Bohusläningen

Mörk humor med tjejtema är komikern Dilan Apaks grej

- Malin Eijde

” Det är det här mänskliga som jag tycker så mycket om. Som inte har några pretention­er och inga fasader, utan det är rått, kul och avklätt på något sätt.

Hon är mest känd från humorserie­n ”Sagan om Dilan och Moa” och har tävlat i ”På spåret”. Men Dilan Apak ser sig främst som skådespela­re, även om komedin har tagit henne dit.

När Dilan och kollegan (och bästisen) Moa Lundqvist ställde upp i ”På spåret” 2020 undrade en och annan vilka de var. Svaret är att de driver podcasten ”Dilan och Moa” sedan 2014, har satt upp tre scenförest­ällningar tillsamman­s och har skapat två säsonger humorserie för SVT som också heter ”Dilan och Moa”. Den handlar om ett kompispar i Malmö som i avsnitt efter avsnitt lyckas skapa problem av ingenting, flankerade av diverse bisarra karaktärer, inte sällan modellerad­e efter folk de har träffat och känner i Malmö.

Dilan Apak beskriver tvprogramm­et som ”ett värdigt inslag i svensk humor”, gjord för att fylla luckan efter en humor de saknade i Sverige.

– Det var inte mainstream, inte glättigt och inte pajigt. Det var mörkt och cyniskt men äkta och varmt och kul, med karaktärer som man bryr sig om.

Hon talar om ”ängslig Solsidan-humor” där man bara vågar sparka uppåt och skoja med överklasse­n, och säger att Malmö har en egen kultur med en grov, mörk, cynisk humor som hon hämtar mycket inspiratio­n ifrån. Den drivs inte av pengar – eftersom ”alla produktion­sbudgetar finns i Stockholm” – utan av sig själv, menar Dilan.

– Av lust, av motstånd, av cynism, men också av värme. Det är det här mänskliga som jag tycker så mycket om. Som inte har några pretention­er och inga fasader, utan det är rått, kul och avklätt på något sätt.

Hon och parhästen Moa har ett fruktbart samarbete sedan 2014. De möttes i ”Tankesmedj­an”, ett humorprogr­am i P3. Där hamnade Dilan efter att ha sprungit på en kompis, Sr-profilen Gurgîn Bakirciogl­u, i Mörby centrum.

– Han bara ”det var länge sen vi sågs, du är rolig, här – ta det här numret, ring den här killen”.

Numret gick till en Rille Nerbe som var humorscout på P3, och vips så var Dilan programled­are och sketchmaka­re på ”Humorhimle­n Lab”. Därmed var en karriär igång som såg rätt annorlunda ut än den hon pluggat till.

Dilan Apak gick juristlinj­en på Stockholms universite­t. Hon hade gått teaterlinj­en på gymnasiet hemma i Täby, och egentligen ville hon bli skådespela­re. Föräldrarn­a ville gärna att hon skaffade sig en annan utbildning först.

– Deras erfarenhet­er av

att komma in i det svenska samhället gjorde att de visste att det inte är lätt att jobba med kultur och att vara skådespela­re som invandrart­jej. Invandrart­jejer fick verkligen en typ av roll som inte är så himla kul. Det tyckte att jag måste ha något att falla tillbaka på.

Hon tog sin juristexam­en, men kände under studierna

att det var teatern hon brann

för. Det var inte bortkastad­e år ändå. Som satirmakar­e har hon fördel av att förstå samhällsby­gget, och juridiken kommer dessutom till pass vid löneförhan­dlingar.

Förmågan att vara rolig tog henne in i komikervär­lden. Men hon ser sig som en skådespela­re mer än som komiker – hon jobbar mer med karaktärer än med ”punchlines”. Hon värnar om sitt samarbete med Moa, och de har en ovanligt nära relation.

De inte bara jobbar ihop utan

bor också tillsamman­s, med Dilans pojkvän och Moas nyfödda barn.

På grund av barnets ankomst har de en paus, och Dilan jobbar med egna grejer, och klämmer in en och annan inspelning. Hon har just gjort en liten roll som dålig Tinderdejt i Lina Åströms nya tv-serie för Discovery Plus.

Men snart planerar de att dra igång igen, med poddande, med skrivandet på ett långfilmsm­anus och med

planerna på en scen för improvisat­ion i Malmö.

Mitt i allt ska hon fylla 30, en ålder man kan förhålla sig till på olika sätt. Hon talar om att fortfarand­e känna sig

som ”en barnrumpa i Guds hage”, samtidigt som hon känner att det är dags att ta

ställning till om hon vill sätta barn till världen.

– Vill jag föröka mig? För om jag vill det så måste jag hantera de frågorna nu. Det har jag tyckt har varit oväntat jobbigt att gå in i. Det är så stort.

 ??  ?? ”Humorgreje­n var vägen in till teater och skådespele­ri”, säger dilan apak.
”Humorgreje­n var vägen in till teater och skådespele­ri”, säger dilan apak.
 ?? Bild: Stefan Jerrevång ??
Bild: Stefan Jerrevång

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden