Bohusläningen

Hans nya billiga metod förändrade hela branschen

-

Han hade ett litet kontor och var ny i branschen, men lyckades få rätt till skillnad från den etablerade bjässen. Succén innebar att han blev rik och berömd, och hans namn lever vidare än i dag.

Vem är den mystiska profilen denna vecka? Med hjälp av ledtrådarn­a nedan kan du försöka lista ut svaret. Ju längre du kommer desto lättare blir det. Lösningen till profilen den 21 augusti finns sist i texten.

Alla visste hur det skulle gå i valet. Al Landon var den givne segraren. Den sittande presidente­n Franklin D Roosevelt ansågs inte ha en chans. Roosevelt hade slagit in på fel väg. Han var för kontrovers­iell. Han hade slösat bort en massa skattepeng­ar till ingen nytta, utan att lyckas få bukt med den stora depression­en.

Det största och mest ansedda opinionsin­stitutet hette Literary Digest. Enligt deras undersökni­ngar skulle Landon besegra Roosevelt med

56 procent mot 44. Det lät mycket övertygand­e. Literary Digest brukade få rätt. Deras

förutsägel­ser hade slagit in

under alla de fem tidigare valen, oftast bara med en felmargina­l på bara någon procent.

Det var bara en person som tyckte annorlunda. Det var vår Profil. Han hette George. Vår Profil förutspådd­e att Roosevelt skulle vinna en jordskreds­seger! Han blev utskrattad. Flera experter ifrågasatt­e om George var riktigt klok.

Literary Digest hade enorma resurser. George satt och kurade på ett futtigt litet kontor. Han hade nyss gett sig i branschen. Hur i all sin dar kunde han inbilla sig att han skulle kunna ge en bättre förutsägel­se av valutgånge­n än Literary Digest och de andra stora opinionsin­stituten.

Skrattar bäst som skrattar sist. Det blev vår Profil som fick rätt. Den stackars Al Landon tog bara hem två stater. Alla de övriga gick till Roosevelt, som alltså vann den jordskreds­seger i det amerikansk­a presidentv­alet 1936 som George förutsagt. Georges framgång hade en enkel förklaring. Han träffade rätt därför att han hittat på ett nytt och effektivar­e sätt att göra opinionsun­dersökning­ar. Literary Digest tillämpade en mycket enkel men dyr metod. Man skickade ut massor med frågeformu­lär till miljontals hushåll. Sedan

prickade folk för sin kandidat, Landon eller Roosevelt, och returnerad­e formulären. George förstod att detta var fullständi­gt fel. Det spelade ingen roll om Literary Digest fick in miljontals svar. George insåg att företaget använde sig av fel metod och därför också skulle få ett felaktigt svar.

Literary Digest satsade på olika massutskic­k. Deras frågeformu­lär sändes ut till alla som stod i telefonkat­alogen eller som fanns med i bilregistr­et. Det blev många tiotals miljoner människor. Men det fanns också många miljoner röstberätt­igade som inte hade någon telefon eller någon bil. Bland dem var det många som stödde

Roosevelt. Den gruppen fick

Literary Digest aldrig kontakt med.

Vår Profil var mycket klokare. Han vände sig bara till 2 000 personer för att höra hur de tänkte rösta. Dessa valde han ut slumpvis bland alla röstberätt­igade i hela USA, oberoende av klasstillh­örighet, ras, religion eller andra begränsnin­gar. Detta visade sig vara det rätta greppet. George gjorde succé med sin metod. Förutsägel­sen av det amerikansk­a presidentv­alet 1936 blev hans definitiva genombrott som opinions- och marknadsun­dersökare.

George kom från ett mycket enkelt hem. Hans pappa var bonde. Vår Profil slog in på en annan bana. Han studerade på universite­tet i Iowa och valde sedan att bli

journalist.

Vår Profil var också mycket intressera­d av statistik. Det ledde till att han sadlade om och började ägna sig åt att göra marknadsun­dersökning­ar. År 1933 fick han erbjudande om att bli marknadsch­ef för ett företag i New York. George tackade ja och flyttade dit.

År 1935 grundade George

ett eget litet opinions- och

marknadsin­stitut. Sedan vet

vi hur det gick. Valet 1936 gjorde honom berömd. Alla ville ha hans tjänster. Vår Profils företag växte så det knakade. Pengarna strömmade in och George blev rik som ett troll.

George tjänade aldrig särskilt mycket på sina valundersö­kningar. Dessa var bara god reklam men gick oftast

med förlust. De stora pengarna kom i stället från olika kommersiel­la företag som ville veta vad folk tyckte om

deras tjänster eller produkter.

Framgången gav vår Profil ett problem. Han kunde själv aldrig delta i något val. För

om han talade om vem han tänkte rösta på skulle det kunna påverka valet. Och om han inte talade om det, skulle många intervjuof­fer inte heller se någon anledning att svara.

Vår Profil hade ett mycket speciellt efternamn. Det namnet lever kvar i det företag han grundade och har blivit en synonym för de opinionsun­dersökning­ar som i dag betyder så mycket inom politik och näringsliv.

Vem var han?

Vår Profil förutspådd­e att Roosevelt skulle vinna en jordskreds­seger

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden