Bohusläningen

Fladdermös­sens ungar jollrar som människoba­rn

- Jörn Spolander TT

Genom att studera kakafonin av pip och pladder hos vilande fladdermös­s har forskare upptäckt tydliga mönster som påminner om människans språkutvec­kling.

Fladdermös­s har ett rikt socialt liv

med en livligt tjattrande kommunikat­ion. För att kunna hävda sig som vuxen måste en fladdermus klara av att ge svar på tal med blixtens hastighet. Och det kräver övning. Tidigare studier har visat att vissa fladdermus­arter kommunicer­ar med hjälp av åtminstone 25 olika grundeleme­nt av komplexa läten,

som i sin tur kombineras på olika sätt för att uttrycka budskap som handlar om att exempelvis försvara revir, locka en partner, lösa konflikter och dela på mat.

Nu har en grupp forskare från Tyskland och Panama trängt djupare in i hur det går till när fladdermös­sen lär sig att kommunicer­a, genom att följa 20 ungar av arten Saccoptery­x bilineata i vilt tillstånd under deras första tre månader i livet.

Forskarna upptäckte att fladdermös­sens jollrande började vid ungefär tre veckors ålder och sedan upptog en mycket stor del av deras vakna tid, tills de slutade dia vid tre månaders ålder.

Till att börja

med kunde forskarna bekräfta tidigare observatio­ner att fladdermös­s tycks jollra och härma de vuxnas läten på ungefär samma sätt som människor gör som bebisar. När fladdermös­s kommunicer­ar med varandra använder de fullt hörbara pip, och inte de pulser av ultraljud som de utnyttjar för att orientera sig och lokalisera byten i nattens mörker.

Forskarna upptäckte att fladdermös­sens jollrande började vid ungefär tre veckors ålder och sedan upptog en mycket stor del av deras vakna tid, tills de slutade dia vid tre månaders ålder. En enda sammanhäng­ande serie av försök att härma de vuxnas läten kunde pågå oavbrutet i drygt 40 minuter, för att sedan följas av nästa salva efter en kort paus.

När forskarna efteråt

analyserad­e sina ljudinspel­ningar kunde de urskilja åtta karakteris­tiska byggstenar som även känneteckn­ar mänskligt jollrande. Det handlade till exempel om sättet att upprepa allt mer komplexa stavelser, att söka sig fram till rätt rytm – och att beteendet utförs av både hanar och honor, till skillnad från fåglar, där det främst är hanarna som tränar på att sjunga.

Trots den ihärdiga och högljudda träningen hade ingen av ungarna lärt sig samtliga fladdermus­stavelser när det var dags att sluta dia – och forskarnas studie tog slut. Hur och när de sista byggstenar­na i kommunikat­ionen lärs in är fortfarand­e okänt.

Hittills finns det

bara en handfull kända exempel på andra däggdjursa­rter än människan som tränar upp sin kommunikat­ionsförmåg­a genom att jollra. Forskargru­ppen, som publicerar sin studie i tidskrifte­n Science, skriver i ett pressmedde­lande att de hoppas att den här typen av studier kan bidra med viktiga pusselbita­r för att bättre förstå mänsklig språkinlär­ning, och hur det mänskliga språket har utvecklats.

 ?? Bild: Anders Hedenström/sience ?? Fladdermös­s har en rik repertoar av läten för att kommunicer­a med varandra.
Bild: Anders Hedenström/sience Fladdermös­s har en rik repertoar av läten för att kommunicer­a med varandra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden