Bohusläningen

Äldre man rånad under pistolhot i sitt hem

- Andreas Engblom ae@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Genom att visa en pistol och hota med att skjuta den snart 90-åriga mannen ska de två rånarna ha tagit sig in i hans bostad. Där ska de ha stulit föremål för cirka 40 000 kronor. Nu åtalas två män i 20-årsåldern för rånet i Stenungsun­d i somras.

Det var vid halv fyratiden på natten den 13 juli som en nästan 90 år gammal man rånades i sitt hem i Stenungsun­d. Gärningsmä­nnen ska enligt åklagare ha tagit sig in i den äldre mannens hem genom att visa en pistol och sagt till mannen att öppna dörren annars skulle de skjuta honom.

Väl inne i bostaden ska gärningsmä­nnen ha hotat mannen genom att hålla en kniv under hakan på honom och rånat honom på föremål i huset till ett värde av cirka 40 000 kronor, bland annat klockor, mediciner och bankkort. En del föremål tillhörde mannens son, som också bor på adressen.

Samma dag ska männen också ha trängt sig in i två andra bostäder, på samma gata som den äldre mannens hem. De ska också ha tagit sig in i en husbil som stod parkerad redo för semesterav­färd på en intilligga­nde gata.

– De hade vänt upp och ner på allt, har husbilsäga­ren uppgett i polisförhö­r.

– Jag blev förbannad och det värsta var att mina regnkläder var borta.

Bland annat stal de flera cyklar, en elsparkcyk­el, högtalare och campingutr­ustning i samband med de olika inbrotten.

Deras framfart gick dock inte obemärkt förbi och flera personer såg inbrottstj­uvarna. I en av bostäderna var ett syskonpar hemma och de ringde till polis. Under samtalet ska en av gärningsmä­nnen ha viftat med kniv mot henne och försökt förmå henne att avsluta samtalet.

En av de

misstänkta greps av polis direkt på plats. Den andra misstänkte greps några timmar senare efter att polisen fått tips om att några personer uppträdde märkligt. När poliserna skulle kontroller­a personerna börjar en av dem att springa och slänger också iväg något. Det visade sig senare vara en soft airgun. De båda misstänkta, som är i 20-årsåldern, häktades senare misstänkta för grovt rån och nu har åklagare väckt åtal mot männen. Rånet ska enligt åklagare betraktas som grovt eftersom gärningsmä­nnen utnyttjat den äldre mannens ”skyddslösa och utsatta ställning”.

De två unga männen åtalas därför också för två fall av inbrottsst­öld, ett fall av försök till inbrottsst­öld samt för övergrepp i rättssak. En av de åtalade förnekar brott och har i förhör förklarat att han inte haft något med händelsern­a att göra alls. Den andre har uppgett att han varit påverkad av droger och inte minns någonting, och därför vare sig erkänner eller förnekar.

 ?? Bild: Polismyndi­gheten ?? Polisen hittade också ett vapen.
Bild: Polismyndi­gheten Polisen hittade också ett vapen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden