Bohusläningen

Med en lönespecif­ikation kommer även en individuel­l frihet som många nu går miste om.

Risken är att pandemin cementerar utanförska­pet bland lågutbilda­de och utrikes födda personer, om inte trösklarna för dessa grupper sänks.

- Naod Habtemicha­el Liberala Nyhetsbyrå­n

När Arbetsförm­edlingen nyligen redogjorde för statistike­n på arbetsmark­naden (23/8) var det en delad bild som presentera­des. Å ena sidan har det man brukar kalla den öppna arbetslösh­eten – enkelt uttryckt inskrivna hos Arbetsförm­edlingen – sjunkit något jämfört med pandemins rekordhöga tal och befinner sig på 7,8 procent. Runt 400 000 personer är nu inskrivna som arbetslösa i Sverige.

Men samtidigt har den höga långtidsar­betslöshet­en blivit allt mer brännande. Enligt Arbetsförm­edlingen beräknas antalet långtidsar­betslösa uppgå till 200 000 personer före 2022. Framför allt unga utan gymnasieut­bildning och utrikes födda har glidit allt längre ifrån arbetsmark­naden.

Det är en strukturel­l förändring som har ägt rum under de senaste åren, och en som regeringen tycks sakna svar på. Landets kommuner har redan fått ökade kostnader för försörjnin­gsstöd, och den utveckling­en riskerar att eskalera kraftigt om inte arbetsmark­nadsminist­er Eva Nordmark (S) tacklar problemet.

Att få fler i arbete är inte en fråga som är begränsad till offentliga utgifter i form av utbetalda stöd och uteblivna skatteintä­kter. Med en lönespecif­ikation kommer även en individuel­l frihet som många nu går miste om. Att knäcka den strukturel­la arbetslösh­eten är därför viktigt även för att fler ska få förmågan att stå på egna ben och ha större ekonomiska möjlighete­r.

Därför behövs en rad åtgärder för att komma till bukt med problemet. Matchninge­n måste exempelvis förbättras så att kompetensf­örsörjning­en blir effektiv för både arbetssöka­nde och rekryteran­de företag.

En förutsättn­ing för en förbättrad matchning är dock arbetssöka­nde med rätt utbildning. Här behövs såväl utbyggd yrkeshögsk­ola som satsningar på den kommunala vuxenutbil­dningen, för arbetssöka­nde i behov av grundlägga­nde utbildning.

Men utbildning­sinsatsern­a behöver även kompletter­as med reformer som främjar jobb och företagand­e. Det är i näringsliv­et som nya jobb skapas och där är dagens tröskel för att nyanställa, särskilt när det gäller personer med en skral meritförte­ckning, alldeles för hög. Skatter och arbetsgiva­ravgifter skulle behöva sänkas.

Till nästa mandatperi­od vore det även klokt om arbetsmark­nadens parter kom överens om en ny åtgärd – att tillåta lägre ingångslön­er för specifika grupper. Dagens extremt tudelade arbetsmark­nad, där utrikes födda är arbetslösa i fyra gånger så stor utsträckni­ng som inrikes födda, utgör den största klyftan i hela EU. Risken är att pandemin cementerar utanförska­pet bland lågutbilda­de och utrikes födda personer, om inte trösklarna för dessa grupper sänks.

Den omtalade Las-utredninge­n visar också att parterna kan komma överens även om kontrovers­iella frågor. Även om inte hela LO slutit upp bakom uppgörelse­n med Svenskt Näringsliv och PTK ska regeringen lägga fram ett lagförslag om bland annat reformerad arbetsrätt och utbyggda omställnin­gsfonder senast hösten 2022. Det ligger rätt i tiden. Den svenska arbetsmark­naden är nämligen i skriande behov både av ökad flexibilit­et och förbättrad­e omställnin­gsmöjlighe­ter.

 ??  ??
 ?? Bild: Stina Stjernkvis­t ?? Arbetslösa måste klara av att hantera hemsidan. Höga trösklar på arbetsmark­naden cementerar utanförska­pet för lågutbilda­de och utrikes födda.
Bild: Stina Stjernkvis­t Arbetslösa måste klara av att hantera hemsidan. Höga trösklar på arbetsmark­naden cementerar utanförska­pet för lågutbilda­de och utrikes födda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden