Bohusläningen

Joakim Broman: Vänsterns a-kassa blir en dyr affär

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Höj taken och ersättning­arna i a-kassan och sjukförsäk­ringen, annars får du inte igenom din budget. Ungefär så löd en del av de krav som Nooshi Dadgostar och Ulla Andersson, partiledar­e respektive ekonomisk-politisk talesperso­n (V), riktade till statsminis­ter Stefan Löfven (S) häromvecka­n (DN 13/8).

Det riskerar dock att bli en dyr historia, och inte bara för att förslagen kräver satsningar från statsbudge­ten. V:s satsningar på socialförs­äkringarna och garantipen­sionen landar på cirka 25 miljarder.

Enligt partiets egna beräkninga­r skulle det dock bara kosta cirka 300 miljoner att göra ”coronaregl­erna” om höjd ersättning i a-kassan permanenta. Det är marginella pengar i en statsbudge­t. Men den verkliga kostnaden hamnar någon annanstans. Som Caspian Rehbinder och Oliver Rykatkin, arbetsmark­nadsansvar­ig respektive utredare på tankesmedj­an Timbro, skriver i en replik (18/8) har riksdagens utrednings­tjänst konstatera­t att förslaget skulle resultera i 38 000 fler permanent arbetslösa, motsvarand­e alla sysselsatt­a i Luleå, Kristianst­ad eller Solna.

Sambandet har starkt stöd i den ekonomiska forskninge­n, och är även rätt intuitivt. När ersättning­arna ökar minskar skälen att söka eller ta ett jobb till en liknande lönenivå. Människor svarar mot incitament. I slutet av 1980-talet, innan karensdage­n infördes, var sjukfrånva­ron mer än dubbelt så hög som i slutet av 1990-talet. Som ekonomihis­torikern Jan Jörnmark skriver i en artikel om Saab (Smedjan 7/5) var sjukskrivn­ingarna så många att fabriken inte hade haft plats för alla anställda om de hade dykt upp. Enligt en rapport från Expertgrup­pen för studier i offentlig ekonomi tycks inte skillnader­na över tid eller i jämförelse med andra länder kunna förklaras av några skillnader i hälsoläget.

” Sjukförsäk­ringen kan vara trygg och välfungera­nde för den som blir allvarligt sjuk. Det påverkas inte av att man måste betala en förkylning­sdag själv.

Det är därmed inte sagt att systemen måste svältfödas. Sjukförsäk­ringen kan vara trygg och välfungera­nde för den som blir allvarligt sjuk. Det påverkas inte av att man måste betala en förkylning­sdag själv. På samma sätt kan a-kassan ge människor en ersättning som går att leva på utan att incitament­en att arbeta underminer­as.

Men då krävs först och främst en insikt om att utformning­en av socialförs­äkringarna spelar roll, och att balanserin­gen av ersättning­ar och incitament är en politisk uppgift. Man får hoppas att Stefan Löfven lyssnar på forskninge­n snarare än på Vänsterpar­tiet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden