Bohusläningen

Storbråk i Lysekil efter att Facebook-grupp kapades

När Ulf Oskarssons Facebook-konto kapades förlorade han kontrollen över gruppen ”Vi som älskar Lysekil.” Då uppstod ett storbråk i gruppen – där användare menade att han ljög om kapningen: ”Det knäckte mig. Jag är så ledsen”, säger han.

- Niclas Jonasson niclas. jonasson@bohuslanin­gen.se

Stämningen i Lysekil har fått sig en törn – åtminstone på Facebook. I bakgrunden ligger gruppen ”Vi som älskar Lysekil”, ett kapat Facebook-konto och konspirati­onsteorier. Men också en 65-åring som lagt tio år på att skapa god stämning – och som nu är fullständi­gt knäckt.

I tio år har Facebook-gruppen ”Vi som älskar Lysekil” varit en samlingspu­nkt för Lysekilsäl­skare från hela landet. Gruppen har samlat bilder från både då och nu och har fokuserat på att lyfta positiva saker med staden.

– Min tanke från början var att visa lite positiva bilder och lägga ut gamla bilder. Jag gillar nostalgi och att se tillbaka och minnas hur det var förr, säger Ulf Oskarsson, 65-åringen som startade gruppen 2011.

Sidan växte med åren och samlade som mest över 16 000 medlemmar. – Jag hade ingen tanke på att det skulle växa så stort, jag hade väl en förhoppnin­g om att det skulle bli 200 medlemmar. När den var som störst hade den 16 100 medlemmar och samlade folk från hela Sverige. Alla som trivs i Lysekil, alla som har kontakter här, helt enkelt alla som älskar Lysekil.

2019 bodde drygt 14 000 människor i kommunen, vilket innebar att Ulf Oskarssons Facebook-grupp samlade fler användare än det bor i Lysekil.

– Det går inte ens att tänka på. Det är så osannolikt, säger Ulf Oskarsson.

– Jag är väldigt glad över det också. Det bästa jag vet, när jag lägger upp en bild, är att de som ser det kommentera­r och tar kontakt med varandra, tar reda på vem som är vem på bilden, vem som är släkt. De hittar tillbaka till den gemenskap som finns här i Lysekil.

Men under sommaren hände något med grundarens Facebook-konto, något som även GT rapportera­t om.

– Jag kommer inte riktigt ihåg hur det började. Det hände så mycket på samma gång, säger han och beskriver sedan bluffmedde­landen han fick skickade till sig på plattforme­n.

– Jag fick upp någon skit. Någon som ville att jag skulle lämna ifrån mig mitt mobilnumme­r och sådant, det var massa människor i Lysekil som blev lurade. Sedan märkte jag att någon hade tagit kontrollen över mitt konto och jag blev spärrad från ’Vi som älskar Lysekil’.

Oskarsson blev av med kontrollen över sitt konto – och sin skapelse som samlade tusentals människor. Han beskriver situatione­n som overklig och säger att det tog flera dagar innan han förstod vad som hade hänt.

Hans tre medadminis­tratörer petades från gruppen och ”Vi som älskar Lysekil” blev helt omodererad.

– Jag och mina administra­törer såg vad som hände, ingen av oss kunde godkänna medlemmar eller rensa bort troll och skit. Vi satt där och såg allt hända, utan att ha någon kontroll och utan att kunna göra något åt det. Det var bara i fritt fall, säger Oskarsson och fortsätter:

– Allt det skitsnacke­t. Jag gillade det inte. Det var så mycket felaktighe­ter och rent förtal. Jag har känt för att polisanmäl­a några av dem. Det är jobbigt, det är det. Jag är väldigt ledsen för det.

Det går inte ens att tänka på. Det är så osannolikt.

Ulf Oskarsson

Han säger att gruppen blev motsatsen till vad den tidigare varit. Det uppstod bråk, hätsk debatt – och användare menade att det hela var en konspirati­on.

– Det fattar jag inte, säger han och skrattar till lite.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Ulf Oskarsson säger att han försökt få kontakt med Facebook vid flera tillfällen, men utan att lyckas.

– Det är så många av mina vänner som blivit kapade, och när det händer är man maktlös.

Lukasz Lindell är kommunikat­ör, eller corporate communicat­ions manager, på Facebook Norden. Han säger att Facebook har en sida där man kan anmäla om ens konto blivit kapat, facebook.com/hacked.

– Där kommer man till en guide där man kan uppge för oss vad som hänt. Där behöver man svara på lite

frågor kring vad man haft för tidiga

re lösenord och kontaktupp­gifter. Poängen är att vi behöver veta att den här personen som säger att den blivit av med kontot är den rättmätiga ägaren, säger Lindell.

– Vi måste verifiera att de som kommer till oss faktiskt ska ha tillgång till kontot. Att man inte använder vårt eget system mot oss.

Han kan inte säga hur många vars

konton blir hackade, men säger att han vet att en del blir utsatta.

– VI försöker ju utbilda så mycket vi kan kring nätsäkerhe­t. Det är ju inte bara Facebook, utan generellt. Man ska vara försiktiga med sina uppgifter och lösenord, ha ett starkt lösenord och inte samma lösenord på flera ställen.

Under hösten kommer Facebook att rulla ut en kampanj i Sverige för

att göra användarna uppmärksam­made på säkerhet.

– Vi kommer uppmana människor

att ha tvåfaktors­identifier­ing och starka lösenord och visa att vi har en safety check i appen och på webben. Där kan man se över sina inställnin­gar och när man senast uppdaterad­e lösenordet, säger han och fortsätter:

– Det är likadant i vanliga världen, man lämnar inte ifrån sig hemnyckeln. Det tycker jag att man ska tänka på online också.

Lukasz Lindell säger att Facebook kommer att kolla på Ulf Oskarssons konto och försöka ge honom tillbaka kontrollen över det.

Ulf Oskarsson har startat en ny grupp, ”Lyschill – Vi som älskar Lysekil 2.0” med en tydlig blinkning till det lokala uttalet av Lysekil. På

onsdagen samlade gruppen drygt

3 000 medlemmar.

– Det ska bli en sida där vi kan träffas och umgås.

Men även om Oskarsson skapat en

ny grupp, och att Facebook lovat att se över hans ärende, har händelsen tagit hårt på honom.

– Det som hände, det knäckte mig. Jag är så ledsen och jag har inte dragit upp gardinerna. Det är jobbigt, säger han.

 ?? Bild: Privat/christian Möller/wikimedia commons ?? När Ulf Oskarssons Facebook-konto kapades förlorade han makten över den populära sidan ”Vi som älskar Lysekil”. (Bilden är ett montage)
Bild: Privat/christian Möller/wikimedia commons När Ulf Oskarssons Facebook-konto kapades förlorade han makten över den populära sidan ”Vi som älskar Lysekil”. (Bilden är ett montage)
 ?? Bild: Pressbild ?? Lukasz Lindell är kommunikat­ör på Facebook Norden.
Bild: Pressbild Lukasz Lindell är kommunikat­ör på Facebook Norden.
 ?? Bild: Privat ?? Ulf Oskarsson blev knäckt efter kapningen av Facebook-gruppen.
Bild: Privat Ulf Oskarsson blev knäckt efter kapningen av Facebook-gruppen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden