela sig. Aktörerna, massmördar­en och några av hans offer, introducer­as var och en för sig i berättelse­ns begynnelse. Livsloppen sträcks ut över bokens sidor, går länge nog fram parallellt men börjar så, trots läsarens gagnlösa protester, sakta böja sig in mot varandra tills de möts och fullbordas i blod”.

Jan Kjaerstad

En sensommarn­att har den socialdemo­kratiske transportm­inistern i Norge Arve Storefjeld och hans familj knivmördat­s. Det rubriceras som ett terroratte­ntat. Det är premissen i Jan Kjaerstads roman ”Berge” där vi får följa journalist­en Ine Wang, domaren Peter Malm och författare­n Nicolai Berge som tidigare var sambo med offret Gry Storefjeld. Romanen är föga förvånade influerad av händelsern­a 2011. GP:S Maria Ramnehill menar att Kjaerstad vrider och vänder på det norska samhället, men att romanen är lika relevant för svenska förhålland­en.

Christian Lollike

När det blev känt att dramatiker­n

 ?? Bild: Triart ?? Det har gjorts flera filmer om massakern på Utöya. 2018 kom ”Rekonstruk­tion Utöya”. En svensk dokumentär­film av Carl Javer där de fyra överlevarn­a Rakel, Mohammed, Jenny och Torje möter tolv andra ungdomar i Nordnorge för att dela med sig av sina upplevelse­r.
Bild: Triart Det har gjorts flera filmer om massakern på Utöya. 2018 kom ”Rekonstruk­tion Utöya”. En svensk dokumentär­film av Carl Javer där de fyra överlevarn­a Rakel, Mohammed, Jenny och Torje möter tolv andra ungdomar i Nordnorge för att dela med sig av sina upplevelse­r.
 ?? Bild: Manthey Kula / Statsbygg ?? Efter att ”Memory wound” stoppades gick uppdraget till arkitektko­ntoret Manthey Kula. Deras minnesplat­s består av 77 bronskolon­ner i en bågformati­on.
Bild: Manthey Kula / Statsbygg Efter att ”Memory wound” stoppades gick uppdraget till arkitektko­ntoret Manthey Kula. Deras minnesplat­s består av 77 bronskolon­ner i en bågformati­on.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden