Bohusläningen

2022 blir bröllopens år – sommaren är redan fullbokad

Många par har fått vänta i två år på att få sitt drömbröllo­p. Därmed pekar allt på en bröllopsbo­om nästa år i och med de bortplocka­de restriktio­nerna. På vissa ställen är sommaren redan fullbokad. Vi har pratat med några brudpar.

- Alexandra Turku alexandra.turku@stnb.se

Att gifta sig utan nära och kära närvarande är för många otänkbart. Därför har många valt att skjuta upp sina bröllop inte bara ett, utan två år – allt för att kunna ha en ordentlig fest när restriktio­nerna lättar.

– Det blir mycket kärlek nästa år, säger Annette Hansson som driver Lane Loge.

Johan Ernstsson och Weronica Olsson har pratat bröllop sedan de träffades för fem år sedan. På grund av pandemin valde de att skjuta fram sin vigsel med ett år och nu hoppas de att äntligen kunna genomföra sitt drömbröllo­p i maj 2022. De har bokat både kyrka och lokal till över hundra gäster med temat elegant och romantisk lyx.

– Så som läget börjar bli nu då smittan ökar i regionen känns det lite nervöst faktiskt, men annars rätt så lugnt. Man får hoppas på det bästa, Johan Ernstsson.

Den 29 september lyfts flera pandemires­triktioner, bland annat slopas deltagarta­ket för evenemang och sammankoms­ter. Det inger hopp till de som tänkt gifta sig nästa år. Weronica och Johan har en ”backup-plan” ifall restriktio­nerna skulle komma tillbaka, men helst vill de kunna ha alla sina nära och kära på plats.

– Ändras inte restriktio­nerna kommer det vara 110 personer och skärps de inte för mycket så tror jag att vi ändå får ihop det, säger Weronica Olsson.

– Det är mestadels släktingar så kan ju bli svårt och känsligt att sortera. Annars har vi kört på som vanligt med det vi vill ha, säger Johan Ernstsson.

Vad ser ni mest framemot med ert bröllop?

– Egentligen allting. Att stå i kyrkan, att få se dig i brudklänni­ngen, säger Johan Ernstsson.

– Ja, att få se varandra, och att se hur alla gäster reagerar. Vi har gjort mycket dekoration­er och sånt själv. Det gör det mer personligt och represente­rar oss på ett annat sätt, säger Weronica Olsson.

Annette Hansson som driver Lane Loge i Uddevalla har ordnat bröllop på gården sedan 2014. Vanligtvis blir det bara några stycken per år, men nästa sommar ser ut att bli fullspäcka­d med brudpar.

Kommer restriktio­nerna tillbaka så kommer vi att välja att inte gifta oss. Vi vill inte tumma på det.

Carolina Soto

– Det är någon form av ketchupeff­ekt hos mig, jag har aldrig stått med så här mycket bokningar under hösten som i år. Nu får jag lika många bröllopsme­jl som förfrågnin­gar om att boka fotbollsgo­lfbanan, säger Annette Hansson.

Maj, juni, juli och augusti är re

dan fullbokade nästa år på Lane Loge – och flera par har börjat öronmärka septemberd­atumen. Några har redan bokat Lane Loge för sitt bröllop som äger rum 2023.

– Det är helt otroligt. Jag har bröllop varje helg som det inte är bokat för dans. Det ligger i luften att folk har ett uppdämt behov av att umgås. Det blir mycket kärlek nästa år, säger Annette Hansson.

– Bröllopsfe­ster är den roligaste festen man kan få vara med om och att få jobba med. Det är så mycket kärlek, och vänlighet och omtanke. Man är alldeles bröllopsru­sig i flera dagar efter, fortsätter hon.

Men även om det kan vara svårt att hitta en lokal så finns det inte en brist på vigseltide­r, iallafall inte i Uddevalla menar prästen Anders Eliasson.

– Enstaka dagar kan bli fullbokade, särskilt under sommarhelg­erna. Men det finns tider kvar, så vi kommer att ha tid att viga folk. Det är också sällan någon gifter sig under vinterhalv­året, säger prästen Anders Eliasson, som även arbetar på expedition­en i Uddevallas församling.

Carolina Soto förlovade sig med sin fästman Johan Jonsson dagen innan midsommara­fton 2021. Deras bröllop är planerat till juli nästa år i Uddevalla och så fort de hade ett datum började de boka upp det mest väsentliga. Fastän de var ute ett år i förväg märkte de av ett stort bokningstr­yck.

– Vi funderade på en annan lokal, men vi märkte att alla som antagligen skulle ha gift sig 2020 eller 2021 var ute nu, så det var svårt att få det

datum vi önskat från början. Även de som var kändast i stan inom hår och smink var redan uppbokade, säger Carolina Soto. Känner ni att ni har fått ihop det som ni önskat er?

– Gud ja, vi känner oss nöjda. Det har nästan löst sig till det bättre, säger Carolina Soto.

– Det är roligt att vi gör det ihop, att vi båda är så delaktiga och ser det som en viktig dag. Vi tar gemensamma beslut om allt från brudvals och inredning till texten på inbjudning­skorten. Det hade varit tråkigt om det bara var jag som fixar och donar, fortsätter hon.

Däremot så vill inte Carolina Soto och hennes blivande man Johan Jonsson skära ner på gästantale­t om en ny smittovåg skulle slå till nästa år.

– Kommer restriktio­nerna tillbaka så kommer vi att välja att inte gifta oss. Vi vill inte tumma på det, då inväntar vi hellre en bättre tidsperiod, fortsätter hon.

Bröllopsfo­tografen Viktoria Olsson utgår i från Uddevalla men arbetar över hela Bohuslän.

– Bröllop ger en så mycket tillbaka.

Det är en högtidlig dag med väldigt mycket kärlek. Det är ett hedersuppd­rag att föreviga deras dag med kort de förhoppnin­gsvis kommer titta på hela livet, säger Viktoria Olsson.

Viktoria har märkt att trots att man hoppas på och planerar för ett bröllop nästa år så är man ändå beredd på att det kan ändras i sista minut. – Brudparen vill ofta ha med i avtalet informatio­n om ombokning och avbokning. Man lärde sig från förra året när det kom en släng till med nya restriktio­ner under hösten som ingen förväntat sig.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ?? Under 2020 gifte sig rekordfå par. Nu väntas en bröllopsbo­om under 2022 i hela landet.
Bild: Fredrik Sandberg/tt Under 2020 gifte sig rekordfå par. Nu väntas en bröllopsbo­om under 2022 i hela landet.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Viktoria Olsson/golden Wedding Stories ?? Bröllopsfo­tografen Viktoria Olsson utgår i från Uddevalla men arbetar över hela Bohuslän.
Bild: Viktoria Olsson/golden Wedding Stories Bröllopsfo­tografen Viktoria Olsson utgår i från Uddevalla men arbetar över hela Bohuslän.
 ?? Bild: Privat ?? Johan Ernstsson och Weronica Olsson har pratat bröllop sedan de träffades för fem år sedan.
Bild: Privat Johan Ernstsson och Weronica Olsson har pratat bröllop sedan de träffades för fem år sedan.
 ?? Bild: Privat ?? Carolina Soto förlovade sig med sin fästman Johan Jonsson dagen innan midsommara­fton 2021.
Bild: Privat Carolina Soto förlovade sig med sin fästman Johan Jonsson dagen innan midsommara­fton 2021.
 ?? Bild: Camilla Törnblad ?? Annette Hansson driver gården Lane Loge i Uddevalla.
Bild: Camilla Törnblad Annette Hansson driver gården Lane Loge i Uddevalla.
 ?? Bild: Annette Hansson ?? Lane Loge under ett bröllop.
Bild: Annette Hansson Lane Loge under ett bröllop.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden