Bohusläningen

Tio år senare – Lukaku är tillbaka

- Jimmy Ewertsson

Efter ett decennium är Romelu Lukaku tillbaka i Chelsea, klubben han en gång kom till som 18-årig supertalan­g. Lukaku gjorde mål direkt i debuten, men belgaren är tydlig med att han inte återvänt för att han har något att bevisa i England – han har återvänt för att vinna.

– Det handlar inte om personlig ära och rekord, det handlar om att vinna titlar, säger han.

Det hade gått ungefär en kvart in i debutmatch­en, derbyt mot Arsenal, när en sex sekunder lång sekvens visade precis varför Chelsea hämtat tillbaka Romelu Lukaku – och vad han adderar till Thomas Tuchels lag. Först kom belgaren ner och mötte med ryggen mot mål och Arsenal-försvarare­n Pablo Marí tätt i ryggen, och hittade trots bevakninge­n till en rättvänd Mateo Kovacic innan han i nästa rörelse vände om – utan att spanjoren Marí hade en chans att hänga med – och stormade in i straffområ­det för att på ett tillslag placera inspelet från Reece James i nät.

– Hur jag

skulle bedöma insatsen? Dominant, skulle jag säga. Jag försöker förbättras hela tiden och har en lång väg att gå, men det här var en bra seger och en bra start. Nu måste vi fortsätta arbeta, fortsätta bygga och bli starkare. Vi är redo att utmana, sa Lukaku efteråt och fick medhåll från Tuchel:

– Ingen försvarare gillar att spela mot honom. Alla vet om hans fysik, hans länkspel och förmåga att attackera yta. Han ger oss en ny dimension till vårt spel, sade Tuchel efteråt.

Målet i comebacken kom nästan exakt tio år efter att han först anlände till Chelsea. Då var han ett 18-årigt anfallsfen­omen som redan sedan de tidiga tonåren öst in mål och vunnit skytteliga­titlar för belgiska Anderlecht.

Han var van

vid press och att leva under lupp – redan vid 16 års ålder hade han sin egen dokumentär­serie i belgisk tv, De School Van Lukaku – men steget till Premier League skulle visa sig bli stort. Under tre år, som innehöll utlåningar till både West Bromwich och Everton, blev det blott 15 framträdan­den för Chelsea innan han såldes.

– Min resa har haft både upp- och nedgångar, men min relation med klubben har alltid varit fantastisk och att jag har bara goda känslor av att vara tillbaka, säger han.

Åren i Italien under Antonio Contes ledning har gjort Lukaku gott, och han återvänder till England som en betydligt bättre anfallare än den som lämnade Manchester United 2019. I Italien förändrade Lukaku sin diet och fysik; han blev både kvickare och starkare. Men framför allt breddade han sin repertoar under Contes vingar. Lukaku blev mer taktiskt medveten, skickligar­e på att hantera mindre ytor och lärde sig bemästra det felvända spelet – som trots hans storlek länge varit en akilleshäl.

I fjol ledde han Inter till klubbens första ligatitel på 11 år med 24 mål och 11 assist, men Inters dystra ekonomiska situation och det faktum att Conte redan lämnat banade vägen för återkomste­n till England.

Lukaku är dock tydlig med att han inte återvänt för att hämta revansch eller motbevisa någon efter förra sejouren i Chelsea och den mindre lyckade tiden i Manchester United. Han är här för att vinna.

– Det handlar inte om personlig ära och rekord, det handlar om att vinna titlar. Under alla samtal med Didier Drogba, John Terry eller Antonio Conte har jag märkt hur annorlunda folk ser på dig när du vinner något, och det är något jag verkligen ville ha. Att göra mål är något vackert och jag vet att jag är på en plats där jag kan göra många mål. Men det är genom att vinna titlar man sticker ut, säger han.

Det handlar inte om personlig ära och rekord, det handlar om att vinna titlar.

Tuchel ser Lukaku

som den sista pusselbite­n som ska föra Chelsea från topp fyra-lag till titelkandi­dat. Tysken har sedan sitt intåg transforme­rat Chelseas spel och lett laget hela vägen till Champions League-titeln men för att bli genuin ligatitelu­tmanare behöver problemen med målskyttet åtgärdas. Mittfältar­en Jorginho slutade som klubbens bästa målskytt i Premier League med sju mål i fjol – samtliga på straff.

Med Lukaku som centralges­talt i offensiven, ackompanje­rad av spelare som Kai Havertz, Mason Mount och Hakim Ziyech, kommer Chelsea vara ett betydligt mer slagkrafti­gt och målfarligt lag – och nu är siktet inställt på att utmana om ligatiteln.

 ?? Bild: David Klein ?? Romelu Lukaku är tillbaka i Chelsea för att vinna.
Bild: David Klein Romelu Lukaku är tillbaka i Chelsea för att vinna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden