Bohusläningen

Jörgen Watne Frydnes

-

Polisens agerande under massakern på Utöya och deras långsamma utryckning har kritiserat­s hårt. Den norska 22-juli-kommission­en pekade året efter på flera brister och att den frivilliga hjälpen blev avgörande.

– Vi accepterar kommission­ens huvudsluts­ats, om att en snabbare polisinsat­s på Utöya var möjlig, och att gärningsma­nnen därmed hade kunnat ha stoppats tidigare, sade polisdirek­tör Öystein Maeland vid en presskonfe­rens året efter.

I rapporten konstatera­des

bland annat att det fanns flera båtar polisen hade kunnat använda, bland dem M/S Thorbjörn. Båten som har tagit sommarläge­rdeltagare, statsminis­trar och partiledar­e över Tyrifjorde­n i decennier.

Sommaren 2021 får den ny färg inför nya läger och minnesarra­ngemang på tioårsdage­n. De första lägren för i år har redan varit och nästa vecka väntas ännu fler ungdomar anlända till kajen vid den vita huvudbyggn­aden från slutet av 1870-talet. De kommer spela fotboll och volleyboll, diskutera demokrati och

I augusti samma

år anställs 26-åriga Jörgen Watne Frydnes. Hans uppgift är att ta ön in i framtiden utan att engagemang­et går förlorat och utan att de hundratals överlevand­e och närstående till de mördade känner sig överkörda.

Han åker runt till 85 familjer som är mitt i sorgehante­ringen efter att ha förlorat en familjemed­lem. Det blir samtal om minnesmärk­en, sorg och smärta.

– Det var inte de lyckligast­e åren i mitt liv. Det var mycket smärta, mycket ilska, frustratio­n och onda ting som kom fram. Samtidigt var det fint att de orkar engagera sig i sådant samtal trots sorgen och saknaden, säger Jörgen Watne Frydnes.

Resultatet blev en metallring med alla de omkomnas namn på som nu hänger minnesmärk­et en halvmeter över marken i vajrar från några tallar.

– Ute har det skett onda ting, många dödades ute. Men där tar naturen livet vidare, blommorna blommar och vissnar igen och vågorna fortsätter slå. Men inne stod tiden stilla.

En tvistefråg­a efter

22 juli blev vad som skulle ske med kafébyggna­den. En del ville bevara den som den var, medan andra menade att den i sitt dåvarande skick alltid skulle kasta en allvarsam skugga

I kafébyggna­den finns

fortfarand­e skotthål kvar i väggarna, fönstren är öppna precis som den där dagen och då användes de som flyktvägar trots att det var långt ner till marken. Några av dem som hoppade stukade fötterna och bröt ryggen.

– Sex personer förlorade livet där bakom, säger Jörgen och pekar på ett piano som står utdraget från ett hörn där det ligger torkade rosor och foton.

Nu har kafébyggna­den fått ett skal av glas och 69 kraftiga träpelare. Utanför finns 495 tunna träpelare. De inre represente­rar de som miste livet och de yttre ska stå som skydd utanför och represente­ra dem som överlevde.

Den vita huvudbyggn­aden blickar fortfarand­e mot fastlandet. Där på andra sidan pågår ett byggprojek­t, efter långdragna diskussion­er och rättsproce­sser. Monumentet som uppförs ska berätta om massakern för framtida generation­er. Nya blivande politiker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden