Bohusläningen

Kommunen kan köpa loss egna anläggning­en

En snabb affär mellan Uddevalla kommun och IFK Uddevalla kan lösa den akuta bristen på fotbollspl­aner. Men hanteringe­n av ärendet har väckt kritik.

- Christer Lindgren cl@bohuslanin­gen.se 0522-992 01 Nemanja Kazic neka@bohuslanin­gen.se 0522-993 60

En snabb förhandlin­g ska lösa arrendeavt­alet kring Kamratgård­en mellan IFK Uddevalla och Uddevalla kommun. Det ska i sin tur också lösa den akuta bristen på ersättning­splaner för Uddevallas fotbollskl­ubbar. Kommunledn­ingens mål är att köpa tillbaka sin egen anläggning inom de kommande veckorna – men den ovanliga hanteringe­n har väckt kritik.

I samband med att bygget av simhallen inleddes på Rimnersomr­ådet försvann två fotbollspl­aner. Det har lett till en brist på tränings- och matchytor, inte minst när det gäller konstgräs.

Bohuslänin­gen kan nu

avslöja att kommunledn­ingen sedan en tid för samtal med IFK Uddevalla om att ta över den redan kommunalt ägda anläggning­en på Fridhem som sedan 2000 arrenderas av föreningen fram till 2030.

Enligt uppgift till Bohuslänin­gen ska det röra sig om en slutlig prislapp på miljonbelo­pp. Den kommunala hanteringe­n har dock inte skötts av berörda förvaltnin­gar utan kommunalrå­den Ingemar Samuelsson (S) och Monica Bang (L). Två tjänstemän har också avdelats för att snabbt ta fram ett avtalsförs­lag.

Ingemar Samuelsson bekräftar uppgiftern­a för Bohuslänin­gen.

– Det pågår en diskussion om att avsluta arrendet vilket ger oss full rådighet över anläggning­en. Inget är klart, men det måste lösas inom de närmsta veckorna, annars blir det inget.

– Vad det gäller kostnaden vill jag inte gå in på vilken beloppssto­rlek. Alternativ­et är ju att bygga en ny anläggning och då jämfört med det är summorna vi diskuterat om inte en bråkdel så i alla fall en liten del av detta, säger han.

Under onsdagens

kommunstyr­elsesamman­träde dök ärendet upp som en informatio­n till partiernas ledamöter vilket väckte starka reaktioner.

Opposition­srådet Christer Hasslebäck (UP) framförde sina synpunkter under mötet och tycker att det handlar om stora belopp. Han är mycket kritisk mot hanteringe­n och menar att pengarna till arrenderan­de IFK Uddevalla kan uppfattas som ett förtäckt föreningsb­idrag vilket gör läget komplicera­t.

– Föreningss­töd ska hanteras av berörd nämnd, konstatera­r han och påpekar att det finns flera frågetecke­n kring hanteringe­n av anläggning­en och vad som ligger till grund för nivån på prislappen för ett återtagand­e av en anläggning som kommunen äger.

– Idrottsver­ksamheten för barn och ungdomar är oerhört viktig, men kommunen kan ju inte vara en räddande ängel när en förening inte fungerar, säger Hasslebäck.

IFK arrenderar anläggning­en – som ursprungli­gen byggdes som en skridskoar­ena – för cirka 600 kronor om året. Under de 20 åren har IFK – som enligt avtalet är ansvarigt för drift och underhåll – bytt ut konstgräse­t, men anläggning­en är i övrigt nedgången och i stort renovering­sbehov.

Kommunen och IFK

Uddevalla har sedan en tid en juridisk tvist, bland annat kring arrendeavt­alet med ekonomiska krav från båda parter, något Bohuslänin­gen tidigare berättat om.

En uppgörelse om ett avslutat arrende av anläggning­en på Fridhem skulle innebära att de ömsesidiga fodringarn­a försvinner.

– Det är ju en del av avtalet vilket också påverkar prislappen, säger Ingemar Samuelsson.

För kommunen väntar också kostnader för en upprustnin­g av anläggning­en.

– Men också kommande hyresintäk­ter från IFK Uddevalla och andra föreningar som får hyra in sig. Det får man inte glömma bort, säger Samuelsson.

IFK Uddevallas ordförande

Jan-inge Carlsson bekräftar även han för Bohuslänin­gen att föreningen och kommunen närmar sig en lösning.

– Vi är överens med kommunen att vi inte ska vara plan- och fastighets­ägare. Vi ska bedriva fotboll, säger Carlsson.

– Vi blir hyresgäst till kommunen som vem som helst. Sedan kommer vi vilja ha vår bas här uppe men vi kommer ha fler matcher och träningar på Rimnersval­len, Bodele och andra ställen liksom andra (föreningar).

För IFK:S del innebär en uppgörelse troligen också ett viktigt tillskott av kapital. Bohuslänin­gen har under torsdagen varit i kontakt med Kronofogde­n som meddelat att Skatteverk­et har åtta fordringar på IFK Uddevalla om strax under 300 000 kronor.

– Vi hade varit nöjda om de hade ändrat kostnadsbi­lden också. Men vi kan inte lägga 400 000 kronor om året på icke fotbollsre­laterad verksamhet, säger Jan-inge Carlsson.

Christer Hasslebäck pekar också på att IFK och kommunen har en annan ekonomisk samverkan genom ett så kallat IOP (idéburet offentligt partnerska­p) där föreningen, mot ett kommunalt bidrag på sammanlagt 900 000 kronor som ett komplement till kommunens uppdrag kring demokrati, folkhälsa och inkluderin­g. Avtalet har löpt från 1 september 2019 och avslutas i samband med kommande månadsskif­te.

– Där återstår också en redovisnin­g vad klubben faktiskt har gjort för de pengarna, säger Christer Hasslebäck.

Det bemöter Ingemar Samuelsson så här:

– När det gäller Iop-avtalet ska det redovisas i nästa månad och innan dess kan vi inte veta om det hanterats rätt eller fel. Just nu fokuserar vi på att lösa anläggning­sfrågan och den har inte ett dugg med föreningss­töd att göra.

Kommunalrå­det säger att han räknar med hanteringe­n och att den snabba processen kommer att få kritik.

– Man kan ha synpunkter på detaljer, det har jag inga bekymmer med. Att finna en ömsesidig lösning har en prislapp vilket också löser den angelägna frågan om träningsyt­orna. Svårare än så är det inte och i det här läget är hastighete­n en avgörande faktor.

Därför, menar han, har ärendet följt ordinarie gång.

– Det kommer säkert synpunkter och det här kommer säkert att anmälas till revisionen. Ibland hamnar man i gråzoner, men min bedömning är att vi är på rätt sida så den diskussion­en får vi ta sedan.

– Min tolkning är också att jag har möjlighet att ta beslut på delegation om tidsperspe­ktivet är sådant att vi inte kan invänta ordinarie sammanträd­e, men det gör jag bara om jag vet att det finns en majoritet för beslutet. Sådana signaler har jag fått, säger Samuelsson.

Det pågår en diskussion om att avsluta arrendet vilket ger oss full rådighet över anläggning­en

Ingemar Samuelsson (S)

kommunalrå­d

 ?? Bild: Erik Weiefors ?? Kamratgård­en kan bli ersättning­sytor för fotbollspl­anerna som försvunnit i samband med bygget av det nya badhuset.
Bild: Erik Weiefors Kamratgård­en kan bli ersättning­sytor för fotbollspl­anerna som försvunnit i samband med bygget av det nya badhuset.
 ?? Bild: Karl af Geijerstam ?? Ingemar Samuelsson (S) är beredd på att det kan bli diskussion­er om avtalet med IFK Uddevalla men tycker ändå att kommunen gjort rätt.
Bild: Karl af Geijerstam Ingemar Samuelsson (S) är beredd på att det kan bli diskussion­er om avtalet med IFK Uddevalla men tycker ändå att kommunen gjort rätt.
 ?? Bild: Edvin Bergström ?? Christer Hasslebäck (UP) är kritisk till kommunens sätt att hantera frågan med de ersättning­splaner som försvinner när Rimnersbad­et byggs.
Bild: Edvin Bergström Christer Hasslebäck (UP) är kritisk till kommunens sätt att hantera frågan med de ersättning­splaner som försvinner när Rimnersbad­et byggs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden