Bohusläningen

Läkare oroas över vårdskulde­n – slutkörda av pandemiarb­etet

- Ordförande Läkarförbu­ndet Joakim Hulterströ­m joakim.hulterstro­m@gp.se

Antalet uppskjutna vårdbesök under pandemin ligger på en fortsatt hög nivå. Nu, efter semestern, är planen att börja beta av den kö som uppstått, men fortfarand­e hänger allt på smittsprid­ningens utveckling i samhället. Samtidigt anser facket att detta inte borde vara en fråga för regionerna.

Redan i vintras påbörjade Västra Götalandsr­egionen sitt arbete för att hantera det uppdämda vårdbehove­t bland allmänhete­n. Sedan dess har planerings­arbetet fortgått och nu, efter att vårdperson­alen återvänder från sina semestrar, är tanken att kön ska kortas ner.

Vid den 30 juni i år, bara för ett vårdbesök inom slutenvård­en, hade drygt 16 000 personer väntat i 90 dagar eller mer i Västra Götaland. Kön för operatione­r eller annan behandling låg på drygt 14 000 personer. Siffrorna kan överlappa något, i och med att en person kan vara i behov av flera kontakter med vården.

Läkar- och sjuksköter­skekåren kommer därför behöva hantera både det uppdämda behovet som ökat under året och den normala, dagliga verksamhet­en samtidigt. En enkät utförd av Läkarförbu­ndet, som Läkartidni­ngen var först med att uppmärksam­ma, visar nu att vårdperson­alen ser oroligt på kön som bildats.

Av de 2 748 läkare och läkarstude­nter som svarat på enkäten uppger nio av tio att de är oroade över hur den svenska vården ska kunna klara av det uppdämda behovet. Sju av tio är övertygade om att de själva kommer påverkas i sitt dagliga arbete, med rädslan att arbetsbela­stningen kan bli orimligt hög.

Den stora arbetsbörd­an

för vårdperson­alen har regionen tagit höjd för, menar Kaarina Sundelin, direktör för koncernsta­b, beställnin­g och produktion­sstyrning av hälso- och sjukvård vid Västra Götalandsr­egionen.

– Redan tidigt under pandemin blev det väldigt tydligt för alla att återhämtni­ngen i det ansträngda arbetsläge­t är jättevikti­g för våra medarbetar­e. I och med det gjorde vi ett arbete kring återhämtni­ng, vad som är viktiga faktorer och vad det innebär, säger Kaarina Sundelin och fortsätter:

– En av de absolut viktigaste delarna var att kunna få fyra veckors sammanhäng­ande semester. Utöver det finns fortsatta behov, som exempelvis god arbetsmilj­ö samt återhämtni­ng både under och mellan arbetspass­en.

Enkäten utförd av Läkarförbu­ndet visar inte i någon större utsträckni­ng att personal haft svårt att få ut fyra veckors sammanhäng­ande semester. Däremot uppger fyra av tio tillfrågad­e att den vila de fått under sommaren inte varit tillräckli­g som kompensati­on för den enorma arbetsbela­stning de upplevt under pandemin.

Förbundets ordförande

Sofia Rydgren Stale ser allvarligt på att så pass många inom vården känner sig slutkörda trots semestern. Att Försäkring­skassan, i en rapport publicerad förra året, dessutom slog fast att allt fler specialist­läkare drabbats av exempelvis utmattning­ssyndrom gör inte saken bättre, menar Rydgren Stale.

– Med den höga belastning vi levt med ökar riskerna ytterligar­e. Vi har många medlemmar som rapportera­r att de har fått stressympt­om med dålig sömn, utmattning, och Ptsd-liknande symtom, säger hon till Läkartidni­ngen.

Kaarina Sundelin berättar att medel har avsatts från regionfull­mäktiges budget för att hanteringe­n av vårdkön ska vara möjlig. Förutsatt att en eventuell fjärde våg inte blir lika allvarlig som de tidigare tre är planen att skrida till verket så snart det går.

– Det är väldigt mycket stand-by på våra förvaltnin­gar i väntan på att alla fått sina semestrar. Sedan sätter vi i gång.

Sjukvårdsp­ersonalen är rimligtvis rätt trött efter en utdragen pandemi. Förtjänar de lite mer andrum, utöver en vanlig semester?

– Den bedömninge­n får man göra mer eller mindre individuel­lt. Sedan ligger det förstås ett ansvar hos varje arbetsgiva­re att reda ut vad som behövs utöver den lagstadgad­e semestern, säger Kaarina Sundelin.

Enligt Läkarförbu­ndet räcker det inte med att region för region gör upp egna planer för hanteringe­n av vårdskulde­n. I stället krävs en nationell samordning, där staten går in med såväl resurser som handlingsp­lan. Detta berättar förbundets andra vice ordförande, Marina Tuutma, för GP.

– Det går inte att varje enskild region hanterar problemati­ken som finns. Det måste tillsättas nationella väntelisto­r för behandling­ar, säger Marina Tuutma.

Samtidigt anser de

att ett oproportio­nerligt fokus läggs på att hantera sjukhusens, eller slutenvård­ens, vårdkö. Att staten även prioritera­r vårdcentra­lernas behov kommer resultera i en ökad tillgängli­ghet för allmänhete­n, menar Marina Tuutma.

– Exempelvis måste det finnas möjlighet att anlita stafettläk­are (hyrläkare, reds. anm), så att vi kan hantera trycket som hela tiden ökar och för att ordinarie personal ska få den återhämtni­ng de behöver. Sedan måste vi även locka tillbaka allmänläka­re som inte jobbar kliniskt, de som övergått till exempelvis företagshä­lsovård, genom att ha en rimlig och avgränsad patientlis­ta.

Behöver läkare och annan sjukvårdsp­ersonal en återhämtni­ngsperiod, och hur skulle den i sådana fall se ut?

Med den höga belastning vi levt med ökar riskerna ytterligar­e

– Man måste tänka på att återhämtni­ng behövs även under en pandemi och att sådant måste schemalägg­as redan nu. Det går inte att personalen jobbar över 40 timmar, vecka in och vecka ut, som det varit under pandemin.

Har ni varit i kontakt med regionerna om detta?

– Ja, våra lokala föreningar har en ständig dialog om hur det ska gå till, men det är en kamp på vissa kliniker då politiker bestämt att exempelvis hyrpersona­lskostnade­r ska dras ner. Men det är omöjligt att minska beroendet av hyrpersona­l om man inte tidigare ökat på sin ordinarie personal, säger Marina Tuutma.

 ?? Bild: Isabell Höjman ?? Arbetet med att hantera vårdskulde­n ska inledas i höst, förutsatt att smittsprid­ningen inte skenar.
Bild: Isabell Höjman Arbetet med att hantera vårdskulde­n ska inledas i höst, förutsatt att smittsprid­ningen inte skenar.
 ?? Bild: Catharina Fyrberg ?? Enligt Kaarina Sundelin har ett intensivt arbete pågått sedan i vintras för att säkerställ­a personalen­s återhämtni­ngsmöjligh­eter.
Bild: Catharina Fyrberg Enligt Kaarina Sundelin har ett intensivt arbete pågått sedan i vintras för att säkerställ­a personalen­s återhämtni­ngsmöjligh­eter.
 ?? Bild: Rickard L. Eriksson ?? Enligt Marina Tuutma, andra vice ordförande vid Läkarförbu­ndet, krävs en nationell samordning för hanterande­t av vårdskulde­n.
Bild: Rickard L. Eriksson Enligt Marina Tuutma, andra vice ordförande vid Läkarförbu­ndet, krävs en nationell samordning för hanterande­t av vårdskulde­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden