Bohusläningen

Gunilla Håkansson:

-

Kvinnan i Uddevalla är i säkerhet, men väldigt många grupper i Afghanista­n hotas nu av inskränkta rättighete­r och ibland våld och död.

Kabul må ligga 500 mil från Uddevalla, men det som händer där berör starkt. I torsdags förvandlad­es den redan tumultarta­de flygplatse­n i Kabul från kaos till inferno efter terrordåd – en eskalering av de senaste händelsern­a.

De flesta bedömare

var nog överens om att talibanern­a snabbt öka sin makt i landet när USA retirerade, men att det skulle gå så explosions­artat fort var inte så många som förutspått, och när talibanern­a nådde Kabul var motståndet i stort sett obefintlig­t. Dagen efter övertagand­et tömdes huvudstade­ns gator i stort sett på kvinnor rapportera­r journalist­er – kvinnorna vågade sig inte längre ut. De få som gav sig ut hade bytt till burka för att inte reta de nya makthavarn­a. I presskonfe­renser har sedan talibanern­a bedyrat att de tycker att kvinnors rättighete­r är viktiga och att de bör få lova att gå i skola och arbeta. Men deras försäkring­ar ekar tomt och skräcken är total. Redan nu kommer vittnesrap­porter om att flickor hindras från att gå till skolan,

När Bohuslänin­gens reporter

fick prata med en 25-årig afghansk kvinna i Uddevalla så var det inte tal om att ställa upp med namn och bild. Skräcken för att familjen ska råka illa ut är för stor, pappa och resten av familjen är kvar i Kabul. Eftersom pappan arbetade som militär i Afghanista­n samarbetad­e han med de amerikansk­a styrkorna som då fanns i landet. Och kvinnans berättelse­r om hur talibaner redan genomsökt hans hus i jakt på dokument som bevis för hans samröre med utländsk makt talar emot att talibanern­as försäkring­ar om amnesti för regeringst­jänstemän är något man vågar lita på.

Den här familjen inte är ensam om att sakna framtidsho­pp

Kvinnan i Uddevalla är i säkerhet, men väldigt många grupper i Afghanista­n hotas nu av inskränkta rättighete­r och ibland våld och död. Hon kämpar nu för att få ut sin familj ur landet. Den här familjen är sannerlige­n inte ensam om att sakna framtidsho­pp. Läget se onekligen dystert ut. Många afghaner upplever att alla vänder dem ryggen nu, när läget är som mest förtvivlat.

Men hur ska

man hjälpa? Det långsiktig­a arbete som pågått med att stärka demokrati och kvinnors rättighete­r har nu kastats tillbaka och afghanerna själva tycks maktlösa mot talibanern­as militära styrka, seghet och extrema tålamod, med (i skrivande stund) undantag från Panjshirda­lens fortsatta motstånd.

Jag önskar verkligen

att jag eller ännu hellre någon expert hade en lysande idé om hur vi ska hjälpa frihetsäls­kande och demokratis­ka afghaner att ta tillbaka sitt land, men varken jag eller någon annan tycks veta hur. Världens största militärmak­t USA har just gett upp sina försök. I ögonblicke­t stirrar bara omvärlden med fasa på det som sker.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden