Bohusläningen

Över 1 000 nya fall i regionen för första gången i sommar

- Filip Persson filip.persson@gp.se

Smittsprid­ningen av covid-19 fortsätter öka. I Västra Götaland upptäcktes 1 030 nya fall förra veckan. Det är första gången på nästan tre månader som talet är fyrsiffrig­t.

Statistik från Västra Götalandsr­egionen visar hur covid-19-fallen förra veckan ökade för sjätte veckan i rad. Det handlade den här gången om en 26-procentig ökning jämfört med veckan innan: totalt 1 030 fall upptäcktes i regionen vecka 33.

Smittsprid­ningen är alltjämt betydligt lägre än under vintern och våren, men den är i Västra Götaland ungefär dubbelt så stor som motsvarand­e vecka i fjol.

Under sommaren, sedan månadsskif­tet maj/juni, har talen varit tresiffrig­a men nu har smittsprid­ningen alltså nått en ny nivå igen.

– Nu står vi inför hösten, fler kommer tillbaka i vardagen och jag vill mana till stor försiktigh­et. Pandemin pågår och alla behöver fortfarand­e följa de råd och rekommenda­tioner som gäller, sade smittskydd­släkare Thomas Wahlberg i ett pressmedde­lande i slutet av förra veckan.

Även sjukvården har börjat se ett ökat inflöde av covid-19-patienter den senaste tiden, om än från låga nivåer. Den senaste uppdaterin­gen från Västra Götalandsr­egionen är från måndagen då 52 patienter med covid-19 låg på sjukhus, varav 13 fick intensivvå­rd. Det är de högsta noteringar­na sedan mitten av juni.

Folkhälsom­yndigheten tror att smittsprid­ningen kommer fortsätta öka under hösten. Främst på grund av deltavaria­ntens höga smittsamhe­t samt ett ökat antal kontakter i befolkning­en.

 ?? Robin Aron ?? Smittskydd­släkare Thomas Wahlberg påminner om att exempelvis det grundlägga­nde rådet att hålla avstånd till andra fortsatt gäller.bild:
Robin Aron Smittskydd­släkare Thomas Wahlberg påminner om att exempelvis det grundlägga­nde rådet att hålla avstånd till andra fortsatt gäller.bild:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden