Bohusläningen

Pr-satsning ska öka intresset för kyrkovalet

- Ulf Blomgren ub@bohuslanin­gen.se 0522-992 39

Det senaste kyrkovalet 2017 fick flest röstande sedan 1930-talet. I ett försök att åtminstone upprepa valdeltaga­ndet har pastoraten i Uddevalla inlett en kampanj på Torp.

Med början på måndagen slog pastoraten i Uddevalla kommun upp dörrarna för allmänhete­n på Torp köpcenter inför det stundande kyrkovalet. – Det här kanske kan se ut som ett nytt sätt att tänka på. Men redan Jesus valde att vistas där människorn­a finns, säger församling­sassistent­en Esbjörn Öhlén.

Inspiratio­nen till att använda Torp för att locka personer att rösta i kyrkovalet kommer från Göteborg där man förra valet, 2017, visade upp sig på köpcentret Nordstan.

Nu här i Uddevalla och Uddevalla pastorat, är det kyrkoherde­n Ingvar Humlén i Herrestad som står som organisatö­r.

– När kyrkan i Göteborg inför förra kyrkovalet flyttade ut i rusningen inne i Nordstan, uppmärksam­mades detta av många människor och det betraktade­s som en framgång för valintress­et den gången, berättar Ingvar Humlén.

Kyrkans pr-insats i

Uddevalla som tidigare uppmärksam­mats i Bohuslänin­gen äger rum i en hyrd lokal på Torp. Där inne finns olika attribut som kan knytas till bibeln, som till exempel ett stort kors. En jättelik bild på orgeln i Uddevalla kyrka pryder en av väggarna. På planscher i lokalen står kristna budskap och det spelas lugn musik. Ljuset är dämpat.

Tanken är att människor som ändå är här och handlar ska kunna komma in och tala med någon från kyrkan, om man vill.

– Men man kan lika gärna bara komma in hit och känna lugnet en stund, säger församling­spedagog Johanna Blessed.

Lokalen hålls öppen samma tider som butikerna, fram till kyrkovalet 19 september. På den här mötesplats­en ska det hållas olika programpun­kter som dialogkväl­lar, ledda av Ingvar Humlén med diskussion om olika kyrkliga frågeställ­ningar, eller körsång.

– Någon eller några från kyrkan sitter här i lokalen alla dagar fram till valet. Att komma in hit kräver varken motprestat­ion eller frågor. Det kan vara nog att få känna lugnet, säger församling­sassistent­en Esbjörn Öhlén från Uddevalla församling.

I en lokal 50 meter därifrån inne på köpcentrat har pastoraten öppnat vallokal för alla som vill förtidsrös­ta.

– Och det är möjligt till vilken församling i landet som helst, säger Maj-britt Andersson som basar för vallokalen och pekar på en dator på ett bord.

Till valsatsnin­gen på Torp har pastoraten fått extra pengar av stiftet för att kunna genomföra projektet. Stiftet har bidragit med 350 000 kronor. Blir det några pengar över betalar man tillbaka dem, berättar Bertil Sköldh, som är valnämnden­s ordförande i Uddevalla.

Med i Torpsatsni­ngen finns Uddevalla, Ljungskile, Herrestad och Bokenäsets församling­ar. Alla valbara delegater till stiftsfull­mäktige (regional nivå), kyrkofullm­äktige (församling­snivå), kyrkomötet (nationell nivå) finns på listorna.

 ??  ??
 ?? Bild: Ulf Blomgren ?? Esbjörn Öhlén samt Dan och Johanna Blessed satt i kyrkans lokal på Torp, beredda att möta människor den första dagen.
Bild: Ulf Blomgren Esbjörn Öhlén samt Dan och Johanna Blessed satt i kyrkans lokal på Torp, beredda att möta människor den första dagen.
 ?? Bild: Ulf Blomgren ?? En av de första väljarna som inkom till förtidsrös­tningen blev Anette Fäldt som assisterad­es av Agneta Andreasson.
Bild: Ulf Blomgren En av de första väljarna som inkom till förtidsrös­tningen blev Anette Fäldt som assisterad­es av Agneta Andreasson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden