Bohusläningen

Gunilla Bergström – Alfons Åbergs ”mamma” – är död

-

Gunilla Bergström, författare och illustratö­r till böckerna om Alfons Åberg, har avlidit. Förlagsche­fen Ann Sköld beskriver henne som ”en av de största”.

Efter några år som journalist debuterade Gunilla Åberg som författare 1971. Redan året därpå kom ”Godnatt, Alfons Åberg” och sammanlagt skulle det bli cirka 25 Alfonsböck­er. Själv hade hon aldrig trott eller tänkt att de skulle bli så många.

”Jag ska bara”... tänkte hon, precis som sin huvudperso­n. I en intervju med TT för ett par år sedan konstatera­de hon att det inte riktigt blev så.

– Jag har länge förstått att det här är inte är något yrke, det är en livsform. Jag kan inte säga att jag ska sluta, för det pågår i huvudet hela tiden, sade hon.

Det var tecknandet som lockade Gunilla Bergström att göra en bok om Alfons som hon var noga med att inte göra för söt. Själva figuren var inte det viktiga, tyckte hon, utan det som han råkade ut för. Gunilla Bergström ville inte göra världen gulligare än vad den är, men gärna få läsaren att skratta.

Alfonsböck­erna präglas av knepiga situatione­r i vardagen och av det lågmälda samspelet mellan Alfons

och framför allt hans pappa. Ofta fick Gunilla Bergström frågan ”men var är mamman?” Ibland kunde hon svara ”hon kanske är i tvättstuga­n” konstatera­r Lillemor Torstensso­n, kommunikat­ör på Svenska Barnboksin­stitutet. Men ofta svarade Gunilla Bergström inte alls.

Hennes egen mamma,

som var lärare, hade alltid fullt upp.

– Mamma hade inte tid med mig eller de andra syskonen. Som yrkeskvinn­a på 50-talet med sju barn gällde det bara att få tvätten manglad, sade hon till TT.

Det var dock inte Alfons som låg henne allra varmast om hjärtat. Viktigast var i stället böckerna om Bill och Bolla, ömsinta rim om hennes egen dotter som föddes med en funktionsv­ariation. Innan dess hade hon lovat sig själv att aldrig använda sina barn i någon bok.

Förlagsche­fen Ann Sköld på Rabén och Sjögren lyfter hennes oräddhet, kreativite­t och nyskapande.

– En författare, en konstnär, ett geni i sitt sätt att arbeta med text och bild. Och en väldigt stark personligh­et. Hon hade många tydliga egenskaper, säger Ann Sköld.

Hon betonar också

Gunilla Bergströms stora internatio­nella framgångar.

– Det är inte så vanligt att böcker fortsätter att läsas så otroligt brett överallt under 50 års tid. Det är ju för att de är originella men också för att de är ständigt aktuella i sin

En författare, en konstnär, ett geni i sitt sätt att arbeta med text och bild.

förlagsche­f Rabén och Sjögren

tematik, i sin koncisa text och i bilderna. Jag skulle säga att hennes författars­kap och konstnärsk­ap är unikt, säger Ann Sköld.

Lillemor Torstensso­n lyfter fram hennes stora inflytande på generation­er av bilderboks­skapare.

 ??  ?? Gunilla Bergström, barnboksfö­rfattare och illustratö­r.
Gunilla Bergström, barnboksfö­rfattare och illustratö­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden