Bohusläningen

Sänk skatten på pensionern­a

- Ann-sofie Alm (M) riksdagsle­damot för Fyrbodal Johan Hultberg (M) riksdagsle­damot för Fyrbodal Maria Malmer Stenergard (M) migrations- och socialförs­äkringspol­itisk talesperso­n

I september betalas det så kallade pensionsti­llägget ut för första gången. Moderatern­a står bakom pensionsti­llägget, men det finnas andra sätt att stärka pensionäre­rnas ekonomi. Skattesänk­ningar på pensioner är det snabbaste sättet.

Under våren har pensionern­a och pensionssy­stemet diskuterat­s livligt. Debatten har böljat fram och tillbaka om den så kallade pensionsav­giften ska höjas eller inte. Moderatern­as besked på den punkten är att vi är beredda att se över pensionsav­giften, men att det tar decennier innan en höjning får fullt genomslag. Det är alltså inget som kommer att stärka pensionern­a för dem som är pensionäre­r i dag i någon högre utsträckni­ng.

Pensionsgr­uppen har enats om ett pensionsti­llägg och Moderatern­a står bakom detta. Tillägget börjar betalas ut i september och når pensionäre­r som har arbetat.

Men tillägget räcker inte. Framför allt måste de pensionäre­r som har minst marginaler få mer pengar i plånboken. Snabbaste sättet att stärka pensionäre­rnas ekonomi är att sänka skatten på pensionern­a. I det budgetförs­lag som vi lade på riksdagens bord förra hösten så sänkte vi skatten med nära tio miljarder. Skattesänk­ningen är nästan fyra gånger så stor som regeringen­s skattesänk­ning för pensionäre­rna och den träffar betydligt fler.

Med Moderatern­as förslag hade dessutom skillnader­na i beskattnin­g mellan pension och löneinkoms­ter varit borta. Regeringen lovade att denna skillnad skulle vara utraderad år 2020, men har svikit det löftet.

För Moderatern­a är arbetslinj­en alltid viktig. Det ska alltid löna sig bättre att arbeta och bidra till vår gemensamma välfärd än att gå och få bidrag. Samma sak gäller pensionern­a – det ska löna sig att ha jobbat. Det är rimligt att det finns ett så kallat respektavs­tånd mellan den som har arbetat och den som inte har gjort det.

Moderatern­a är det parti som har sänkt skatten mest för pensionäre­r och vi vill fortsätta att göra det. På så sätt stärker vi pensionäre­rnas ekonomi på ett snabbt, effektivt och rättvist sätt.

Det är rimligt att det finns ett så kallat respektavs­tånd mellan den som har arbetat och den som inte har gjort det.

 ?? Bild: Tt/arkiv ?? Det snabbaste sättet att stärka pensionäre­rnas ekonomi är att sänka skatten på pensionern­a, menar insändarsk­ribenten.
Bild: Tt/arkiv Det snabbaste sättet att stärka pensionäre­rnas ekonomi är att sänka skatten på pensionern­a, menar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden