Bohusläningen

Kraftig rök från Stena-fartyg – på väg att lämna

- Camilla Haagen camilla.haagen@bohuslanin­gen.se 0522-99286

Kraftig rök har under de senaste dagarna kommit ur skorstenen på fartyget Sassnitz som ligger i Uddevalla hamn, vilket dragit nyfikna blickar till sig. Nu förklarar Per Westling, vd på Stena Roro, vad som är på gång. – Det är inga hemlighete­r detta, säger han.

Bohuslänin­gen har tidigare rapportera­t om Stenas fartyg i Uddevalla hamn som kom in i början av pandemin när turer ställdes in i samband med pandemires­triktioner­na.

Fartygen har bekymrat både kommuninvå­nare och Naturskydd­sföreninge­n då de legat med motorerna på.

Efter 13 månader i hamn kunde Stena Saga förses med landström efter en överenskom­melse mellan koncernen och Uddevalla hamn.

Det blev dock kortvarigt, redan en månad senare lämnade Saga Uddevalla för att ta sig vidare mot Medelhavet. Fartyget Sassnitz har dock legat kvar, med motorerna på, vilket Bohuslänin­gen rapportera­de om senast i augusti.

Under de senaste

dagarna har kraftig rök från fartygets skorstenar dragit nyfikna blickar till sig, med spekulatio­ner om att även Sassnitz nu är på väg att lämna hamnen.

När Bohuslänin­gen når Stena Roros vd Per Westling bekräftar han att så är fallet.

– Det är ingen hemlighet att vi planerar att lämna Uddevalla, och det kommer att ske inom drygt två veckors tid, säger han.

Någon landström för fartyget är det alltså inte tal om längre. Den kraftiga röken kommer från tester av maskinerie­t inför den kommande avfärden som enligt Westling, precis som sin systerfärj­a, kommer att ta fartyget söderut.

– Det är ännu inte helt klart var Sassnitz kommer att gå, vi har lite olika uppslag men det jag kan säga är att hon inte kommer att gå i våra farvatten, säger han.

Det kommer att ske inom drygt två veckors tid per Westling

vd, Stena Roro

Hur har det gått för Saga?

– Det har gått bra för Saga, hon går numera sommarchar­ter i Adriatiska havet sedan två månader tillbaka.

Den 29 september

lyfts nästan alla av coronapand­emins restriktio­ner i Sverige. Det meddelade regeringen under tisdagens presskonfe­rens. Beskedet har tagits emot med glädje från många håll, och så även för Westling.

– Vår förhoppnin­g är att passagerar­trafiken nu tar fart igen och att även turismen med sina egna bilar kommer och åker färja igen, säger han.

 ?? Bild: Kenneth Eriksson ?? Kraftig rök har under de senaste dagarna har kommit ur skorstenen på fartyget sassnitz som ligger i Uddevalla hamn.
Bild: Kenneth Eriksson Kraftig rök har under de senaste dagarna har kommit ur skorstenen på fartyget sassnitz som ligger i Uddevalla hamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden