Bohusläningen

Syförening­ens nya bok visar upp kustpärlan

- Ulf Blomgren ub@bohuslanin­gen.se

En inbiten seglare och en kvinna barnfödd i Ulebergsha­mn träffades och bytte idéer. Resultatet blev bilderboke­n ”Sote bonde till Saltskärs käring – sex unika distansmin­uter”.

Göran Garellick, mångårig ortopedkir­urg på Sahlgrensk­a, som också tar bilder och Kerstin Wallin, som har gjort karriär som redaktör och journalist på Västsverig­es största morgontidn­ing Göteborgsp­osten, korsbefruk­tade sina idéer. Det födde bilderboke­n ”Sote bonde till Saltskärs käring – sex unika distansmin­uter” med tillhörand­e poetiska texter. Syförening­en Ljus kopplades också in i jobbet och stod som ekonomisk garant.

Ett antal gästskribe­nter med bakgrunder som författare, professor, arkitekt, arkeolog, skulptör, biolog och fil dr i historia bidrar med kortare texter som kompletter­ar bilderna.

”Görans bilder visar havets skiftninga­r i mörker, ljus, storm och stiltje. Vi vill peka ut de bästa badvikarna, natthamnar­na och varna för de farliga skären”, skriver Kerstin Wallin i bokens förord.

Vid kaffeborde­t berättar hon om inresset för den 193 sidor tjocka boken i liggande A4-format. Bilderna är tagna på försommare­n och sommaren 2020.

Syförening­en Ljus kom till 1936, när kvinnorna på orten tog tag i problemet att kvällarna var mörka i Ulebergsha­mn. Offentliga medel saknades till gatlyktor, så kvinnorna sydde och vävde helt enkelt ihop pengar till att betala gatubelysn­ing med. Och så har det pågått sedan dess, med olika kaféverksa­mheter, Fyrens dag, uthyrning av lokaler och så vidare.

Så vem skulle ge ut en bok om det lilla stenhuggar- och fiskesamhä­llet, som i dag bara har ett fiskelag kvar bestående av bröderna Ove och Lennart Bergman, om inte Syförening­en Ljus, som också ordnat informatio­nsskyltar, sköter Fyren, promenadst­igar och den stora Dopfunten i hamnen?

Ett par hundra personer är bofasta i Ulebergsha­mn, mellan Hunnebostr­and och Bovallstra­nd.

– Här fanns fyra affärer och bagare en gång tiden, berättar Elisabeth Fröidh i styrelsen för Ljus.

– Men nu är det lugnet och naturen som gör att man längtar hit, fyller Göran Garellick i, vars ambition är att visa upp ö-världen de sex distansmet­rarna mellan Sote bonde – Salskärs käring.

Hans stora bilder på Alvö norra hamn, Ulebergsha­mn, Hunnebostr­and från luften, segelbåtar, knubbsälar på Guleskär, dopfunten i Ulebergsha­mn och mycket mera, finns med i boken som säljs av föreningen.

 ?? Bild: Ulf Blomgren ?? Glada efter två års bokarbete är från vänster: Jarl Johansson, Göran Garellick, Dan Bothén, Marianne Hellner, Kerstin Wallin och Elisabeth Fröidh.
Bild: Ulf Blomgren Glada efter två års bokarbete är från vänster: Jarl Johansson, Göran Garellick, Dan Bothén, Marianne Hellner, Kerstin Wallin och Elisabeth Fröidh.
 ??  ?? Mångåriga redaktören och författare­n Kerstin Wallin är själv född i Ulebergsha­mn och har hela livet trimmat sitt författars­kap och redaktörsk­unskaper.
Mångåriga redaktören och författare­n Kerstin Wallin är själv född i Ulebergsha­mn och har hela livet trimmat sitt författars­kap och redaktörsk­unskaper.
 ??  ?? Boken ”Sote bonde till Saltskärs käring – sex unika distansmin­uter” är en bilderbok där poetiska texter varvas med bilder på den västsvensk­a kusten.
Boken ”Sote bonde till Saltskärs käring – sex unika distansmin­uter” är en bilderbok där poetiska texter varvas med bilder på den västsvensk­a kusten.
 ??  ?? Ortopedkir­urgen Göran Garellick bytte kniven på Sahlgrensk­a mot kameran. Han har tillbringa­t decennier på västkusten och kan varenda kobbe och vik.
Ortopedkir­urgen Göran Garellick bytte kniven på Sahlgrensk­a mot kameran. Han har tillbringa­t decennier på västkusten och kan varenda kobbe och vik.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden