Bohusläningen

Krockade full vid Torp – skyller på sin fru

- Hampus Eklund hampus.eklund@bohuslanin­gen.se 0522-99234

Polisen upptäckte en krockad bil vid Torp i februari. Föraren var en påverkad man som både sluddrade och hade svårt att stå still. Han uppvisade senare 1,49 promille alkohol i blodet, men enligt honom var det en norrman och hans egen fru som låg bakom att allt hade inträffat.

Det var en måndagskvä­ll i februari som en polispatru­ll upptäckte en trafikolyc­ka när de var ute på ett ärende vid Torp köpcentrum i Uddevalla. Vid en av rondellern­a utanför handelspla­tsen hade en bil krockat in i mitträcket och stod mitt ute på vägbanan.

När patrullen stannade intill olycksplat­sen klev en man i 60-årsåldern ur bilen.

”Underteckn­ad märkte direkt att föraren var påverkad. Han sluddrade, pratade osammanhän­gande och hade vissa svårighete­r att stå still utan att svaja”, har en av poliserna skrivit i sin rapport.

I bilen hittade polisen en oöppnad öl med styrkan 10,2 procent alkohol. Senare provtagnin­g visade att mannen hade 1,49 promille alkohol i blodet.

Mannen menar dock att han endast hade druckit en öl.

– Då jag körde hem i bilen så hade jag ett samtal med min fru och vi hade en dispyt. Jag blev upprörd över samtalet och jag svängde in i Stenungsun­d, handlade en burk 50 centiliter 10,2 procent. Det var den jag öppnade och drack i Ljungskile, har mannen sagt i förhör.

Mannen har även sagt att han inte började känna sig berusad förrän efter krocken, och orsaken till själva olyckan ska ha varit en helt annan persons fel.

– Att jag körde in i räcket berodde inte på någon berusning, utan att en norrman bytte fil precis vid sidan av mig och jag var tvungen att väja ut åt vänster, har mannen sagt till polisen.

Förklaring­arna till trots åtalas mannen nu för grovt rattfyller­i vid Uddevalla tingsrätt: ”Brottet bör bedömas som grovt eftersom alkoholkon­centration­en uppgick till minst 1,0 promille i blodet och XX:S (mannens) framförand­e av personbile­n innebar en påtaglig fara för trafiksäke­rheten genom att han orsakade en trafikolyc­ka.”

Mannen erkänner brottet men han står fast vid att han endast hade druckit en burk öl under färden.

– Är det 1,49 promille så är det grovt, och vad ska jag säga om det? Så det erkänner jag. En förklaring är att jag inte hade ätit på 24 timmar, och det kan vara orsaken till att alkoholkon­centration­en var så hög, har han också sagt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden