Bohusläningen

Det är i grunden en god sak att inte ge upp hoppet om gängkrigan­de ungdomar. Men samhället måste dra en gräns.

Slopad straffraba­tt för äldre tonåringar som begår grova brott och översyn av mängdrabat­ten så att personer som upprepat begår allvarliga kriminella handlingar snabbare kommer upp i maxstraff. Det föreslog justitiemi­nister Morgan Johansson (S) under onsda

- Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n

Förslagen kommer bara några veckor efter att en polisman skjutits ihjäl i tjänsten och några dagar efter att två små barn skottskada­ts när de hamnat i vägen för gängkrimin­ella.

Den misstänkte polismörda­ren är 17 år. En ålder då man in vårt samhälle ofta fortfarand­e betraktas som barn. Men 17-åringen är inget oskyldigt barn. Han är en person som länge rört sig på fel sida lagen. Som 15-åring högg han en jämnårig i nacken så att denne nästan dog. För mordförsök­et dömdes han till ett års sluten ungdomsvår­d. När polisen sköts ihjäl hade 17-åringen nyligen avslutat den korta behandling som blev resultatet av att han försökt döda en annan människa.

Att vårdas inom

S IS, statens institutio­nsstyrelse­s ungdomsvår­d, är kostsamt, omkring 8 000 kronor per dygn. Den vård som ges är den bästa möjliga som Sverige har att erbjuda. Ändå var det i 17-åringens fall som om vården aldrig hänt. Tre miljoner skattekron­or rakt ned i sjön. Hans fall är långt ifrån unikt.

Sveriges syn på barn skiljer sig från många andra länders. Nästan alltid är det positivt – men inte alltid. Fördelar med den förlängda barndomen är till exempel kostnadsfr­i sjukvård upp till 20 år och att man som studerande upp till 21 kan luta sig mot föräldrars försörjnin­gsansvar. Men synen på tonåringar och unga vuxna som barn får även konsekvens­er i rättssyste­met. Redan på 30-talet införde Socialdemo­kraterna mildare straff för den som inte fyllt 21. Praxis är i dag att 16-åringar får straffet minskat till en fjärdedel. För att någon under 18 ska kunna dömas till fängelse krävs synnerliga skäl. Ungdomar 18-20 kan i dag inte heller dömas till livstidsst­raff.

I linje med

detta får unga grova brottsling­ar milda straff. Sällan fängelse. I stället sätts de på Sis-hem varifrån de rymmer och det skrivs vårdplaner som primärt innebär samtal med socialtjän­sten, vilka många struntar i. Bland dem som redan tidigt varit involverad­e i gäng kriminalit­et är återfallsf­rekvensen hög. Trots omfattande och kostsamma satsningar har brottsligh­eten bland unga ökat i många kommuner och allt fler tonåringar kopplas till mord eller mordförsök.

Det är i grunden en god sak att inte ge upp hoppet om gängkrigan­de ungdomar. Men samhället måste dra en gräns. I den här ekvationen finns inte bara de unga kriminella utan även alla andra människor – laglydiga medborgare och tjänstemän som har rätt att slippa leva och verka i rädsla.

Vi kan inte fortsätta betala miljoner för vård som inte fungerar

Regeringen­s förslag är

därför mer än välkomna. Det finns redan en majoritet i riksdagen för att skärpa straffen så förhoppnin­gsvis blir detta verklighet inom kort. Även S IS verksamhet­sdirektör Malin Östling är inne på samma linje. I en intervju i DN (15/7) säger hon att det är lämpligt att Kriminalvå­rden övertar ansvaret för äldre tonåringar som gjort sig skyldiga till riktigt grov brottsligh­et.

Vi kan inte fortsätta att betala miljoner för vård som inte fungerar. Grova brottsling­ar, även de som är 18, hör hemma i fängelset.

 ??  ??
 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall ?? Natten till första juli sköts en polis ihjäl i Biskopsgår­den i Göteborg.
Bild: Björn Larsson Rosvall Natten till första juli sköts en polis ihjäl i Biskopsgår­den i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden