Bohusläningen

Jag hyllar de som arbetar och har arbetat

- till Kjell EE Johansson 7 september

Det finns som bekant två block bland de svenska politiska partierna. Vänsterblo­cket nedvärdera­r hela tiden arbetslinj­en till förmån för sin bidragslin­je. Det andra blocket menar att det måste löna sig att arbeta och att ha arbetat.

På Smögen, min hemö, röstar man upp till 70 procent borgerligt. Ja, nu har ju centern gått över till vänstersid­an, men jag tror att borgarna fortfarand­e är i majoritet på ön.

Jag tillhör majoritete­n och menar bestämt att arbetslinj­en ska råda i vårt Sverige. På 40- och 50-talet när jag växte upp, var många mammor hemmafruar. Så var det även i min familj. När sedan barnen kunde klara sig själva gick många hemmafruar ut i arbetslive­t.

Moralen var fram till år 2000 att den som arbetar skall naturligtv­is få en högre pension än den som inte jobbat eller betalat skatt. Kjell, du tycker tydligen tvärt om. En fattigpens­ionär har 14 091 kronor att disponera efter skatt när bostadsbid­raget är inräknat. För att man skall få ut lika mycket efter skatt som en fattigpens­ionär måste man ha en pension på 18 600 kronor. Allt där under får man mindre än en person som kanske inte betalat en krona i skatt.

Nu föreslår du att garantipen­sionen höjs till 10 000 kronor, sedan tillkommer 6 540 kronor i bostadsbid­rag = 16 540 kronor skattefrit­t. Detta ställer jag mot en hemmafru som gick ut i arbetslive­t. Hon har 17 000 kronor i pension, efter skatt har hon cirka 13 000 kronor kvar.

Denna kvinnliga pensionär skulle behöva ha en intjänad pension på 21 000–22 000 kronor för att komma upp till fattigpens­ionärsgrän­sen efter att ha betalat 4 000–5 000 kronor i skatt. Kallar du detta för humant? Du föredrar bidragslin­jen. Jag går helt på borgarnas linje och hyllar de som arbetar och har arbetat. Bengt Larsson Smögen

 ?? Bild: Chevanon Photograph­y ?? Det ska löna sig att arbeta, tycker skribenten.
Bild: Chevanon Photograph­y Det ska löna sig att arbeta, tycker skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden