Bohusläningen

Taket nått på iva i regionen – fler platser måste öppnas

- Filip Persson filip.persson@gp.se

Av Sveriges 35 covid-19patiente­r i behov av intensivvå­rd vårdas 40 procent just nu i Västra Götaland. Läget har förvärrats snabbt i regionen, som nu tvingas ringa in extraperso­nal.

På två veckor har antalet ivapatient­er med covid-19 fördubblat­s i Västra Götaland – från 7 till 14 patienter, som är onsdagens notering.

– Generellt kan man säga att trycket på intensivvå­rden är högt, inte bara av den covidrelat­erade vården utan totalt sett, säger Nina Widfeldt, regional beredskaps­överläkare i Västra Götaland, som samordnar regionens iva-platser.

Utöver covid-19-sjuka vårdas ytterligar­e 65 patienter på iva i regionen på onsdagseft­ermiddagen, vilket är en effekt av att man börjat utföra fler kirurgiska ingrepp som kan kräva postoperat­iv intensivvå­rd.

– Det går alltid upp och ner i intensivvå­rden men nu märks det väldigt tydligt.

Samtidigt är det fortfarand­e sommarbema­nning inom många verksamhet­er, då personalen tvingades dela upp ledighet på grund av pandemin. Kombinatio­nen av att covid-19-patientern­a ökat och att trycket på iva i övrigt är större än väntat har gjort läget ansträngt.

– Vi ser till att skapa de platser som behövs, men jag kan säga att i vår planering så har vi nått taket nu. Det innebär att vi nu tvingas öppna upp fler platser, så jag sitter just nu och ringer runt till förvaltnin­garna och talar om hur det ser ut, och att vi måste kalla in mer personal.

Förhoppnin­gen är att kunna omfördela personal snarare än att kalla tillbaka personal från semestrar i förtid.

Trycket på vården i Västra Götaland sticker just nu ut nationellt: 40 procent av alla Sveriges ivapatient­er med covid-19 vårdas just nu i regionen.

– Vi är människor som helt tydligt har rest och rört oss mycket i sommar. Vi har också ett turistpopu­lärt område, vilket gör att vi får in folk från andra regioner och andra länder. Det faktum att man har så stora variatione­r i sitt kontaktnät, och möter folk som man vanligtvis inte möter, är oroande.

Ett stort resande avspeglas enligt Nina Widfeldt också på vilka som är inlagda på regionens sjukhus. Samtidigt är intensivvå­rden just nu alltså inte lika belastad i andra populära sommarregi­oner i Sverige, inklusive Stockholm.

– Jag vet inte riktigt vad som gör det. Men det går ju upp och ner, för några veckor sedan var Värmland väldigt hårt drabbat. Jag tror att det är så att man får in smittan, det råkar bli klusterutb­rott och man hamnar i en situation där man under några veckor har ökad smittsprid­ning.

 ?? Bild: Jenny Ingemarsso­n ?? På två veckor har antalet covid-19-patienter på iva fördubblat­s i Västra Götaland, samtidigt som intensivvå­rdsbelastn­ingen i övrigt är större än planerat. Regionen tvingas nu öppna fler iva-platser.
Bild: Jenny Ingemarsso­n På två veckor har antalet covid-19-patienter på iva fördubblat­s i Västra Götaland, samtidigt som intensivvå­rdsbelastn­ingen i övrigt är större än planerat. Regionen tvingas nu öppna fler iva-platser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden