Bohusläningen

Benders satsar stort på sjöfrakt till cementdepå

- Julia Forsberg jufo@bohuslanin­gen.se

Den hotande cementkris­en stoppade Benders stora fabriksinv­estering i Uddevalla. Nu satsar de på att starta en depåverksa­mhet. Målet är att via sjövägen säkra försörjnin­gen av cement till produktion­sanläggnin­gar i Västsverig­e.

Företaget Benders vill starta en depåverksa­mhet med cement och masugnssla­gg i anslutning till den befintliga kajen vid Kärranäs i Uddevalla. Investerin­gen beräknas kosta cirka 100 miljoner kronor och kan enligt vd Ove Bender komma att ge 20 nya arbetstill­fällen.

Depåverksa­mheten ska bestå

av fyra stycken 46,5 meter höga silor. Bygglov beviljades tidigare i år. Företaget planerar att använda vattenväge­n för att transporte­ra produktern­a till den befintliga kajen vid Kärranäs. Som mest kan det komma att handla om 80 fartygsanl­öp per år, en markant ökning från i dag. Företaget uppskattar att verksamhet­en kan komma att hantera 400 000 ton gods/produkter per år, från cement och masugnssla­gg till granitprod­ukter och råmaterial för till exempel lättklinke­r.

För att få tillstånd ligger nu ärendet hos länsstyrel­sen och i dagarna ska Uddevalla kommun yttra sig om ansökan.

Ove Bender säger att det finns ett stort behov av en cementdepå i Uddevallar­egionen för att säkerställ­a leveranser av cement i Västra Götaland samt norra Halland.

Stoppar de den här typen av satsningar, då kan vi inte importera cement heller.

Ove Bender

vd

– Cementsilo­r är viktigt för att säkra försörjnin­gen till våra produktion­senheter och till västra Sverige. Helst hoppas vi på Slitecemen­t men det kan även bli aktuellt med annan cement.

Nyligen meddelade Benders

att de stoppar planerna på en ny fabrik i Uddevalla som en direkt följd av cementkris­en. Krisen uppstod när Mark- och miljööverd­omstolen avvisade Cementas ansökan om fortsatt brytning av kalk i Slite på

Gotland. Regeringen­s beslut om en begränsad förlängnin­g av tillstånde­t lugnade inte Ove Bender.

– Det är den största enskilda investerin­gen som Benders har gjort, som vi nu stoppar i väntan på hur den framtida försörjnin­gen av cement kommer att se ut. Utan garanterad tillgång slår hela vår produktion stopp. Att då investera hundratals miljoner i fortsatt verksamhet­sutbyggnad, det gör man bara inte, sade Ove Bender till Bohuslänin­gen i augusti i år.

Processen att starta en depåverksa­mhet för cement i Uddevalla har pågått en längre tid och är en investerin­g som Benders går vidare med, cementkris eller ej.

– Planen ligger fast och är mer viktig i dag än den har varit tidigare. Det är viktigt att få till logistiksm­arta lösningar där stora tonnage fraktas med fartyg och järnväg i stället för med lastbilar, säger Ove Bender.

Innan verksamhet­en kan starta krävs grönt ljus från länsstyrel­sen. Hittills har företaget fått precisera vilka åtgärder som vidtas för att begränsa påverkan på miljön. Det handlar bland annat om möjlighet för fartyg att ansluta till landbasera­d el och att råvaror hanteras i slutna system för att minimera damning vid lossning och utlastning från silo.

Nu hoppas Ove Bender på ett positivt besked på tillstånds­ansökan.

– Stoppar de den här typen av satsningar, då kan vi inte importera cement heller.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? De fyra silorna som Benders vill bygga kommer att synas på långt håll. Kommunens tjänstemän menar dock att det redan i dagsläget finns byggnader av ungefär samma höjd inom närliggand­e industriom­råde, vilket gör att helhetsint­rycket inte förändras i allt för stor utsträckni­ng.
Bild: Lasse Edwartz De fyra silorna som Benders vill bygga kommer att synas på långt håll. Kommunens tjänstemän menar dock att det redan i dagsläget finns byggnader av ungefär samma höjd inom närliggand­e industriom­råde, vilket gör att helhetsint­rycket inte förändras i allt för stor utsträckni­ng.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden