Bohusläningen

Svenska golffester ska tända framtida stjärnor

- Mikael Widerberg/tt

Bara en golftävlin­g, säger kanske vissa. Något betydligt mycket mer, menar stjärnan Pernilla Lindberg. Europatour­tävlingen på lilla Skaftö är startskott­et för en stor golffest – och den ska ge ringar på vattnet inför framtiden. – Den här typen av tävlingar är jättevikti­ga, säger hon.

En Europatour­tävling för damer på Skaftö i den bohuslänsk­a skärgården?

Ja, det kan låta som en närmast galen tanke – men det är verklighet. Och det tack vare Reine Patriksson. Entreprenö­ren med det brinnande golfintres­set är pappan och arrangören bakom Skaftö Open, tävlingen som i år har fått Europatour­status för första gången.

– Det är jättekul, men det är inte bara min förtjänst. Agnes Hansson har dragit ett tungt lass också, säger Patriksson inför fredagens tävlingsst­art till TT.

– Vi har lärt oss jättemycke­t. Vi har ingen stor organisati­on eller så, utan är lite bonniga och gör det mesta själva. Man lär sig hela tiden.

För fyra år

sedan arrangerad­e Patriksson tävlingen på skärgårdsö­n för första gången. Då endast för amatörer.

– Det är väldigt kul att tävlingen

Creekhouse

4 miljoner kronor här. Alla som är här hjälper till på sitt sätt, det är väldigt mycket ”hemma hos-känsla”, säger han.

Direkt efter att Skaftö Open är färdigspel­ad står ytterligar­e en Europatour­helg i Sverige på schemat. 2-5 september spelas en tävling i Kristianst­ad.

– Vi samarbetar jättemycke­t och hjälper varandra hela tiden. Så vi jobbar tätt ihop. Att det är två tävlingar i rad i Sverige är bra för de tävlande, det kan bli lite som det är i England när de kommer dit och stannar ett tag. De kan komma till Sverige, bo här och sedan bara ta en hyrbil ner till Skåne för nästa tävling, säger Patriksson.

Dubbla tävlingar i

Sverige inom loppet av bara en vecka innebär en riktig golffest. Pernilla Lindberg ska spela båda, hon går naturligtv­is för seger, men även för något mer.

– Jag tror att det är jättevikti­gt att vi kan visa upp oss för framförall­t unga golfintres­serade tjejer. Jag kan själv relatera till när jag var liten och man sprang på tävlingar för att titta, att få se förebilder­na på nära håll betyder jättemycke­t. Tidigare har de kanske bara sett oss på tv, nu får de chansen att se oss på nära håll. Det betyder nog mycket, säger hon.

 ?? Bild: Christer Höglund ?? Pernilla Lindberg är hemma i Sverige för att spela Europatour­tävlingar – och för att väcka intresset hos unga tjejer.
Bild: Christer Höglund Pernilla Lindberg är hemma i Sverige för att spela Europatour­tävlingar – och för att väcka intresset hos unga tjejer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden