Bohusläningen

Haak redo för åttondelsf­inal: ”Hoppas vi kan skrämma dem”

- Anton Johansson/tt

En historisk Em-match nalkas. Men om det ska bli ytterligar­e spel för de svenska volleyboll­damerna gäller det att komma upp på en hög nivå.

– Alla måste ha en bra dag, säger storstjärn­an Isabelle Haak inför åttondelsf­inalen mot Bulgarien.

Damlandsla­gets första stora mästerskap­et på 38 år har redan blivit en succé i form av en plats i åttondelsf­inalen.

Men mycket vill ha mer, och för att det ska bli vidare Em-spel i turneringe­n krävs seger mot toppnation­en Bulgarien på lördagskvä­llen.

– Alla behöver nog ha en bra dag för att vi ska komma upp på vår högstanivå. Det gäller att vi får igång spelet snabbt och börjar aggressivt. Förhoppnin­gsvis kan vi få ett litet övertag och gå in med mycket styrka för att kunna skrämma de lite i början. Men de lär tänka likadant, säger Isabelle Haak.

Bulgarien gick vidare

som gruppetta där man kom före starka nationer som Tyskland och Polen. Sverige har i sin grupp fått känna på toppnation­er som Turkiet och Nederlände­rna, där det blev förlust med 0–3 i båda matcherna.

– Nederlände­rna och Turkiet är väl på en lite högre nivå men Bulgarien är inte långt ifrån och de visade i sitt gruppspel att de håller en väldigt hög högstanivå. De vann mot Polen som är riktigt duktiga. Det blir inte lätt, säger Haak.

Bulgarien lär dessutom

ha ett rejält hemmastöd på läktaren i Plovdiv.

– Det känns väldigt kul även fast det inte är oss de hejar på. Det är roligt med lite jubel runt omkring och det är kul att komma in i stämning.

Alla behöver nog ha en bra dag för att vi ska komma upp på vår högstanivå.

Det är trots allt EM så man vill ha känslan av att det är en väldigt stor grej, säger Haak.

Extra kul att ha möjlighete­n att tysta hemmapubli­ken?

– Ja, det får man hoppas. Det är är målet när man kommer dit.

Isabelle Haak är

den stora stjärnan i det svenska laget som spelade fem matcher på sju dagar i gruppspele­t. Att ha ett sådant intensivt matchande hör inte riktigt till vanlighete­rna

– Vi är inte så vana vid sådana här turneringa­r, men är man trött får man tänka bort det. Har man någon småkänning är det bara att köra.

Med framgångar­na kommer

också en större uppmärksam­het. Något Haak märker av borta i Bulgarien.

– Det är väldigt många som tycker att det är kul att följa oss så det är jättekul att det vi gör uppmärksam­mas. Men det borde också bli så eftersom vi har gjort något historiskt, det är jäkligt kul.

Söndag 17.00:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden