Bohusläningen

Vissa hjärnfunkt­ioner blir bättre med åren

- Sofia Eriksson TT

Åldrande ses av vissa som en enda lång nedförsbac­ke mot demens.

Men att bli äldre innebär inte bara dåliga nyheter för tankeverks­amheten. Tvärtom finns kognitiva förmågor som blir bättre med åren – som förmågan att fokusera på vad som är viktigt, enligt en ny studie.

Minnet blir sämre. Tankebanor­na långsammar­e. Och reaktionsf­örmågan är inte längre vad den en gång varit. Det är välkänt att mycket som handlar om vår kognitiva förmåga försämras i takt med att åren går.

Men det finns undantag. Tidigare forskning pekar på att det finns kognitiva förmågor som precis som ett bra vin snarare blir bättre med åren, främst kopplat till hur kunskap och erfarenhet används för att lösa problem. Och i en studie från Georgetown University Medical Center, publicerad i tidskrifte­n Nature Human Behaviour, ges nu en fylligare bild av vad som händer med vårt tänkande när vi blir gamla.

Resultatet visar att

två viktiga funktioner i hjärnan, som gör att vi kan ta hand om ny informatio­n och fokusera på vad som är viktigt i en given situation, faktiskt kan förbättras hos äldre. Enligt forskarna ligger de funktioner­na till grund för viktiga aspekter av kognition, som bland annat beslutsfat­tande och självkontr­oll.

”Att de här förmågorna förbättras med åldrandet beror sannolikt på att vi helt enkelt tränar på dessa färdighete­r under hela vårt liv” skriver Michael T Ullman, professor vid Institutio­nen för neuroveten­skap vid Georgetown University, i en kommentar.

Enkelt förklarat har

forskarna använt ett test för att undersöka flera aspekter av uppmärksam­het hos 702 personer mellan 58 och 98 år – det åldersspan­n då kognitiva förmågor brukar förändras som mest.

När det gällde förmågan till snabb reaktion var resultatet bättre hos de yngre i gruppen medan de äldre gjorde bättre ifrån sig när det kom till förmågan att koncentrer­a sig på det viktigaste i en situation, utan att bli distrahera­d. Det gällde upp till omkring 78 års ålder, därefter syntes en nedgång.

Ingmar Skoog, professor

i psykiatri och förestånda­re för centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universite­t, tycker att det är intressant att forskarna försöker studera en funktion utifrån flera aspekter och testa vad som faktiskt blir bättre.

– Det kan nog vara tröstande att veta att man blir bättre på vissa saker med åldern, även om man blir sämre på annat.

För några år sedan gjordes en studie som drog slutsatsen att de bästa bilförarna är mellan 65 och 75 år.

– En ung person är bättre som racerförar­e men i vanlig trafik är en erfaren bilist bättre på att undvika situatione­r där man behöver reagera snabbt, säger han.

– Den här studien stödjer ju det, eftersom här blev förmågan att plocka bort distraktio­ner och bestämma vad som är viktigt bättre med stigande ålder.

När det gäller undersökni­ngar av åldersrela­terade förändring­ar är idealet att följa samma personer över tid, för att kunna se hur de åldras. Den aktuella studien är ett tvärsnitt, det vill säga alla har undersökts vid ett och samma tillfälle – vilket lyfts fram som en svaghet av såväl rapportför­fattarna som Skoog.

– Tvärsnitts­studier överskatta­r ofta försämring med stigande ålder, eftersom utbildning­snivån ofta är bättre i senare födda generation­er (alltså de yngre i tvärsnitts­studier). Men det ger ju också ett stöd till slutsatser­na kring det som blev bättre.

Skoog är en

av forskarna bakom H70-studierna som undersöker 70-åringar födda vid olika årtal. Slutsatser­na är att åldrandet har förskjutit­s och att ”70 är det nya 50”. Studien från Georgetown University ser han som ytterligar­e ett argument i debatten om hur långt upp i åldrarna människor ska jobba.

– Äldre kan vara en större resurs för samhället än man tror, just på grund av att vissa förmågor utvecklas och blir bättre även när vi kommer upp i 70–75-årsåldern.

– Men eftersom man också blir sämre på vissa saker kan yngre och äldre kompletter­a varandra på arbetsplat­sen.

 ?? Bild: Martina Holmberg ?? Alla kognitiva förmågor blir inte sämre med åren, enligt en ny studie. Förmågan att fokusera på det viktiga och sortera bort distraktio­ner tycks till exempel bli bättre.
Bild: Martina Holmberg Alla kognitiva förmågor blir inte sämre med åren, enligt en ny studie. Förmågan att fokusera på det viktiga och sortera bort distraktio­ner tycks till exempel bli bättre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden