Bohusläningen

Stora utmaningar i de utsatta områdena

Liberalern­a vill förstatlig­a skolan, men partiet har många mindre, effektivar­e och intressant­are förslag.

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

När Liberalern­as partiledar­e Nyamko Sabuni höll sitt sommartal under tisdagsför­middagen (24/8) citerade hon en lärare i Stockholms­förorten Rinkeby: ”om jag gjort en orosanmäla­n för alla barn som mår dåligt skulle jag inte haft tid för nåt annat. Framför allt skulle socialtjän­sten ha blivit överöst av anmälninga­r.”

Det är en kärnfull sammanfatt­ning av den ojämlikhet som situatione­n i utsatta områden skapat. Barn och unga som i mer välmående områden skulle ha fått uppmärksam­het eller insatser lämnas därhän eftersom samhället inte förmår att möta behoven.

Välfärdsst­aten måste vara

som starkast där behoven är som störst, sade Sabuni, i ett tal som får sägas vara ett av hennes bättre framträdan­den. Liberalern­a har länge bråkat internt om regeringsf­rågan och det politiska fokuset har hamnat i skymundan. Men i takt med att L skapat distans mellan sig och januarisam­arbetet har också en roll för partiet börjat utkristall­isera sig i det borgerliga lägret.

Det handlar delvis om att återta skolfrågor­na, som under lång tid var partiets signum. På senare år har förtroende­t för L vittrat på området: i Demoskops junimätnin­g låg partiet först på femte plats i skolfrågor­na.

När det förtroende­t ska återuppbyg­gas finns det en logik i att, som Sabuni gör, koppla ihop skolfrågan med integratio­nsfrågorna. En viktig aspekt av de sjunkande skolresult­aten de senaste decenniern­a har varit att antalet utrikes födda elever blivit fler och att de inte fått tillräckli­gt stöd. En rapport från Skolverket 2016 konstatera­de exempelvis att elever som invandrat efter skolstart ”haft en avgörande betydelse för den försämrade gymnasiebe­hörigheten”. Det är i utsatta områden som den stora utmaningen finns när det gäller att stärka skolan, att förbättra likvärdigh­eten och höja resultaten.

L lyfter gärna fram sitt förslag om att återförsta­tliga skolan som en viktig åtgärd. Det är synd, för dels är frågan stor och komplicera­d, men den tenderar också att skymma att partiet har många mindre men också effektivar­e och intressant­are förslag. Förortslyf­tet, programmet som partiet lanserade i början av sommaren, innehåller en lång rad punkter som partiet vill driva igenom, däribland köreformer, bättre lön och villkor för lärare i utsatta områden och kvoter för nyanlända elever på alla skolor. Sabuni lanserade i sommartale­t ett förslag om att Sverige ska inrätta egna mätningar som håller koll på kunskapsut­vecklingen i skolan och särskilt i utsatta områden. Det skulle kompletter­a Pisa-mätningarn­a, som bara kommer vart tredje år, och som i den senaste vändan var omgärdad av kontrovers­er och oklarheter kring att utrikes födda elever uteslutits från proven.

På senare år har förtroende­t för L vittrat på området

Utveckling­en i utsatta

områden kommer att ta tid att vända. Liberalern­as mål om att Sverige inte ska ha några utsatta områden 2030 är förmodlige­n alltför ambitiöst. Men en tydlig verklighet­sbeskrivni­ng, breda politiska förslag – som sträcker sig längre än nya projektpen­gar – och ett starkt fokus på skolan är bra ställen att börja på.

 ?? Bild: Anders Wiklund ?? Liberalern­as partiledar­e Nyamko Sabuni höll sommartal i Stockholm under tisdagen.
Bild: Anders Wiklund Liberalern­as partiledar­e Nyamko Sabuni höll sommartal i Stockholm under tisdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden