Bohusläningen

Enkät: Tre svenskar om att jobba utomlands

-

Kornelia Lönnegård, 30 Dublin, Irland

När Kornelia Lönnegård, till vänster, flyttade från Malmö till Dublin för fyra år sedan var planen att stanna i den Irländska huvudstade­n i ett halvår. Men efter en tid i restaurang­branschen sökte hon en svensk tjänst på företaget Indeed – och blev kvar.

– Jag började jobba med den svenska marknaden och blev anställd på grund av mitt svenska språk. Nu har jag däremot precis flyttat över och börjat jobba med Uk-marknaden, säger hon och fortsätter:

– Indeed är en jobbsöknin­gsmotor, som Google fast för jobb. Min uppgift är att ringa upp klienter, företag, och aktivera dem på Indeed.

Flera stora svenska företag finns i dag represente­rade på den irländska marknaden, och uppskattni­ngsvis finns drygt 50 svenska dotterbola­g i Irland.

– När man kommer till Dublin som svensk är man väldigt attraktiv på arbetsmark­naden. Vill man arbeta här har man egentligen ingenting att förlora, säger Kornelia. Landet har på senare år dessutom blivit ett populärt tillhåll för världens stora techjättar.

– Det bästa är faktumet att det är så himla multikultu­rellt på företagen. Det räcker att du svänger på kontorssto­len och så har du plötsligt fem personer från fem olika delar av världen framför dig.

Sonny Mårtensson, 32 Stettin, Polen

Sonny Mårtensson, från Tomelilla i Skåne, flyttade till Stettin i Polen tillsamman­s med sin polska fru i januari i år. Paret hade länge pratat om att flytta när de fick syn på en jobbannons för ett företag som sökte svensktala­nde personal.

– De hade väldigt svårt att hitta svensktala­nde arbetare här i Stettin, så vi gjorde en intressean­sökan, lite på skoj, från Sverige. Vi gjorde intervjuer över telefon och sedan sa de att de ville anställa oss. Så vi flyttade hit, säger Sonny. Företaget de båda arbetar på ägnar sig åt kundtjänst för bland annat Microsofts kunder.

– Svenska företagsku­nder ringer om de till exempel har problem med servrar. Då skapar vi ett ärende så att en tekniker sedan ska kunna kontakta företaget, berättar han. Under upplärning­stiden arbetade Sonny och hans fru på plats på kontoret, men sedan dess har de suttit hemma på grund av pandemin. – Det kan inte bli bättre än såhär. Jag har varit väldigt mycket i Polen sedan tidigare, och har verkligen blivit förälskad i landet och människorn­a här.

Och för den som är sugen på att flytta till Polen är just Stettin ett säkert alternativ.

– De söker mycket svensktala­nde arbetare här, det är nog inte alls svårt att hitta ett jobb som svensk, säger Sonny.

Kim Norberg, 33 Warszawa, Polen

Fem länder på tio år. Svenska Kim Norberg har hoppat runt mellan itjobb över hela världen de senaste tio åren. I dag bor han i Warszawa och arbetar för det finska it-konsultför­etaget Tietoevry.

– Just nu arbetar jag med att hjälpa svenska kunder att ta hand om förändring­ar i infrastruk­turer. Fram till bara för några månader sedan var SL min största kund, säger Kim.

För ungefär tio år sedan flyttade han till Thailand för att jobba – och har sedan dess hunnit vara verksam i Norge, Sverige, Estland och nu Polen.

– Jag hade egentligen inte funderat på att flytta till Polen tidigare, utan det var när det dök upp ett bra jobberbjud­ande som jag bestämde mig för att flytta hit. När det kommer till it finns det grym potential i många andra länder, jämfört med vad Sverige kan erbjuda. Man får upptäcka andra kulturer och det finns gott om bra jobb, säger han och fortsätter:

– Jag har bara haft det bra sedan jag flyttade från Sverige. Det svåra är nog egentligen att ta steget och faktiskt göra det, men man ska inte tänka för mycket. Det är bara att packa väskan och åka.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden