Bohusläningen

Tio år sedan terroratte­ntaten i Norge

-

– Jag har själv blivit 26, och de skulle varit 28 eller 24. Saknaden har ändrat sig lite – vi kommer aldrig få lov att känna dem i dag. Det gör egentligen ondare och ondare varje år, för då förstår jag hur mycket av livet jag kommer få leva utan dem, säger Astrid.

Även om hon ser att ledare för ungdomspar­tierna längre till höger på den politiska skalan nu börjar prata det som hände 22 juli, så har hon inte sett tillräckli­gt av den diskussion­en sedan attentaten.

– Jag upplever att det har varit ganska stilla i tio år.

Det är ett samtal hon anser att alla partier behöver diskutera i Norge:

– Hur ska vi hantera högerextre­mismen, som vi i dag vet är bättre organisera­d än den var den 22 juli och som vi vet rekryterar unga människor?

Astrid hade våffeltjän­st

den 22 juli och är en av alla de ungdomar som springer bort mot Kjaerlighe­tsstien för att rädda sig undan gärningsma­nnen. Med hjälp av en levande kedja som några av de äldre Auf:arna skapar tar hon sig tillsamman­s med flera andra ner för de branta skifferkli­pporna som sluttar ner mot fjorden och försöker gömma sig mot bergsvägge­n.

Breivik kommer till just den platsen två gånger. Han skjuter tio personer på stigen ovanför och flera därtill nere på klippan. Astrid undgår precis kulorna, men hennes närmaste vän och flera av dem som sitter bredvid henne mister livet.

Från sin plats kunde hon se flera av de båtar som gett sig ut på fjorden från campingen på andra sidan för att försöka rädda de ungdomar som börjat simma mot fastlandet.

– Jag var säker på att det var krig, så jag vågar inte ta kontakt med någon av båtarna som körde runt, säger hon.

För mig har det varit viktigt att fortsätta i politiken. Det har känts som en fråga om liv och död att fortsätta kämpa för dem vi förlorade. Det hjälpte mig.

När ungdomspar­tiets ordförande­n

dagen efter massakern sade att AUF skulle ta tillbaka Utöya, kände Astrid att det var det enda rätta.

– För mig har det varit viktigt att fortsätta i politiken. Det har känts som en fråga om liv och död att fortsätta kämpa för dem vi förlorade. Det hjälpte mig.

 ??  ?? Björn och Aase Margrethe Juvets minnen från den 22 juli börjar blekna, men känslorna finns fortfarand­e kvar. Som en del av sin bearbetnin­g av attacken har de skrivit en bok tillsamman­s.
Björn och Aase Margrethe Juvets minnen från den 22 juli börjar blekna, men känslorna finns fortfarand­e kvar. Som en del av sin bearbetnin­g av attacken har de skrivit en bok tillsamman­s.
 ?? Bild: Annelie Moran ?? I dag är Astrid Willa Eide Hoem är 26 år och ordförande i AUF. ”Kvällen den 22 juli trodde jag att det var slut”, säger hon vid minnet av massakern.
Bild: Annelie Moran I dag är Astrid Willa Eide Hoem är 26 år och ordförande i AUF. ”Kvällen den 22 juli trodde jag att det var slut”, säger hon vid minnet av massakern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden