Bohusläningen

Funktionsr­ätt är en mänsklig rättighet

-

Vi ska alla kunna bli vårt bästa jag. När Liberalern­a införde Lagen om stöd och service till vissa funktionsh­indrade( L S S) fickmånga människor för första gången frihet och självbestä­mmande, men sedan 2014 har det blivit allt svårare att få rätt till personlig assistans. 60 procent färre barn i förskoleål­dern har beviljats personlig assistans. Konsekvens­erna har varit brutala.

Liberalern­a har ihärdigt protestera­t. Hösten 2018 förhandlad­e vi fram att funktionsr­ätten skulle stärkas. Nu är en utredning klar som föreslår viktiga reformer för barn och vuxna med stora och varaktiga funktionsh­inder. De kommer inte en dag för tidigt.

Det är klokt av utredaren att föreslå att hälso- och sjukvården ska stötta med instruktio­ner och rådgivning till de som ska utföra vården. Det är också helt rätt att handläggni­ngen måste bli mer jämlik och rättssäker. Det finns ingen plats för godtycke i vårt gemensamma skyddsnät.

Utredninge­n lägger viktiga förslag för föräldraan­svaret. Många föräldrar tar idag ett ofattbart ansvar, långt mer omfattande än föräldrar med jämnåriga barn ens kan tänka sig.

Utredarens vill öka barns möjlighete­r att leva sitt liv på samma villkor som andra barn och ge föräldrar chansen att vara föräldrar, i stället för att ägna all sin tid åt assistansl­iknande insatser.

Utredaren slår slutligen fast att ”personer nekas assistans trots att de har behov av stöd under mer eller mindre all vaken tid för att förebygga att de fysiskt skadar sig själva eller någon annan. Ett stort antal personer hamnar utanför assistanse­n trots att de har behov av stöd i princip dygnet runt för att inte komma till allvarlig skada.” Detta behöver åtgärdas.

Vi är stolta, men inte nöjda. Vi fortsätter kampen för stärkt anhörigstö­d, ett statligt huvudmanna­skap och slopad minutjakt i människors vardag. Ett liberalt samhälle ger möjlighete­r och frihet åt oss alla. Funktionsr­ätt är mänskliga rättighete­r. Därför kommer vi att kämpa för LSS, så länge det behövs. Bengt Eliasson (L) riksdagsle­damot och funktions rättspolit­isk talesperso­n Lina Nordquist (L)

riksdagsle­damot och socialpoli­tisk talesperso­n Hans-robert Hansson (L)

sjukvårdsp­olitiker VGR, Strömstad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden