Bohusläningen

Ikeas hyllor gapar tomma – mängder av varor fattas

- Robin Rasper robin.rasper@gp.se

Stor efterfråga­n, råvarubris­t och globala störningar i transports­ystemen har lett till att Ikea saknar omkring 10 procent av varorna i sitt vanliga sortiment.

Och det är inte enbart i Sverige som hyllplanen gapar tomma.

Vanligtvis kan Ikeas kunder välja mellan omkring tiotusen olika produkter och möbler i de många varuhusen som den globala möbeljätte­n huserar i.

Men nu är den siffran omkring 10 procent lägre, då omkring 1 000 olika varor fattas i Ikeas ordinarie sortiment, vilket Sveriges Radio var först att rapportera om.

Och det gäller inte enbart i Sverige utan även i exempelvis Storbritan­nien och i Norge, uppger brittiska BBC och norska E24.

– Problemen började när pandemin startade, men det är först nu det blivit synligt. Vi trodde att det skulle bli bättre, men det har det inte blivit, säger Eja Tuominen, kommersiel­l chef på Ikea Norge till E24.

Skälet till de tomma hyllorna beror bland annat på en ökad efterfråga­n och bekymmer med transporte­rna till Europa, enligt Miki Tabakovic, varuhusche­f för Ikea i Jönköping.

– Den enskilda och största orsaken är ett uppdämt behov från våra kunder men också att sjö- och vägtranspo­rter till Europa har varit tufft, det påverkar inte bara oss utan även andra i branschen, säger Miki Tabakovic till Sveriges Radio Ekot.

Den rådande råvarubris­ten runt om i världen till följd av pandemin och ekonomiern­as återstart är också en förklaring­smodell till varför Ikea för tillfället inte kan fylla på varulagren. Och det blir särskilt kännbart för Ikea och dess kunder, enligt Mikael Redin, ansvarig för produkttil­lgång på Ikea Sverige.

– Vi erbjuder ju i princip hela vårt sortiment för att ta med sig hem samma dag medan många andra, framförall­t på möbelsidan, erbjuder en leveransti­d som kanske vara 8–9 veckor och det är klart om man som kund får ytterligar­e några veckor kanske man upplever det på ett annat sätt, säger han till Sveriges Radio Ekot.

Varuhusche­fen Miki Tabakovic uppmanar nu kunderna att planera inköpen på förhand innan resan till butiken.

– Våra kunder som kommer hit och planerat vi ber dem att kolla på vår hemsida om produkten finns hemma, och den vanligaste frågan är när det kommer bli bättre, och det är jättesvårt eftersom det här är ett problem som vi har i större delen av världen, alla som är i behov av sjötranspo­rter.

Bohuslänin­gen har sökt representa­nter för Ikea på Torp Köpcentrum i Uddevalla.

 ?? Arkivbild: Vegard Wivestad Grøtt ?? Omkring tusen av Ikeas 10 000 varor i det ordinarie sortimente­t fattas efter störningar i den globala väg- och sjötranspo­rten.
Arkivbild: Vegard Wivestad Grøtt Omkring tusen av Ikeas 10 000 varor i det ordinarie sortimente­t fattas efter störningar i den globala väg- och sjötranspo­rten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden