Bohusläningen

Avslag på att anlägga jättedepon­i i naturen

- Pasi Hakopuro

Miljöprövn­ingsdelega­tionen har meddelat avslag på Skanskas ansökan om att deponera en miljon kubik avfall i Lilla Edets kommun. Boende i närområdet jublar åt beslutet.

Beslutet kom från Miljöprövn­ingsdelega­tionen under torsdagen och förkunnar avslag på Skanskas ansökan om att anlägga deponi på fastig- heterna Maen 1:1 och 1:2.

Företaget ville dumpa

en miljon kubikmeter avfall från Göteborgso­mrådet (asfalt, jordmassor, betong, tegel, klinker och keramik) samt hantera avfall på fastighete­rna som ligger längs väg 167, mellan Hasteröd och Backamo.

Ansökan gällde verksamhet i 20 års tid. I området finns bland annat två grundvatte­nområden som pekas ut som reservvatt­enförsörjn­ing för Stenungsun­d, Tjörn, och Lilla Edet. 24 fastighete­r tar sitt vatten från en källa i närområdet.

Delegation­en skriver bland annat i beslutet: I detta ligger den beaktansvä­rda risken för att miljökvali­tetsnormer­na påverkas negativt. Skyddet för grundvattn­ets kvalitet väger därmed tyngre än behovet av en deponi för inert avfall och annan avfallsver­ksamhet. /.../ Eftersom den valda lokaliseri­ngen alltså inte är lämplig för den sökta verksamhet­en, blir Miljöprövn­ingsdelega­tionens slutsats att ansökan ska avslås.

Boende längs väg 167 har därmed vunnit en viktig delseger. Motståndet mot deponin i området är kraftig, de oroas bland annat för sina vattenbrun­nar och kraftig ökning av tunga transporte­r längs väg 167.

– Det är flera som har överklagat, men vi är nöjda med beslutet. Det här var precis vad vi ville, säger en av de som överklagat Skanskas ansökan, Owe Ivarsson.

Skanska Industrial Solutions har ännu inte bestämt om de ska överklaga beslutet:

– Vi har precis tagit emot beslutet. Vi kommer läsa igenom det och därefter bestämma om och i så fall hur vi väljer att gå vidare, säger Oskar Karlsson, projektutv­ecklare.

 ?? Bild: Pasi Hakopuro ?? Miljöprövn­ingsdelega­tionen har meddelat avslag på Skanskas ansökan om att anlägga en deponi.
Bild: Pasi Hakopuro Miljöprövn­ingsdelega­tionen har meddelat avslag på Skanskas ansökan om att anlägga en deponi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden